Οι αυτόχθονες διαδηλωτές, οργισμένοι για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των τροφίμων, λένε ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να ακούσει η κυβέρνηση».

Indigenous people block a road in Ecuador
Αυτόχθονες πληθυσμοί και αγρότες μπλοκάρουν έναν δρόμο στο San Juan de Pastocalle, επαρχία Cotopaxi, Εκουαδόρ, 13 Ιουνίου 2022 [Cristina Vega Rhor/AFP]

Ομάδες ιθαγενών έχουν στήσει οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους στο Εκουαδόρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών της βενζίνης και τις οικονομικές πολιτικές του δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

Οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμους με καμένα λάστιχα, πέτρες, δέντρα και σωρούς χώματος σε τουλάχιστον 10 από τις 24 επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Pichincha, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο, δήλωσαν οι αρχές τη Δευτέρα.

Οι αυτόχθονες κοινότητες και οι αγρότες ζητούν μείωση των τιμών των καυσίμων, επαναδιαπραγμάτευση των χρεών, μείωση των επιτοκίων, δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, δημιουργία θέσεων εργασίας και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Έπρεπε να καταφύγουμε σε αντίσταση, δεδομένου ότι η εθνική κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που όλο και περισσότερο οδηγούν στο θάνατο, που εξανεμίζουν και τις ελάχιστες οικονομίες μας», είπε στους δημοσιογράφους ο Λεωνίδας Ίζα, επικεφαλής της οργάνωσης αυτόχθονων CONAIE.

Εκτός από την απόρριψη της ιδιωτικοποίησης στρατηγικών τομέων του κράτους, η CONAIE απαιτεί μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, την υγεία και την ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει εν μέσω μόνιμης αύξησης της βίας, των δολοφονιών επί πληρωμή, της διακίνησης ναρκωτικών, των απαγωγών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Λάσο πάγωσε τον Οκτώβριο τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ με υψηλότερα ποσοστά από αυτά που ίσχυαν πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.

Αυτό πυροδότησε διαμαρτυρίες που έληξαν όταν η κυβέρνηση άρχισε συνομιλίες με ιθαγενείς ηγέτες και άλλες οργανώσεις.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν από τότε, αλλά οι αυτόχθονες ηγέτες λένε ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τις ανησυχίες τους και ως εκ τούτου αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις διαδηλώσεις.

Ένα άλλο μέλος της CONAIE, ο Manuel Cocha, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν «μέχρι να μας ακούσει η κυβέρνηση».

«Οι πολιτικές της κυβέρνησης του Γκιγιέρμο Λάσο μας χτυπούν ξανά» προκαλώντας αύξηση στο κόστος των τροφίμων τους τελευταίους μήνες, είπε ο Κότσα.

Αργά την Κυριακή, ο Λάσο είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν θα επιτρέψει τη διακοπή των δρόμων και των αυτοκινητοδρόμων. Πρόσθεσε ότι οι αποκλεισμοί θα επηρεάσουν την οικονομική ανάκαμψη του έθνους από την πανδημία COVID-19 .

«Δεν θα επιτρέψουμε να παραλύσει η χώρα», έγραψε στο Twitter το πρωί της Δευτέρας.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Πατρίσιο Καρίλο είπε ότι η αστυνομία του Ισημερινού θα διατηρήσει τη «δημόσια τάξη».

«Ως κυβέρνηση θα εγγυόμαστε πάντα το δικαίωμα στις ειρηνικές διαμαρτυρίες», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι άνθρωποι «θέλουν έναν Ισημερινό με ευκαιρίες» – να μην ζουν σε μια «χαοτική» χώρα που κατακλύζεται από στάσεις.

Ο αστυνομικός διοικητής Fausto Salinas είπε ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην πρωτεύουσα είναι προς το παρόν αποκλεισμένοι και προέτρεψε τους διαδηλωτές να άρουν τους αποκλεισμούς.

πηγή: aljazeera.com, telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το