γράφει ο Κώστας Κάππας

Ολοκληρώθηκε το έγκλημα και μάλιστα με τον πιο αισχρό τρόπο.  

Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, το ανάλγητο Κράτος είναι σε διαδικασία άμεσης κατάργησης του ΚΕΘΕΑ και του 18ΑΝΩ ως αυτοτελείς οργανισμούς και ενταφιασμού τους στο ΟΚΑΝΑ. Ταυτόχρονα καταργεί τα προγράμματα “επανένταξης στην κοινωνία” των ουσιοεξαρτώμενων παιδιών που λειτουργούσαν στους δύο Οργανισμούς. Με την πρόχειρη ολοκλήρωση των τρεχόντων προγραμμάτων απεξάρτησης, ματαιώνεται η έναρξη καινούργιων κύκλων επανένταξης (κλειστών και ανοικτών προγραμμάτων). 

Η εικόνα διάλυσης ολοκληρώνεται με την εισροή στα αποκαΐδια του ΚΕΘΕΑ και του 18ΑΝΩ άσχετων ημετέρων, μακριά από την επιστημονική φιλοσοφία των δύο Οργανισμών. Αυτή η εισροή συνοδεύεται από αθρόες παραιτήσεις πολύ σοβαρών επιστημόνων που είχαν αφιερώσει ολόκληρη την ζωή τους σώζοντας εκατοντάδες παιδιά και σήμερα είναι τελείως απογοητευμένοι, θεωρώντας ότι η κατάσταση έχει σαπίσει τόσο πολύ, που δεν είναι πλέον αναστρέψιμη. 

Οι νέες συνθήκες για μια οικογένεια που θέλει, μαζί με το ουσιοεξαρτώμενο παιδί, να νικήσουν το θηρίο της εξάρτησης, είναι τραγικές.  

Δεν υπάρχει πλέον δημόσιος φορέας που να λέει “Ναι! Μπορείς να γίνεις καλά! Το πρόβλημα εσένα και της οικογένειάς σου είναι κυρίως κοινωνικό και όχι ιατρικό. Σου παρέχω πολύμηνο κλειστό και ανοικτό πρόγραμμα επανένταξης με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, συντρόφους στο πρόβλημα και οικογενειακά υποστηρικτικά προγράμματα, εκπαίδευση ολοκλήρωσης βασικών σπουδών ή/και επαγγελματικού προσανατολισμού.”. Επίσης δεν υπάρχουν και ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι να δείχνουν, τουλάχιστον σήμερα, ότι θα πάρουν την σκυτάλη και θα αντικαταστήσουν το Κράτος, έστω για όσους έχουν ακόμη κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης, για το παιδί τους. Οι τιμές για 6-12 μήνες κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης κυμαίνονται από 20 έως και 40.000 ευρώ. Ποιος τα ‘χει; 

Αντίθετα, μέσα στις αερολογίες της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τις ξεφεύγουν και ψήγματα αισχρής αντίληψης. “Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά δεν είναι κοινωνική, αλλά ιατρική. Αυτά τα άτομα έχουν μια ανίατη ασθένεια, δεν σώζονται, δεν μας ενδιαφέρει να σωθούν, θα μείνουν πάντα ζόμπι. Προς τι λοιπόν τα κοστοβόρα προγράμματα επανένταξης στην κοινωνία. Θα τους παρέχουμε πάμφθηνα χάπια μεθαδόνης, εφ’ όρου ζωής και έτσι δεν θα ενοχλούν και την κοινωνία”.  

Δυστυχώς τα μηνύματα από το άμεσο πολιτικό περιβάλλον και το γενικότερο ευρωπαϊκό, είναι απαισιόδοξα. Η αστική τάξη εδώ και στην Ευρώπη βλέπει μακριά:  

Όνειρό της, μία νεολαία σκυμμένη πάνω από το κινητό τηλέφωνο ατελείωτες ώρες αντί για φίλους, one-night stand αντί για έρωτα, ξύλο στα γήπεδα αντί για αθλητισμό, χόρτο ή πρέζα για αποκορύφωση και …την Δευτέρα στην δουλειά κακοπληρωμένος και σούζα μπροστά στο αφεντικό. Ήδη οι “shooting galleries”για νόμιμη και ασφαλή χρήση έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη την Ευρώπη, η Γερμανία νομιμοποίησε την χρήση κάνναβης για προσωπική χρήση, τα ναρκωτικά αποενοχοποιήθηκαν, και χωρίστηκαν σε μαλακά και αβλαβή και σε σκληρά.  

Εάν κάνετε τον κόπο να ρίχνετε μια ματιά σε αυτό το σημείωμα, μην το διαβάζετε “εγκυκλοπαιδικά”! Σας αφορά άμεσα. Οι έμποροι ναρκωτικών δεν ψάχνουν “δυστυχισμένα παιδιά από πάμπτωχες οικογένειες” για να πουλήσουν θάνατο. Σε αυτές δεν υπάρχει χρήμα, είναι κακοί πελάτες. Εάν θεωρείτε ότι το παιδί σας είναι το καμάρι του σχολείου του, είναι μαγνήτης για τους εμπόρους του θανάτου. Η οικογένεια, έχει πιθανώς χρήμα και χρυσαφικά καθώς και οι φίλοι της οικογένειας… 

Υπάρχει διέξοδος σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα. Μπορούμε να επαναφέρουμε το ΚΕΘΕΑ και το 18ΑΝΩ στην ζωή για να είναι με την σειρά τους αρωγοί στα παιδιά μας και σε εμάς. Να εναντιωθούμε όλοι μαζί στην σάπια πολιτική των αστικών κομμάτων. Εδώ θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τους τα παιδιά, θυσιάζοντάς τα στην μακροπρόθεσμη πολιτική της τάξης τους, δεν θα θέσουν τα δικά μας; 

Υστερόγραφο. Στις ΗΠΑ σαρώνει με 200.000 θανάτους ετησίως η επιδημία οπιοειδών με την οξυκωδόνη (1,5 φορά ισχυρότερη της μορφίνης) και την φαιντανύλη (100 φορές ισχυρότερη της μορφίνης) να κάνουν θραύση. Ασπίδα μας θα είναι η μεθαδόνη και η άγνοια των κρατούντων, η η φωνή όλων των ειδικών του χώρου που μιλούν για ενίσχυση των προγραμμάτων επανένταξης; 

* Ο Κώστας Κάππας είναι Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής -Μέλος Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ Λάρισας) 

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το