Με ένα άρθρο της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα που διαχειρίζονταν επί χρόνια τις πανεπιστημιακές εκτάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για το πέρασμά τους σε ιδιωτικά συμφέροντα ● Σχέδια για επενδύσεις 300 εκατ. και τόνους τσιμέντου στο αγρόκτημα των 1.800 στρεμμάτων στα Πράσινα Φανάρια ● Κίνδυνος για το αποθεματικό της Λέσχης Σίτισης ● Έντονες αντιδράσεις από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και από πανεπιστημιακά Τμήματα

Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ρίχνονται χιλιάδες στρέμματα των δύο πανεπιστημιακών δασοκτημάτων σε Περτούλι Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής, η Λέσχη Σίτισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με τα τεράστια αποθεματικά της και η «διαμαντόπετρα του στέμματος», τα 1.800 στρέμματα του αγροκτήματος του ΑΠΘ στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (περιοχή Πράσινα Φανάρια).

Κι όλα αυτά το άρθρο 296 του νομοσχεδίου Κεραμέως («Nέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ»), το οποίο μάλιστα δεν υπήρχε στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση, αλλά προστέθηκε αιφνιδιαστικά όταν κατατέθηκε στη Βουλή. Το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν τις εκτάσεις για γενιές ολόκληρες και περνάει τη διαχείριση των εκτάσεων στο ΑΠΘ, υποτίθεται -πρόκειται για το τυράκι στη φάκα–, ουσιαστικά δηλαδή στην Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Η επόμενη κίνηση είναι προβλέψιμη και την έχει ήδη αναφέρει ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση με ΣΔΙΤ του αγροκτήματος: ξενοδοχεία, κτίρια για τις ανάγκες του ξενόγλωσσου τμήματος της Ιατρικής σε συνεργασία με μεγάλες ιδιωτικές κλινικές (άραγε, τις ήδη χωρικά παρακείμενες;) και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί και να εφεύρει ο… ιδιωτικός νους.

Πρόκειται για μια συγκαλυμμένη γιγαντιαία επιχείρηση μεταφοράς δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Τα δύο πανεπιστημιακά δάση Περτουλίου Τρικάλων (32.000 στρέμματα) και Ταξιάρχη Χαλκιδικής (58.000 στρέμματα) «παραχωρήθηκαν στο ΑΠΘ από το Ελληνικό Δημόσιο το 1934 και το 1951 ιδρύθηκε το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (Νόμος 1881/1951) ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για την υλοποίηση των σκοπών και στόχων της παραχώρησης της νομής των Δασών στο Α.Π.Θ» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ).

Η σίτιση των φοιτητών και φοιτητριών στη Λέσχη του ΑΠΘ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει αποθεματικό περί τα 20.000.000 ευρώ, οδηγείται σε πλήρη εξάρτηση από ιδιώτες παρόχους.

Όπως φαίνεται, το «χρυσό μήλο των Εσπερίδων» για το οποίο γίνεται όλη η προσπάθεια, είναι τα 1.800 στρέμματα του Αγροκτήματος του ΑΠΘ. Κοντά σ’ αυτό κάηκε και το ΝΠΔΔ με τα δάση στο Περτούλι και τον Ταξιάρχη.

Περτούλι

Τα σχέδια αυτά έχουν εξοργίσει όλους όσοι μόχθησαν και μοχθούν για την ανάπτυξη της γεωργίας και της δασοπονίας στον τόπο αυτό, ενώ ορισμένες λεπτομέρειες κάνουν αυτή την υπόθεση ακόμη πιο εξοργιστική.

Τα νέα σχέδια

Για το Αγρόκτημα του ΑΠΘ (1.800 στρέμματα) τα σχέδια έχουν ανακοινωθεί και προβλέπουν: «Το νέο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, δυναμικότητας 800 κλινών, συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ., την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, σε κτήρια συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ., ένα ερευνητικό κέντρο, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ., συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο για τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και εκθέσεων ιατρικού περιεχομένου, εμπορικό κέντρο το οποίο μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως Medical Store (sic), εστιατόριο και ένα διοικητικό κέντρο στο οποίο θα εγκατασταθεί η διοίκηση του “Αριστοτέλειου Βιοϊατρικού Κέντρου” όπως θα λέγεται. Συνολικά προβλέπεται η δόμηση περίπου 150.000 τ.μ., σε διώροφα κτήρια, τα οποία θα καλύψουν περίπου το ένα τρίτο της έκτασης των 220 στρεμμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη όλου του έργου» (voria.gr, 5.1.22). Πρόκειται για σχέδιο 400 εκατομμυρίων (!) από τα οποία τα 300 θα είναι δάνεια και… ΣΔΙΤ, δηλαδή ιδιώτες!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση υποβάθμισης των υποδομών του ΑΠΘ από συστάσεώς του και είναι προφανείς οι ευθύνες της Πρυτανείας και της Συγκλήτου, εφόσον συναινούν, αν δεν πρότειναν αυτές το σχέδιο. Η κατάργηση των ΝΠΔΔ δεν προσφέρει τίποτα θετικό από διαχειριστικής πλευράς, ούτε συμβάλλει σε οικονομίες κλίμακας, ενώ το Δημόσιο εγκαταλείπει πλήρως κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ΝΠΔΔ με προσωπικό και πόρους, όπως και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για δημόσια λογοδοσία και αποτελεσματικότητα.

