ΟΧΙ στις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας!

Οι Πετρελαϊκές Εταιρείες είναι εδώ!

Ολόκληρη η Ήπειρος– η πιο παρθένα γη της Ευρώπης- το Ιόνιο, η Δυτική Ελλάδα, η θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, έχουν μπει στο στόχαστρο των πετρελαϊκών εταιρειών, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και των κομμάτων εξουσίας. Οι συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων υπογράφονται η μια πίσω από την άλλη και αρχίζουν να υλοποιούνται. 

Μετά το «οικόπεδο» Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας – «οικόπεδα» λένε οι συμβάσεις τον τόπο μας – πλέον από το Μάρτη του 2019 και μετά, και στον δικό μας τόπο, τα ΕΛΠΕ που με βάση τον ν.4526/2018 είναι οι μισθωτές του «Οικοπέδου Άρτας – Πρέβεζας», έχουν έρθει, έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, τις διαδικασίες της πρώτης φάσης. Η φάση αυτή περιλαμβάνει διαδικασίες σεισμικών ερευνών και ερευνητικές γεωτρήσεις μεγάλου βάθους ( άρθρο 3, παράγραφος 3.2 του Ν. 4526/2018).

Η πολιτική απόφαση για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας, η οποία έγινε και προχωρά χωρίς καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, η παραχώρηση στην πετρελαιοβιομηχανία για τα επόμενα 35 χρόνια του τόπου και των ζωών μας, είναι μια απόφαση καταστροφής

Γιατί οι έρευνες, αλλά και οι εξορύξεις εν συνεχεία, με τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν, τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις που θα γίνουν σε έδαφος και υπέδαφος, τις εγκαταστάσεις εξόρυξης – παραγωγής και διανομής, σημαίνει τοξικά αέρια και απόβληταρύπανση των νερώναποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότηταςκαταστροφή γεωργικής γης, βλάβες σε κτηνοτροφίαμελισσοκομίααλιείατουρισμό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σημαίνει ακύρωση οποιασδήποτε μορφής ήπιας ανάπτυξης για τον τόπο, σημαίνει απώλεια θέσεων εργασίας και άμεση βλαπτική μεταβολή για την τοπική οικονομία.

Σε περίπτωση ατυχήματος, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή θα είναι ανυπολόγιστες. Και θα τις πληρώσουμε εμείς οι κάτοικοι, όχι οι πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους. 

Η εξορυκτική διαδικασία υδρογονανθράκων και πετρελαίου είναι μια οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα που δεν μπορεί να συνυπάρξει με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία, τον τουρισμό. Είναι μια διαδικασία που το μόνο που εξασφαλίζει είναι τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών και τίποτα άλλο. Χιλιάδες τα παραδείγματα από την δράση των ενεργειακών κολοσσών σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και δίπλα μας όπως στο Fier στην Αλβανία και στην Basilicata στην Ιταλία.

Καλούμε τους φορείς των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των ψαράδων, των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, το Επιμελητήριο Άρτας, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, τον επιστημονικό, ιατρικό και τεχνικό κόσμο του νομού, τις Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές να πάρουν επιτέλους έμπρακτη θέση στο ζήτημα αυτό!

Καλούμε τους κατοίκους του νομού Άρτας να αναλάβουν δράση, να μην συναινέσουν, να μην παραδώσουν τα χωράφια τους στους πετρελαιάδες, να προστατέψουμε τον τόπο μας, τις δουλειές μας και τις ζωές μας! 

Εμείς θα σταθούμε στο πλάι τους και θα είμαστε μαζί τους στον αγώνα για να ακυρωθεί και να σταματήσει η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης μέσα στο σπίτι μας!

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είναι πάνω από τα ΚΕΡΔΗ των πετρελαϊκών εταιρειών 

ΟΧΙ στα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και στις ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ και ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

ΟΧΙ στην καταστροφή!

ΝΑΙ στη ζωή!

ΕΞΩ οι ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ από τον τόπο μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΡΤΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ 

Επικοινωνία: Τις Πέμπτες, Νόρμαν (στα σκαλάκια)
email: protovartas@gmail.com, url: protovartas.blogspot.com
fb: Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις

Διαβάστε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το