Πριν από λίγες μέρες, στο δημαρχείο Ζακύνθου στην πλατεία Σολωμού, συναντήσαμε τον νέο δήμαρχο Ζακυνθίων, Νικήτα Αρετάκη, ο οποίος μας μίλησε για όλους και για όλα. Αφορμή για την κουβέντα μας ήταν η απόφαση του δήμου να διεκδικήσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα της περιουσίας του, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην έκταση 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ στη ΒΔ Ζάκυνθο, συγκεκριμένα εντός των ορίων των κοινοτήτων Αναφωνητρίας και Μαριών, κοντά στην… πολυφίλητη παραλία «Ναυάγιο».

Η αγοραπωλησία έγινε μεταξύ του ιδιώτη Γεωργίου Χάρου, που εμφανίζεται ως κληρονόμος της έκτασης αυτής η οποία ανήκε στον απώτατο πρόγονό του κόντε Φλαμπουριάρη (μάλιστα ως αποδεικτικό κυριότητας παρουσιάζει ένα ενετικό διάταγμα του 18ου αιώνα), και της εταιρείας Pimana S.A. τον Μάιο του 2014.


● Κύριε δήμαρχε, με κάθε ευκαιρία, επισημαίνετε ότι, επί πολλά χρόνια, ο Δήμος Ζακύνθου έχει αμελήσει να καταγράψει την ακριβή περιουσία του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για τη δημοτική περιουσία.

Πράγματι, η περιουσία του δήμου είναι ένα πολυσύνθετο πεδίο. Παρατηρούμε, δηλαδή ότι έχουν γίνει δωρεές στον δήμο και αυτός δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς, υπάρχει περιουσία χωρίς συμβόλαια ή τοπογραφικά που δεν έχει καταχωριστεί στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο, με αποτέλεσμα να έχει περάσει στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτου», κάτι το οποίο απαιτεί νομικές ενέργειες για να αναιρεθεί. Απαράδεκτη κατάσταση! Υπάρχουν, βέβαια, 508 φάκελοι με στοιχεία για τη δημοτική περιουσία, αλλά είναι ελλιπείς.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας, ο κ. Τουρκάκης, συντάσσει τώρα έναν κατάλογο με όλες τις εκκρεμότητες, έχει πάρει και μια προθεσμία από το Κτηματολόγιο, ώστε, όταν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, να καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο η περιουσία του δήμου, για να ξέρουμε επιτέλους τι μας ανήκει. Σχετικά με την έκταση στα ορεινά, την οποία διεκδικεί ο εμίρης, αυτή ανήκει στον δήμο από χρησικτησίες και από διάφορες πράξεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, όσον αφορά την επιχώριο περιουσία. Αυτό καλούμαστε τώρα να αποδείξουμε και είναι ένα στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή.

● Οταν υπογράφτηκε το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας μεταξύ του Γ. Χάρου και της εταιρείας Pimana S.A., η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, καταθέτοντας αγωγή εναντίον της εταιρείας. Στην αγωγή αυτή, ο Δήμος Ζακύνθου συμμετείχε με αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση (την 1η Αυγούστου 2016), στο κείμενο της οποίας (στη σ. 32) αναφέρεται ότι «ο Δήμος είναι αδιαφιλονίκητος κύριος […] εκτάσεως 2.600 στρεμμάτων στις Μαριές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού […] και 6.000 στρεμμάτων εντός της πρώην Κοινότητας Αναφωνητρίας εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού».

Το 2016, ο κ. Τουρκάκης είχε συντάξει μια έκθεση με όλη την περιουσία του δήμου. Πάνω σε αυτή την έκθεση και σε όσα νέα στοιχεία βρούμε θα βασίσουμε τις ενέργειές μας. Κοιτάξτε, θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την ανάπτυξη του νησιού, ίσα ίσα που την επιδιώκουμε. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τον εμίρη, αρκεί να μας να μας πει τι θέλει να κάνει.

