Ο Χουάν Γκουάιδο, ο αυτοανακηρυγμένος προσωρινός πρόεδρος της Βενεζουέλας, πρότεινε ένα νομοσχέδιο για την πώληση των αποθεμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας σε ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την έκθεση του Reuters. Η κίνηση θα συρρικνώσει τη συμμετοχή της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών PDVSA.

«Πρέπει να αλλάξουμε το ισχύον πλαίσιο… πρέπει να ανοίξουμε τη βιομηχανία πετρελαίου σε ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε ο Ρικάρντο Χάουσμαν, εκπρόσωπος του Γκουάιδο στην Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν να εκτελέσουν τις καθημερινές δραστηριότητες πετρελαϊκών πεδίων της Βενεζουέλας, μια σημαντική διαφορά από τους κανόνες που είχε αφήσει ο πρώην ηγέτης της  Βενεζουέλας Ουγκό Τσάβες, που επέτρεψε σε ξένες εταιρείες μόνο να διατηρήσουν μερίδια μειοψηφίας χωρίς να παραχωρήσει επιχειρησιακό έλεγχο.

Η PDVSA θα παραμείνει ο κύριος φορέας της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας θα μεταφερθούν και θα δημοπρατηθούν από έναν «ανεξάρτητο ρυθμιστή», τον Εθνικό Οργανισμό Υδρογονανθράκων.

«Όλες οι δεξαμενές υδρογονανθράκων μπορούν να αποτελέσουν μέρος δημοπρασίας που θα αποφασιστεί από την Υπηρεσία Υδρογονανθράκων της Βενεζουέλας», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ πρόθυμες να επενδύσουν στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, όπως είπε ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ:  «θα κάνει μεγάλη διαφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες οικονομικά αν αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου μπορούσαμε να επενδύσουμε και να παράγουμε πετρελαίου στη Βενεζουέλα».

Ο Μπόλτον κάλεσε επανειλημμένα τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί, κάνοντας υπονοούμενα μάλιστα περί στρατιωτικής επέμβασης ως τρόπο επίλυσης της τρέχουσας κρίσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Ο Λούις Ρόχας, επικεφαλής μιας ένωσης εργατών πετρελαίου στα ανατολικά της χώρας, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ιδέα ιδιωτικοποίησης του Γκουάιδο.

«Θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω, δεν θα ανταποκριθεί σε αυτό που ο Τσάβεζ άφησε στους εργαζόμενους, μια ελεύθερη εταιρεία, μια εθνικοποιημένη επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία παράγει περίπου το 90% του εμπορικού εισοδήματος της Βενεζουέλας, εθνικοποιήθηκε από τον Ούγκο Τσάβεζ το 2001, πράγμα που ανάγκασε τις ξένες εταιρείες να εισέλθουν σε κοινοπραξίες ελεγχόμενες από την PDVSA ή — όπως συνέβαινε με τις ConocoPhillips και Exxon Mobil Corp να αποχωρήσουν από την χώρα εξ ολοκλήρου.

Ειδικός απεσταλμένος ΗΠΑ στη Βενεζουέλα: Έρχονται «σημαντικές» κυρώσεις κατά του Καράκας

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπρόσθετες σημαντικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Έλιοτ Άμπραμς.

Ο ίδιος εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Παράλληλα οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ετοιμάζονται να επιβάλλουν «πολύ σημαντικές» κυρώσεις σε βάρος ξένων χρηματοοικονομικών θεσμών που προσφέρουν υποστήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία πάση θυσία.

Αυτές οι «επιπρόσθετες, πολύ σημαντικές κυρώσεις» θα ανακοινωθούν «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», διεμήνυσε ο Έλιοτ Έιμπραμς, ο επιτετραμμένος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ για την κρίση στη Βενεζουέλα. Διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές αρχές θα στοχοθετήσουν ακόμη κι άλλους υποστηρικτές του Μαδούρο, ανακαλώντας περισσότερες βίζες, όπως έχουν ήδη κάνει στις περιπτώσεις 250 προσώπων.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε μια ρωσική τράπεζα, την Evrofinance Mosnarbank, λόγω των υπηρεσιών που προσφέρει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο Αμερικάνικός ιμπεριαλισμός χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να επιβάλλει τον πράκτορά του Χουάν Γκουάιδο.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το