Διογκώνονται οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Λίβανο ενάντια στη ραγδαία οικονομική επιδείνωση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Το τελευταίο διάστημα, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Τρίπολη και άλλες πόλεις, χιλιάδες διαδηλωτές κατεβαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας με οργή ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ, που διαδέχθηκε πριν 6 μήνες τον Σάαντ αλ Χαρίρι. Οι συνεχείς αυξήσεις τιμών βασικών αγαθών και η ανεργία αυξάνονται πολλαπλασιαστικά και λόγω της καραντίνας για τον κορονοϊό. Ταυτόχρονα η ισοτιμία της λιβανέζικης λίρας κατρακυλά συμπαρασύροντας τον κόσμο σε παραπέρα οικονομική εξαθλίωση. Στις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση καταφεύγει σε διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων, ανοίγοντας την πόρτα σε νέα ασφυκτικά αντιλαϊκά μέτρα.

Στο Λίβανο από τον περασμένο Οκτώβρη γίνονταν κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τη φτώχεια και τη διαφθορά της κυβέρνησης, με τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένης και της Χεζμπολάχ- να αντιτίθενται μιλώντας για κίνδυνο πραξικοπήματος. Η αναζωπύρωση της λαϊκής οργής εκφράστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και με επιθέσεις και πυρπολήσεις δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και τραπεζών, με αποτέλεσμα μόνο στην Τρίπολη να αναφερθούν τουλάχιστον 120 τραυματισμοί.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, ζήτησε «προληπτικές επιχειρήσεις σύλληψης ατόμων που συμμετέχουν σε οργανωμένες ομάδες υποκίνησης και εξαπόλυσης βίας και βανδαλισμών, ώστε να αποτραπούν νέες επιθέσεις σε Βηρυτό, Τρίπολη και άλλες πόλεις» και κατάγγειλε πρόσφατες ενέργειες σαμποτάζ και συστηματικών επιθέσεων σε αστυνομία και στρατό. Αντίστοιχα ο πρωθυπουργός μίλησε για συμμορίες που στρέφονται κατά «κρατικών θεσμών» προετοιμάζοντας πραξικόπημα από δυνάμεις «εντός και εκτός» Λιβάνου.

Στο μεταξύ, παρά την πανδημία, κλιμακώνονται οι ισραηλινές αεροπορικές – πυραυλικές επιδρομές κατά «ιρανικών στόχων» στη Συρία και στο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το