● Η περιουσία που αναφέρεται στην πρόσθετη παρέμβαση του δήμου έχει δηλωθεί στο Ε9;

Δεν έχει συμπεριληφθεί στο Ε9 η περιουσία αυτή, αφού δεν έχει οριοθετηθεί.

● Δηλαδή συμπεριελήφθη, μεν, στην καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, αλλά δεν δηλώθηκε ποτέ στο Ε9;

Ακριβώς. Αλλά τώρα θα τα συμπεριλάβουμε όλα. Έχουμε έρθει σε επαφή με δικηγόρους και επίσης, ήθελα να προσθέσω, εδώ, ότι έχουμε έλθει σε επαφή και με τους ιδιώτες που οι περιουσίες τους βρίσκονται εντός της επίμαχης έκτασης. Τους έχω υποσχεθεί εγώ ο ίδιος ότι θα τους βοηθήσουμε και με νομικά και με οικονομικά μέσα, για να μπορέσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε και τη δική τους περιουσία. Άλλωστε, η περιουσία των δημοτών είναι και περιουσία του δήμου. Αν πτωχεύσει ο δημότης, και ο δήμος έχει πτωχεύσει. Δεν γίνεται να χάσει την περιουσία του ένας άνθρωπος, επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτή τη λαίλαπα – γιατί περί λαίλαπας πρόκειται.

Επαναλαμβάνω: Είμαστε υπέρ των επενδύσεων, αλλά δεν είναι δυνατόν να έρχεται κάποιος και να λέει ότι αγόρασε έκταση 15.000 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται σπίτια, περιουσίες, αρχαιολογικά μνημεία, μοναστήρια, αποθήκες, δρόμοι και ό,τι άλλο, χωρίς να δίνει ένα πλάνο, όπως δώσανε στο Ελληνικό ας πούμε. Είναι μια περιοχή τεράστια, με δέκα χιλιόμετρα ακτογραμμή. Αν την πάρει, τότε θα αποκλείσει την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Αυτό είναι εντελώς αδιανόητο. Έτσι όπως κινείται ο εμίρης, φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει επένδυση, αλλά αποικισμό.

● Επανέρχομαι στην έρευνα που χρειάζεται να γίνει, για να βρεθούν ατράνταχτα στοιχεία που να αποδεικνύουν σε ποιον ανήκουν οι εκτάσεις στην περιοχή που πουλήθηκε. Με τη βοήθεια του κοινωνιολόγου-ερευνητή Σπύρου Ξένου, ο οποίος έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, έχω δει πως υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι κάποια τμήματα αυτής της περιουσίας στην Αναφωνήτρια είναι δηλωμένα επίσημα στο κράτος ως κοινοτικά. Π.χ., σε ένα έγγραφο του 1957, ο πρόεδρος της Αναφωνήτριας δηλώνει εγγράφως την κοινοτική περιουσία, έκτασης 8.000 στρεμμάτων, και το αποστέλλει στο υπ. Εσωτερικών, στην οποία περιλαμβάνονται και τα συγκεκριμένα στρέμματα που πούλησε ο Χάρος. Επίσης, στις 27 Νοεμβρίου του 1970, πάλι ο πρόεδρος της Αναφωνήτριας δηλώνει στο υπ. Εσωτερικών 8.000 στρέμματα κοινοτικής περιουσίας, δηλαδή 5.000 στρ. βοσκές και 3.000 στρ. κοινοτικά δάση.

Θα χρησιμοποιήσουμε ό,τι στοιχείο υπάρχει για να μπορέσουμε να βρούμε άκρη. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε, ως δημοτική αρχή, να προκληθεί «κοινωνική αιχμαλωσία», όπως είναι αυτό που θέλουν να κάνουνε. Δεν είναι επένδυση ούτε μια προοπτική για μια ανάπτυξη του τόπου. καταλάβατε; Εγώ ως δήμαρχος και οι κάτοικοι της περιοχής δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουμε. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι βολεμένοι που αποτελούν τους κήρυκες, ας πούμε, αυτής της ιστορίας του εμίρη.

