ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Ο Γαβρόγλου έφυγε – Το προσοντολόγιο ήρθε!

Να ανατρέψουμε την πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας

Συνάδελφοι,

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης που αφορούν στην προκήρυξη 2ΓΕ/2019, από τους οποίους θα προσληφθούν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τη νέα σχολική χρονιά. Παράλληλα ανακοίνωσε τους διορισθέντες εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή.

Μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια αδιοριστίας σε όλη την έκταση της εκπαίδευσης οι μόνιμοι διορισμοί που ανακοινώθηκαν δεν πιστώνονται στην δεξιά και αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ούτε βέβαια στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποτέλεσμα των σκληρών, μακρόχρονων και επίμονων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος που, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που όρθωσαν εχθροί και «φίλοι», υπεράσπισαν το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία ενάντια στο νεοφιλελεύθερο πρόταγμα της εργασιακής ζούγκλας και της ανεργίας.

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Γαβρόγλου, έθεσε σε εφαρμογή το διαβόητο «προσοντολόγιο», παρά την αντίσταση που πρόβαλε το εκπαιδευτικό κίνημα την προηγούμενη περίοδο. Σήμερα φανερώνονται οι πραγματικές συνέπειες της πολιτικής του προσοντολογίου, οι οποίες ανατρέπουν τον εργασιακό βίο πολλών χιλιάδων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Οι προσωρινοί και – γεμάτοι λάθη – μη κυρωμένοι πίνακες, επιβεβαιώνουν πως πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν πέσει μέχρι και 2-3 χιλιάδες θέσεις. Δίκαια το «προσοντολόγιο» χαρακτηρίζεται από πολλούς ως κινούμενη άμμος.

Η εφαρμογή του προσοντολογίου προάγει τον ανταγωνισμό και την ανθρωποφαγία, καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο εισάγοντας και επίσημα τα περίφημα προσόντα, εξωθώντας έτσι χιλιάδες εκπαιδευτικούς να επιδίδονται σε ένα αέναο κυνήγι αγοράς  τίτλων και σεμιναρίων ώστε να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα μόρια για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας. Ταυτόχρονα απαξιώνει σε μεγάλο βαθμό την εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία των χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι αποτελούν και σημαντικό τμήμα της κινητήριας δύναμης της εκπαίδευσης εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις εσχατιές της χώρας. Το ΥΠΑΙΘ κατόρθωσε μάλιστα να εξαφανίσει την προϋπηρεσία όλων των εκπαιδευτικών αρχής γενομένης από το σχολικό έτος που έληξε και για τα επόμενα 3 χρόνια, επιβάλλοντας το «κλείδωμα» των πινάκων. Όλα αυτά οδηγούν σε σημαντικές ανατροπές στην κατάταξη χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη χρονιά και απειλούν να θέσουν εκτός εργασίας πολλούς εκπαιδευτικούς έπειτα από πολλά χρόνια αναπλήρωσης του εαυτού τους, ενώ παράλληλα σημαίνουν τον de facto αποκλεισμό των νέων αποφοίτων για τα επόμενα χρόνια.  

Ενδεικτικό της αναλγησίας και του αυταρχισμού της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι και το γεγονός πως επιμένει να απορρίπτει εκπαιδευτικούς με το αιτιολογικό πως δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα το περίφημο παράβολο κι ας είχαν προχωρήσει έγκαιρα στις απαιτούμενες ενέργειες έκδοσής του, ακόμα κι αν κατέθεσαν το απαιτούμενο ποσό τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης το υπουργείο στερεί το δικαίωμα από όλους τους συναδέλφους να καταθέσουν ένσταση επί των πινάκων κι ας υπάρχουν πολλά επιβεβαιωμένα και διασταυρωμένα σφάλματα.

Το προσοντολόγιο που μπαίνει τώρα σε εφαρμογή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης που επιδιώκει να το αξιοποιήσει ως «Δούρειο Ίππο» για να επιβάλει, σαν ώριμο φρούτο, την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολείων, με απώτερο στόχο την προώθηση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και, κατά συνέπεια, την διάλυση του δημόσιου σχολείου. Ταυτόχρονα στρώνει το δρόμο για να ανατρέψει εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα στην εκπαίδευση, μετατρέποντας το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία από συλλογική διεκδίκηση σε ατομική υπόθεση. Η πολιτική αυτή είναι συνώνυμο του κυβερνητικού δόγματος για λιγότερο δημόσιο σχολείο για ολοένα και λιγότερα παιδιά, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε καθεστώς επισφαλούς και ελαστικής εργασίας.

Απέναντι στην πολιτική αυτή που διαλύει το Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο, που ανατρέπει τα εργασιακά μας δικαιώματα  δημιουργώντας καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, που αναπαράγει και διαιωνίζει το καθεστώς της αδιοριστίας, οφείλουμε να αντιτάξουμε με σθένος το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εδώ και τώρα με μοναδικά εφόδια το πτυχίο και την εργασιακή προϋπηρεσία. Να διεκδικήσουμε μαζικά και αγωνιστικά το δίκαιο αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

Αύγουστος 2020

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το