Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας, αλλά είναι η σύνοψη μιας ζοφερής υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται διάφοροι δημόσιοι αξιωματούχοι και αφορά μια παράνομη αγοραπωλησία 15.000 στρεμμάτων πάνω από την παγκοσμίως γνωστή παραλία «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο.

Ο «αναπτυξιακός» πυρετός της νέας κυβέρνησης έχει ως αποτέλεσμα, όπως είναι φυσικό, όλο και πιο συχνά να ακούμε για επενδύσεις που τις πάγωσε ο… συριζαίικος βοριάς, άλλες που έχουν σύντομα ραντεβού με τις «μπουλντόζες της ανάπτυξης», άλλες που ξεμπλοκάρουν χάρη στην αποφασιστικότητα της νέας ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, με κριτήριο πάντα την άποψη «επένδυση να ’ναι κι ό,τι να ’ναι».

Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, όμως, για να δούμε μια περίπτωση τέτοιας «παγωμένης» επένδυσης. Το 2014, η εταιρεία real estate Pimana S.A., που εκπροσωπεί τον εμίρη του Κατάρ, αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων στην ορεινή βορειοδυτική Ζάκυνθο (πάνω από την πασίγνωστη παραλία «Ναυάγιο») από τον ιδιώτη Γεώργιο Χάρο, ο οποίος υποστήριζε με παραποιημένα έγγραφα ότι του την είχε κληροδοτήσει συγγενής του (δείτε εδώ το χρονικό της αγοραπωλησίας). Επειδή η παραπάνω έκταση περιλαμβάνει ιδιωτική, δημοτική και εκκλησιαστική περιουσία, η κατοχή της οποίας αποδεικνύεται από γνήσια έγγραφα, η υπόθεση, έπειτα από μήνυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου εναντίον της αγοράστριας εταιρείας Pimana S.A., βρίσκεται εν εξελίξει στη Δικαιοσύνη και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο, ενώ κατηγορούνται για κακουργηματικές πράξεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα (5.10.2019 και 12.10.2019) η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» (σε μια περίοδο όπου αποφασίστηκε η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τις ευθύνες του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis), παραθέτοντας συνομιλίες που προέρχονται από τον «κοριό» της ΕΥΠ, εμπλέκει στο σκάνδαλο της «επένδυσης του εμίρη του Κατάρ», όπως είναι ευρύτερα γνωστή, σημαίνοντα πρώην στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας, πρωτοστάτησαν στη συγκάλυψη του εν λόγω σκανδάλου, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη και υπαγορεύοντας αποφάσεις.

Με αφορμή αυτά τα δημοσιεύματα, η δικηγορική εταιρεία Σ. Ν. Σαγιάς και Συνεργάτες, που εκπροσωπεί την Pimana S.A. στην παραπάνω αγοραπωλησία, εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους των εντολέων της (δείτε εδώ το πλήρες κείμενο), καταγγέλλοντας ότι αυτά «υποκινούνται από πρώην τοπικούς βουλευτές και άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι συνεργάστηκαν και υποστήριξαν τον πρώην Μητροπολίτη Ζακύνθου στην εκστρατεία του κατά της επένδυσης και υποκίνησαν αβάσιμες και προσχηματικές όπως αποδείχτηκε, δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να παγώσουν την επένδυση για πέντε περίπου χρόνια». Επίσης, τονίζεται ότι «τα ίδια πρόσωπα προσέφυγαν και προκάλεσαν τα άνω δημοσιεύματα στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν, ακόμη μία φορά, την ανάπτυξη και την πρόοδο στην περιοχή της Ζακύνθου».