● Εσείς τι πιστεύετε για αυτή την υπόθεση όπως έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα;

Θεωρώ ότι υπάρχει μια προσπάθεια εκμετάλλευσης του «Ναυαγίου». Ενάμισι εκατομμύριο επισκέπτες έχει κάθε χρόνο η περιοχή. Μιλάμε για χρυσωρυχείο. Εμείς έχουμε προτείνει στο δασαρχείο να διευρύνουμε τον δρόμο που οδηγεί στο «Ναυάγιο», να φτιάξουμε προσβάσεις, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ. ώστε να υπάρχει ασφάλεια. Δεν είναι δυνατόν να σταματάνε οι τουρίστες δύο-τρία χιλιόμετρα μακριά από τη θέση του «Ναυαγίου», για να πάνε με τα πόδια έως εκεί και να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους μέσα στο δάσος. Αν, ο μη γένοιτο, πιάσει καμιά φωτιά, δεν θα μείνει τίποτα! Θα έχουμε και ανθρώπινα θύματα εκτός από υλικές ζημιές. Πιστεύουμε ότι είναι εποικοδομητικές οι προτάσεις που κάνουμε ως δήμος, αλλά ο δασάρχης επιμένει ο δρόμος αυτός να συνεχιστεί και να πάει να βγει στην Αναφωνήτρια. Δηλαδή, εν ολίγοις, να βγει στα οικόπεδα που διεκδικεί ο εμίρης.

● Θεωρείτε ότι κρύβεται κάποια σκοπιμότητα πίσω από αυτό;

Σίγουρα. Δηλαδή, πιστεύω ότι, κανονικά, τον δασάρχη έπρεπε να τον απασχολεί το γεγονός ότι, για να φτάσει ο δρόμος έως την Αναφωνήτρια, πρέπει να κοπούν πολλά δέντρα. Αντί, λοιπόν, να απεύχεται κάτι τέτοιο, εκείνος το επιδιώκει και διαφωνεί με τη διαπλάτυνση του ήδη υπάρχοντος δρόμου, ώστε να γίνει διπλής κατευθύνσεως. Θεωρώ ότι γίνεται μια προσπάθεια να έρθουν εδώ κάποια ιδιωτικά κεφάλαια. Πρόκειται καθαρά για σκοπιμότητες. Οσο, όμως, είμαστε εμείς στην ηγεσία του δήμου, δεν θα επιτρέψουμε η παραλία του «Ναυαγίου», που αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για ολόκληρη τη Ζάκυνθο, να τεθεί υπό ιδιωτικό έλεγχο.

Διαχείριση απορριμμάτων

● Κύριε δήμαρχε, σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας είχατε μιλήσει για «ξεκουρβούλωμα [ξεθεμελίωμα] του κατεστημένου», δείχνοντας ότι είστε έτοιμος για ρήξη. Συνεχίζετε σε αυτή την κατεύθυνση;

(Γελάει) Σε πολλές κατευθύνσεις θα κάνουμε ξεκουρβούλωμα του κατεστημένου, όχι μόνο στον εμίρη, διότι δεν πάει άλλο.

● Μου δίνετε μια ωραία πάσα για να σας ρωτήσω για τα σκουπίδια. Από ό,τι ξέρω, το σίριαλ «Αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων» κρατάει χρόνια στη Ζάκυνθο, με την κατάσταση να φτάνει ενίοτε στο απροχώρητο.

