Την Κυριακή (8 Νοέμβρη) ο Λούις Άρτσε ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βολιβίας. Όπως είναι γνωστό, ο Άρτσε είχε οριστεί από τον Έβο Μοράλες ως επικεφαλής του «Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό» (ΜΑΣ) στις εκλογές που διενεργήθηκαν πρόσφατα. Αν και οι εκλογές έγιναν σε συνθήκες διώξεων, απαγορεύσεων και τρομοκρατίας που είχε επιβάλει η πραξικοπηματική διακυβέρνηση των αχυρανθρώπων και ανδρεικέλων των ΗΠΑ, κάτω από την μαζική λαϊκή αντίσταση και τη συντριπτική εκλογική νίκη του ΜΑΣ, το πραξικόπημα κατέρρευσε και οι πρωταγωνιστές του αναγκάστηκαν να παραδώσουν την εξουσία. Ωστόσο ένοπλες φασιστικές συμμορίες εξακολουθούν να δρουν και αρνούνται να αναγνωρίσουν την εκλογική νίκη του ΜΑΣ, χαρακτηρίζουν μάλιστα «νοθεία» το αποτέλεσμα των εκλογών και ζητούν θρασύτατα να αναλάβει την εξουσία μια στρατιωτική χούντα που θα καταπολεμήσει τον «κομμουνιστικό» κίνδυνο!

Ο Έβο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία, ένα χρόνο μετά την εξορία του, την επομένη της ορκομωσίας του Άρτσε, ο οποίος κατά τα άλλα φαίνεται ήδη να δρομολογεί μια πολιτική συνδιαλλαγής με την «μετριοπαθή» δεξιά, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο που σχημάτισε βασικές θέσεις κατέχουν τεχνοκράτες, πράγμα που μάλλον βλέπουν σαν θετικό μήνυμα κέντρα και εκπρόσωποι της βολιβιανής οικονομικής ολιγαρχίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας και αρχηγός του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (ΜΑΣ) Έβο Μοράλες το βράδυ της Δευτέρας έγινε δεκτός από χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη Ουιούνι, στο Ποτοσί.
Ο Μοράλες έφτασε στην πόλη μετά την επίσκεψή του στο κέντρο εξόρυξης Ατότσα του Ποτόσι, όπου και τον δέχθηκαν με χαρά χιλιάδες κάτοικοι.

«Επιστρέψαμε από τους δρόμους που μας είχαν λείψει πολύ για να συναντήσουμε την πληθώρα των μεταλλωρύχων της Ατότσα και την επαναστατική δέσμευση και στοργή τους. Σας ευχαριστώ, αδέλφια», έγραψε ο Μοράλες στο Twitter.
Στο Ουιούνι, ο πρώην πρόεδρος εκφώνησε τη δεύτερη ομιλία του μετά την άφιξή του στην πατρίδα του, αφού παρέμεινε σχεδόν ένα χρόνο ως πρόσφυγας στην Αργεντινή. Μπροστά στο πλήθος, ο πρώην πρόεδρος αναφέρθηκε στα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του.

Στο Ουιούνι ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του λαϊκού καραβανιού που ξεκίνησε τη Δευτέρα μετά την άφιξη του Μοράλες στη Βολιβία από την Αργεντινή.
Το καραβάνι με επικεφαλής τους Μοράλες και τον Λινιέρα θα αναχωρήσει από το Ουιούνι την Τρίτη για τις πόλεις Χαλαπάτα, Σεβαρούγιο και Ορρό στο Διαμέρισμα Ορρό.

Την Τετάρτη, το καραβάνι θα κατευθυνθεί στο Αεροδρόμιο Τσίμορ, στο Διαμέρισμα της Κοτσαμπάμπα, όπου ο Έβο Μοράλες θα μεταφερθεί με αεροπλάνο στη Λα Παζ.
Αυτή τη Δευτέρα, ο αρχηγός και ο πρώην αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινιέρα κατέφθασαν στη συνοριακή πόλη της Βιλλαζιον κατά την επιστροφή τους από την Αργεντινή, όπου βρίσκονταν σε κατάσταση πρόσφυγα μετά το πραξικόπημα της 10ης Νοεμβρίου 2019.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το