Στην ανακοίνωση των πληρεξούσιων δικηγόρων απαντά ο κοινωνιολόγος-ερευνητής Σπύρος Ξένος, ένας από τους βασικούς αντιτιθέμενους στην παράνομη αυτή αγοραπωλησία και γνώστης της υπόθεσης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, μέσα από ενδελεχή έρευνα, έχει ανακαλύψει αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πωληθείσα έκταση ανήκει στην εκκλησία, στον δήμο και σε ιδιώτες και ότι, στην πραγματικότητα, ο φερόμενος ως πωλητής-κληρονόμος των 15.000 στρεμμάτων δεν έχει παρά μόνο κάποιες δεκάδες στρέμματα στην κατοχή του. Με την απάντησή του, ο κ. Ξένος θέτει σαφή ερωτήματα όσον αφορά τη νομιμότητα των ενεργειών που οδήγησαν στη σύναψη του συγκεκριμένου συμβολαίου, κάνοντας λόγο για καθαρή κλοπή περιουσιών.

Απάντηση Σπύρου Ξένου

Με θλίψη και απογοήτευση αντίκρισα σήμερα το απόγευμα την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Σ. Ν. Σαγιά και Συνεργατών, περί της δήθεν έκπληξης του δήθεν επενδυτικού οργανισμού, τον οποίο εκπροσωπεί η Ανώνυμη Εταιρεία Real Estate PIMANA S.A., σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων.

Και παρά το γεγονός πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα ανέμενα ότι πωλητές, αγοραστές, «καλικάντζαροι», «τσουλιά», αποσπασμένοι κρατικοί υπάλληλοι, πρώην κυβερνητικά στελέχη και ο λοιπός συρφετός των απατεώνων, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο «Μεγάλο Φαγοπότι της Ζακύνθου», θα εξαφανίζονταν από προσώπου γης, αίφνης… να σου και η ανακοίνωση! Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα, καθώς η ανακοίνωση πανικού και απόγνωσης για όλα όσα πλησιάζουν, την οποία διαβάζω σήμερα, δεν απαντάει σε ΤΙΠΟΤΑ! Και συγκεκριμένα:

• Κατατέθηκαν στην ποινική διαδικασία της υπόθεσης πλαστογραφημένα και χαλκευμένα έγγραφα; Ναι ή Όχι;

• Κατατέθηκε πλαστή γνωμοδότηση δικηγόρου στην έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα Γαληνού Μπρη; Ναι ή Όχι;

• Κατατέθηκαν στην ποινική διαδικασία ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις και πλαστογραφημένα προσύμφωνα; Ναι ή Όχι;

Και επιτρέψτε μου να συνεχίσω απλά και κατανοητά, για να με καταλαβαίνουν και οι συμπατριώτες μου: Με το επίμαχο υπ’ αριθ. 23.943/2014 επίμαχο συμβόλαιο αγοραπωλησίας μεταξύ του Γεωργίου Χάρου και της PIMANA S.A.:

• Εκλάπησαν 8.600 στρέμματα κοινοτικής και δημοτικής περιουσίας στις τοπικές κοινότητες Αναφωνήτριας και Μαριών; Ναι ή Όχι;

• Εκλάπη η περιουσία διακοσίων (200) χωρικών της ορεινής Ζακύνθου; Ναι ή ΄Όχι;

•Εκλάπη το μοναστηριακό δάσος του Αγίου Γεωργίου μαζί με το παμπάλαιο μοναστήρι του Κάτου Αϊ Γιώργη των Κρημνών (δηλαδή ολόκληρη η περιοχή του Ναυαγίου); Ναι ή Όχι;

• Πουλήθηκε το Κατοικητήριο και ο ιερός ναός Σπηλιάς Αγίου Γερασίμου; Ναι ή Όχι;

Και σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αξιότιμοι κύριοι, δεν περιμένω από εσάς καμία απάντηση. Την απάντηση περιμένω να την δώσει ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, διατάσσοντας, με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και με βάση τα στοιχεία της έρευνάς μου, προκαταρκτική εξέταση από την αρμόδια εισαγγελέα Διαφθοράς ή τον προϊστάμενο των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Μετά τιμής

ΣΠΥΡΙΔΩΝ Σ. ΞΕΝΟΣ

Κοινωνιολόγος, συγγραφέας-ερευνητής

Πηγή: Μάγδα Κλαυδιανού – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το