Ο τόπος έχει πληρώσει πολύ μεγάλο τίμημα γι’ αυτή την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το νησί. Νιώθω το βάρος της ευθύνης του ποσοστού που μου έδωσε ο ζακυνθινός λαός και είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα πετύχω να έρθει αυτό που πολλοί προσδοκούν, μια άλλη μέρα να ξημερώσει κάποτε για τη Ζάκυνθο, ούτως ώστε να μπορέσουμε κάποιες από τις παθογένειες του παρελθόντος να τις αφήσουμε πραγματικά στο παρελθόν. Να μην ξανασυμβούν πάλι τα ίδια και τα ίδια.

● Τελικά τα σκουπίδια θα τα μεταφέρετε απέναντι, στην Ηλεία, όπως είχατε πει πριν από λίγο καιρό;

Τα σκουπίδια έχουμε τη δυνατότητα να τα μεταφέρουμε και απέναντι, όπως και να προχωρήσουμε και εδώ τη διαχείρισή τους. Το θέμα είναι θα είχαμε ήδη ξεκινήσει να τα μεταφέρουμε απέναντι, γιατί εμάς μας βολεύει να μην επιβαρύνεται η περιοχή, αλλά υπάρχει μια σύμβαση με την εταιρεία «Μεσόγειος Α.Ε.», που σταματάει είτε στις 20 Αυγούστου 2020 ή όταν η εταιρεία διαχειριστεί 40.000 τόνους απορριμμάτων. Οπότε πρέπει πάση θυσία να αφήσουμε τη «Μεσόγειο» να διαχειριστεί 40.000 τόνους σκουπίδια, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τα καινούργια μηχανήματα. Έχει ήδη ξεπεράσει τους 30.000 τόνους. Περιμένουμε, λοιπόν, τώρα να περάσουν δυο-τρεις μήνες, να συμπληρωθεί ο όγκος αυτός, ενώ, παράλληλα, ετοιμάζουμε τις μελέτες, οι οποίες είναι σε σωστή βάση και περιλαμβάνουν την αγορά των μηχανημάτων και τη χρήση τους από τον διαχειριστή. Και ευελπιστώ ότι θα πάνε όλα καλά. Έχω τονίσει σε όλους τους κατασκευαστές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κατασκευή πλημμελούς έργου. Θα υπάρξει επίβλεψη, για να μπορέσει η Ζάκυνθος να ανασάνει κάποια στιγμή. Και αυτό θα το επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις και με ό,τι μέσο διαθέτω.

Προσφυγικό

● Και μια τελευταία ερώτηση, κύριε δήμαρχε, για ένα θέμα λεπτό από όπου κι αν το κοιτάξεις… Μιλάω για το προσφυγικό.

Κοιτάξτε, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους Ζακυνθινούς. Οι περισσότεροι, αν τους ρωτήσεις, σου λένε «Μακριά από τους πρόσφυγες, να πάνε αλλού». Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι η Ζάκυνθος έχει πολύ μεγάλο ποσοστό ξένων, Αλβανών και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που τους έχουμε εδώ για να βοηθήσουν να κάνουν διάφορες δουλειές που θέλουν οι κάτοικοι.

● Ναι, αλλά έχουν ενσωματωθεί τώρα πια.

Αυτοί έχουν ενσωματωθεί στην κοινωνία της Ζακύνθου, αλλά ξέρουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουριστικού προϊόντος –που αν μοιραζόταν μεταξύ των Ζακυνθινών, θα ήταν πλούσιοι όλοι οι κάτοικοι– φεύγει από τη Ζάκυνθο. Το περισσότερο πάει στην Αλβανία – και σε άλλες χώρες. Υπάρχει τεράστια διαρροή πλούτου. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία που το 90% των υπαλλήλων τους είναι Αλβανοί, είναι από αλλού, δεν είναι Ζακυνθινοί, καταλάβατε; Και δεν είναι καν Έλληνες. Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε ούτε ρατσισταί ούτε άνθρωποι που βλέπουν τους ξένους με κακό μάτι.

