Περιστέρι, 26/12/2022

ΟΧΙ στην απαξίωση των Καλλιτεχνικών Σπουδών !

Αγαπητοί Γονείς,

Το προεδρικό διάταγμα 85/2022 που εκδόθηκε ξαφνικά από τα Υπ. Οικονομικών, Παιδείας και Εσωτερικών την 17η  Δεκέμβρη 2022 και περιγράφει το προσοντολόγιο/κλαδολόγιο για το Δημόσιο και χωρίς καμία πρότερη κοινοβουλευτική διαδικασία ή διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, κατατάσσει όλους ανεξαιρέτως τους αποφοίτους ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών σε εργαζομένους Δ.Ε (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).  

Πτυχία Καλλιτεχνικών Σχολών Θεάτρου, Κινηματογράφου και Χορού, πτυχία και διπλώματα Ωδείων υποβαθμίζονται, κυριολεκτικά εν μία νυκτί, σε απολυτήρια Λυκείου, με όλες τις πολύ σοβαρές συνέπειες που έχει αυτό για τα εργασιακά δικαιώματα και τις απολαβές χιλιάδων εργαζομένων στον χώρο της Τέχνης και της διδασκαλίας της κυρίως στο Δημόσιο (Δημοτικές Δραματικές Σχολές και Ωδεία κ.α) αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Χωρίς να υποτιμάμε βέβαια την ηθική και καλλιτεχνική απαξίωση που επιφέρει αυτό το π.δ σε όλους τους ανθρώπους που μετά από πολλά χρόνια κοπιαστικών, ανώτερου επιπέδου σπουδών και με μεγάλο κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους, κατάφεραν να πάρουν αυτά τα πτυχία και διπλώματα.

Έως και σήμερα τα πτυχία/διπλώματα των αποφοίτων των παραπάνω σχολών αναγνωρίζονταν ως πτυχία ΤΕΙ (Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης). Ακόμα και μετά το 2003 όταν επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η κατάργηση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην χώρα (Τ.Ε.Ι σε Α.Τ.Ε.Ι  αρχικά και σήμερα η, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και όρους, ενσωμάτωση/συγχώνευση  των ΤΕΙ στα ΑΕΙ) οι απόφοιτοι των ανώτερων καλλιτεχνικών σπουδών εργάζονταν ως απόφοιτοι Τ.Ε, στην βάση διάφορων παλαιότερων νομοθετικών διατάξεων.

Συνέπειες θα υπάρξουν και για χιλιάδες σπουδαστές/τριες που φοιτούσαν και συνεχίζουν να φοιτούν σε όλες αυτές τις σχολές οι οποίες παρόλο που ανήκουν, στην  μεγάλη τους πλειοψηφία, στον ιδιωτικό τομέα ελέγχονταν και πιστοποιούνταν από επιτροπές του Υπ. Πολιτισμού αφού οι εξετάσεις τους διενεργούνταν παρουσία εντεταλμένων υπαλλήλων του Υπουργείου και τα πτυχία που έδιναν περιείχαν φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του. Είναι πολύ πιθανό πλέον να υπάρχουν συνέπειες και στις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων στα Καλλιτεχνικά / Μουσικά αλλά και στα Γενικά σχολεία της χώρας.

Τι θέση παίρνει άραγε το Υπ. Πολιτισμού για αυτήν την απαξίωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που τόσα χρόνια επόπτευε και είχε την ευθύνη της; Γιατί τόσα χρόνια τώρα δεν έχουν ασχοληθεί τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού, στην βάση κεντρικού σχεδιασμού και προγράμματος, ώστε να διαβαθμιστεί επιτέλους η μεταδευτεροβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση στο ανώτατο επίπεδο δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου ουσιαστικά πρέπει να ανήκει ;

Μήπως πίσω και από αυτή την παρέμβαση της κυβέρνησης κρύβονται τα – πάντα ορεξάτα για νέες επικερδείς επενδύσεις –  κολλέγια και παραρτήματα ξένων ιδιωτικών πανεπιστημίων, τώρα μάλιστα που τα πτυχία τους έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το Ελληνικό κράτος;

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων που παρά τα γνωστά, μεγάλα λόγια για το μόνο που κόπτονται είναι να εργαλειοποιούν τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Τέχνες, ως «κράχτες» της περιβόητης «βαριάς τουριστικής βιομηχανίας».

Παρά την εορταστική περίοδο μέσα στην οποία επέλεξε η κυβέρνηση να εκδόσει το π.δ 85/2022, η αντίδραση των σπουδαστών δραματικών σχολών, των σωματείων και ομοσπονδιών των εργαζόμενων καλλιτεχνών ήταν μαζική και αποφασιστική. Κατάληψη της Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου με αποφάσεις ΓΣ των σπουδαστών της σχολής και άλλων 8 δραματικών σχολών της χώρας και τεράστια κινητοποίηση την Τρίτη 27 Δεκέμβρη έξω από το Υπ. Πολιτισμού και πορεία στην πλατεία Συντάγματος. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εκτός του κόμματος Βελόπουλου) καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης και κατήγγειλαν την απαξίωση των καλλιτεχνικών σπουδών που αυτή επιφέρει, ζητώντας ταυτόχρονα την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος.

Ως Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου στηρίζουμε τον αγώνα των σπουδαστών Θεάτρου, Κινηματογράφου, Μουσικής και Χορού και των εργαζομένων καλλιτεχνών και των σωματείων τους και

1. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου π.δ 85/2022 που απαξιώνει την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στην χώρα μας.

2.  Ζητάμε να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών, ώστε να αποκτήσει επιτέλους η χώρα, δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια καλλιτεχνική εκπαίδευση.

3.  Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν συνέπειες στις προσλήψεις καλλιτεχνικού προσωπικού στα Καλλιτεχνικά και Μουσικά σχολεία. Άμεσα μεταβατικές διατάξεις από τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Πολιτισμού, ώστε μέχρι την εγκαθίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών Παραστατικών Τεχνών, να μην διακινδυνευτούν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών.

4. Αγωνιζόμαστε για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση που είναι αναγκαία ώστε να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί η δημόσια καλλιτεχνική δευτεροβάθμια και μεταδευτερο-βάθμια εκπαίδευση.

Η Τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα !

Για το Δ.Σ  
Ο  Πρόεδρος,Η  Γ. Γραμματέας,
Δ. ΑμπάτηςΕ. Κάνδηλα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το