Ο Γενς Στόλτενμπεργκ λέει ότι αναμένει περισσότερες παραδόσεις όπλων στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία μετά την υπόσχεση του Ηνωμένου Βασιλείου για άρματα μάχης Challenger 2.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις πρόσφατες δεσμεύσεις για παραδόσεις βαρέων όπλων από δυτικούς συμμάχους στην Ουκρανία, λέγοντας ότι περίμενε περισσότερα «στο εγγύς μέλλον».

Ο επικεφαλής της υπερατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας έκανε τα σχόλια την Κυριακή, μια μέρα μετά το κύμα ρωσικών επιθέσεων σε όλη την Ουκρανία που στόχευσε ξανά κρίσιμες υποδομές και άφησε νεκρούς τουλάχιστον 30 ανθρώπους μετά το χτύπημα ενός κτιρίου κατοικιών στην πόλη Ντνίπρο στο ανατολικό κέντρο.

«Οι πρόσφατες δεσμεύσεις για βαρύ πολεμικό εξοπλισμό είναι σημαντικές – και περιμένω περισσότερα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική Handelsblatt πριν από μια συνάντηση την Παρασκευή με αξιωματούχους άμυνας από το μπλοκ με σκοπό να συντονίσουν τις μεταφορές όπλων στο Κίεβο. Αυτό που το ΝΑΤΟ αναφέρει ως Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιήσει την τρίτη συνάντησή της στην αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη γερμανική πολιτεία Ρηνανία-Παλατινάτο την Παρασκευή.

Ερωτηθείς εάν η Γερμανία πρέπει επίσης να κινηθεί για να παράσχει βαρύτερα όπλα στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Είμαστε σε μια αποφασιστική φάση του πολέμου. Βιώνουμε σκληρές μάχες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρέχουμε στην Ουκρανία τα όπλα που χρειάζεται για να κερδίσει -και να συνεχίσει ως ανεξάρτητο έθνος».

Το Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy ζήτησε περισσότερα βαρέα δυτικά όπλα, λέγοντας ότι ο ρωσικός «τρόμος» θα μπορούσε να σταματήσει μόνο στο πεδίο της μάχης.

«Τι χρειάζεται για αυτό; Αυτά τα όπλα που βρίσκονται στις αποθήκες των εταίρων μας», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία.

Μίλησε λίγο αφότου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak δεσμεύτηκε να παράσχει άρματα μάχης Challenger 2 στην Ουκρανία, καθιστώντας την την πρώτη δυτική χώρα που προμηθεύει βαριά άρματα μάχης στο Κίεβο.

Η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν επίσης δηλώσει την προθυμία τους να παράσχουν στην Ουκρανία τα γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard 2, αυξάνοντας την πίεση στον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και την κυβέρνηση συνασπισμού του.

Η τάση αντιπροσωπεύει μια πιθανή ευρύτερη μετατόπιση για τους Ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι αντιστάθηκαν στον άμεσο εφοδιασμό της Ουκρανίας με βαρέα όπλα από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Έρχεται εν μέσω ρωσικών ισχυρισμών για την πρώτη της σημαντική επιτυχία στο πεδίο της μάχης μετά από μήνες απωλειών και στασιμότητας, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει την περασμένη εβδομάδα ότι «ολοκλήρωσε την απελευθέρωση» του Soledar, μιας πόλης κοντά στο σταυροδρόμι ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων του Bakhmut στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ.

Η Ουκρανία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και είπε ότι οι σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν στο Soledar.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πολύ απίθανο να διατηρήσουν θέσεις εντός του ίδιου του οικισμού Soledar».

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το