● Αν κατάλαβα καλά, κύριε δήμαρχε, θεωρείτε πως οι επιχειρηματίες στο νησί έχουν υπαλλήλους Αλβανούς και όποιους άλλους ξένους, επειδή δεν είναι ρατσιστές και όχι γιατί, χάρη σε αυτούς, μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Είναι γεγονός ότι τους Αλβανούς δεν τους έχει ο άλλος στη δουλειά του επειδή δεν είναι ρατσιστής. Θα μπορούσε όμως να μην τους έχει αφομοιώσει η τοπική κοινωνία και να μην ήταν ούτε οι μισοί Αλβανοί εδώ. Και διάφοροι άλλοι ξένοι, όχι μόνο οι Αλβανοί. Θέλει μελέτη, για να δούμε δηλαδή πραγματικά πού έχουν βοηθήσει και πού όχι τη Ζάκυνθο οι ξένοι. Πώς θα ήταν η τοπική κοινωνία, αν δεν ήταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των ξένων εργατών; Αυτό δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.

Ενα τεράστιο μέρος του τουριστικού συναλλάγματος φεύγει στο εξωτερικό. Ίσως αυτό να έχει συμβάλει και στο χρέος της χώρας μας, δηλαδή ίσως και να μην είχαμε τόσο μεγάλο χρέος. Μην ξεχνάτε ότι και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τι κάναμε; Χρεωθήκαμε με τεράστια κεφάλαια, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν στο εξωτερικό και μας έμεινε εμάς το χρέος τελικά. Κτίρια μετά τα οποία ήτανε αχρησιμοποίητα, εντελώς. Πεταμένα λεφτά…

● Δηλαδή, για τα ολυμπιακά ακίνητα που ρημάζουν ποιος φταίει; Οι ξένοι;

Τώρα ποιος φταίει… Πολλοί παράγοντες… Πρέπει να δει κανείς πόσο καθένας απ’ αυτούς έχει συμμετάσχει σ’ αυτή την κρίση της χώρας και να μπορέσει να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

● Ας επιστρέψουμε στους πρόσφυγες…

Με τους πρόσφυγες το θέμα είναι το εξής: η ζακυνθινή κοινωνία φοβάται μήπως δεν μπορέσει να τους αφομοιώσει, μήπως δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές δηλαδή, αλλά παράλληλα δεν ξέρει και ποια θα είναι η συμπεριφορά τους. Υπάρχουν βέβαια και οργανώσεις εδώ, οι οποίες είναι υπέρ των προσφύγων και λένε ότι πρέπει να τους περιθάλψουμε, να τους βοηθήσουμε κ.λπ.

● Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε, αν χρειαστεί να φιλοξενήσει και η Ζάκυνθος έναν αριθμό προσφύγων;

Εφόσον η Πολιτεία κρίνει ότι πρέπει να έρθουν μερικοί πρόσφυγες εδώ, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε να αφομοιωθούν στην τοπική κοινωνία. Διότι το να πάμε κόντρα και σ’ αυτό το θέμα, αν αποφασιστεί να έρθει εδώ να μείνει ένας αριθμός προσφύγων, δεν είναι και σωστό. Να βγούμε, δηλαδή, να πούμε ότι «δεν θέλουμε κανέναν πρόσφυγα εδώ». Η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ ως δήμαρχος ούτε ο κύριος βουλευτής έχουμε λάβει μηνύματα ότι η Πολιτεία θέλει να στείλει εδώ πρόσφυγες. Αν δείξει τέτοιες προθέσεις, βέβαια (παρότι, όπως σας είπα, ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου δεν θέλει τους πρόσφυγες), θα κοιτάξουμε να το διαχειριστούμε το θέμα. Και πιστεύω δηλαδή ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην τοπική κοινωνία.

● Είναι πολύ μικρός ο αριθμός. Μιλάμε για maximum 300 ανθρώπους.

Ναι, δεν έχουμε πρόβλημα για τέτοια νούμερα. Την ανεξέλεγκτη είσοδο δεν θέλουμε.

Πηγή: Μάγδα Κλαυδιανού – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το