Σφοδρές αντιδράσεις

Ευτυχώς υπάρχουν ήδη σφοδρές αντιδράσεις, παρότι το σύνολο του Τμήματος Δασολογίας βρίσκεται στα βουνά αυτές τις μέρες (σύμπτωση;) για τα μαθήματα πρακτικής των φοιτητών. Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, μιλώντας για το Αγρόκτημα, καταγγέλλει ότι με την κατάργηση του ΝΠΔΔ «το χειρότερο είναι ότι η αναμενόμενη αδυναμία διαχείρισης των ιδιαίτερων αναγκών του Αγροκτήματος από την κεντρική διοίκηση του ΑΠΘ, θα οδηγήσει μοιραία σε μια σταδιακή εγκατάλειψη και παραγκώνιση του Αγροκτήματος καταλήγοντας σε αλλοίωση του προσανατολισμού και του σκοπού παραχώρησής του, προκαλώντας τη σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας».

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι «η απώλεια της αυτοτέλειάς των ΝΠΔΔ εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μία αλλοίωση του προσανατολισμού και των σκοπών τους» και «επιπροσθέτως, θα χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι, τόσο από οποιαδήποτε πώληση παραγομένων προϊόντων, όσο και από την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης», με αποτέλεσμα να προκληθεί «σημαντική και μακροχρόνια υποβάθμιση και παρακμή των γεωτεχνικών σπουδών και ερευνών στη Βόρεια Ελλάδα και μεγάλη ζημία στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας».

Κτίρια στο αγρόκτημα του ΑΠΘ

«Είναι πολύ περίεργο όλο αυτό που γίνεται, χωρίς καμία ενημέρωση καταργούν το ΝΠΔΔ του Αγροκτήματος με ιστορία 86 χρόνων, που μεγάλωσε χιλιάδες γεωπόνους. Όπως είπα στην Επιτροπή της Βουλής, η κατάργησή του δημιουργεί δυσεπίλυτα προβλήματα στην εκπαίδευση και την έρευνα, οδηγεί σε υποβάθμιση και αύξηση του κόστους λειτουργίας για το Πανεπιστήμιο», λέει ο Χρήστος Δόρδας, πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, πρόεδρος του ΝΠΔΔ που διαχειρίζεται το επίδικο Αγρόκτημα στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία που μαθαίνουμε τώρα για το Αγρόκτημα είναι απλώς συγκλονιστικά. Έχει αποθεματικά 2.000.000 ευρώ (!!!) τα οποία είναι δεσμευμένα δέκα χρόνια (!) από την εποχή της υποχρεωτικής κατάθεσης των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος (περίοδος Σαμαρά – Βενιζέλου). Έχει έσοδα 250.000 ευρώ ετησίως με τα οποία πληρώνει τους 12 υπαλλήλους του και τα έξοδα (συντήρηση μηχανημάτων, γεωργικά φάρμακα, καύσιμα, ρεύμα κ.λπ.) και του μένουν χρήματα στο ταμείο. Παράγει μαζικά κριθάρι (δίνει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία), καλαμπόκι, γάλα, ελιές, λάδι, ρόδια, τριφύλλι και νοικιάζει σε 500 πολίτες έκταση 100 τ.μ. στον καθένα για 120 ευρώ τον χρόνο για να φτιάχνουν τον δικό τους λαχανόκηπο.

Δικαίως λοιπόν ξεσπαθώνει ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αθανάσιος Σαρόπουλος -εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ- λέγοντας «δηλαδή για να βάλει κάποιος πετρέλαιο στο τρακτέρ για το πείραμα του διδάκτορα Γεωπονικής ή του καθηγητή, θα περνάει το θέμα από τη Σύγκλητο;»! Είναι σαφής λέγοντας «δεν τρελάθηκαν οι καθηγητές Γεωπονικής και Δασολογίας, τα χιλιάδες μέλη μας, και διαμαρτύρονται», διότι «το πραγματικό νόημα της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει δυνατότητα πλέον -στο 260 άρθρο ιδρύει και Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης- το “φιλέτο” του Αγροκτήματος, 1.800 στρέμματα, δίπλα στη θάλασσα και το αεροδρόμιο, αυτή η Α.Ε. θα μπορεί να τα μισθώσει σε όποιον θέλει για 99 χρόνια, να γίνουν ξενοδοχεία και ό,τι άλλο σκεφτούν. Γι’ αυτό ανησυχούμε βαθύτατα. Η Α.Ε. το μόνο που μπορεί να κάνει είναι οικοπεδική αξιοποίηση της περιουσίας. Μη μου πείτε ότι διαχείριση του Αγροκτήματος θα κάνουν γιατροί, μηχανικοί ή θεολόγοι. Τον ρόλο του δασαρχείου θα τον επιτελέσει το ΑΠΘ γενικά και ειδικότερα ο Πρύτανης; Θα κάνει τον δασάρχη, θα βλέπει τους βοσκοτόπους η κ. Κεραμέως;».

Σε έντονο τόνο ο κ. Σαρόπουλος διαμαρτύρεται για την απουσία διαβούλευσης: «Όχι μόνο δεν συζητήθηκε ποτέ στα όργανα του ΑΠΘ, αλλά δεν υπάρχει καν αιτιολογική έκθεση. Είναι αυτό δημοκρατική διαδικασία; Θα φτάσουμε να λέμε από το “Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;” στο “Πώς κυβερνιέται αυτός ο τόπος;”. Αυτές οι προτάσεις δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές από τους Έλληνες γεωτεχνικούς. Ούτε ποτέ θα υλοποιηθούν ακόμη κι αν ψηφιστούν. Ας το γνωρίζουν για να μην εκτίθενται».

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το