Πληθαίνουν τα μέτωπα ανταγωνισμού Ρωσίας – ΗΠΑ

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή της Ρωσίας και τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με μια σειρά από κυρώσεις να έχουν ξεκινήσει έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Ρωσίας δεν αφορά μόνο την Ανατολική Ευρώπη, αλλά εκδηλώνεται και σε πολλά μέτωπα και χώρες. Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στις περιοχές όπου είχαν σχεδόν αποκλειστική παρουσία και επιρροή βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες, τόσο με την Κίνα, όσο και με την Ρωσία, εκτοπιζόμενες σταδιακά από αυτές και χάνοντας έδαφος.
Η Κίνα, είναι θέμα χρόνου να αναδειχθεί στην πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ, γεγονός που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν συγκροτώντας νέες οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες με επίκεντρο την περιοχή της Κινεζικής θάλασσας και τον Ειρηνικό.
Η Ρωσία με την ενεργή οικονομική αλλά και στρατιωτική παρουσία της σε διάφορα σημεία, την οικοδόμηση σχέσεων και περιφερειακών συγκροτήσεων έχει ανακάμψει οικονομικά και γεωπολιτικά. Θέτει λοιπόν ευθέως στους αντιπάλους της ζήτημα αναδιανομής και ανακατάταξης ρόλων και επιρροής, όντας μία ισχυρή στρατιωτική πυρηνική ιμπεριαλιστική δύναμη. Αυτό εκφράστηκε με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας και την εξάπλωση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, με την απαίτηση γραπτής συνθήκης όρων ασφάλειας της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Εκτός από το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, η πολύπλευρη δραστηριότητα της Ρωσίας εκδηλώνεται άμεσα ή έμμεσα σε μία σειρά μέτωπα και εξελίξεις μερικά από τα οποία αναφέρουμε παρακάτω.

Δυτική Αφρική: εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με αποχή χωρών με ρωσική παρουσία

Οι ΗΠΑ και στρατιώτες από χώρες της Δυτικής Αφρικής ξεκίνησαν τις εκτεταμένες «αντιτρομοκρατικές» στρατιωτικές ασκήσεις «Flintlock». Τα φετινά γυμνάσια γίνονται με φόντο την ένταση της δράσης τζιχαντιστών σε αρκετές αφρικανικές χώρες, η οποία αξιοποιείται σαν «μοχλός» για ενίσχυση των παρεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή, αλλά και για την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, με συμφωνίες για πωλήσεις εξοπλισμών και ανάπτυξη Ρώσων μισθοφόρων και στρατιωτών.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, στα γυμνάσια που πραγματοποιούνται στην Ακτή του Ελεφαντοστού δεν συμμετέχουν φέτος το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο και η Γουινέα, καθώς οξύνονται οι αντιπαραθέσεις στρατιωτικών κυβερνήσεων της περιοχής με τη Δύση, ενώ ενισχύονται οι σχέσεις τους με τη Ρωσία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποχώρησης των Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι και αναδιάταξής τους στον Νίγηρα και σε άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Εν τω μεταξύ χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στην πρωτεύουσα του Μάλι κατά των αποστολών της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ στη χώρα τους, όπου έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες Ρώσοι στρατιώτες.

Λιβύη: συνεχίζεται η αντιπαράθεση των δύο πρωθυπουργών

Συνεχίζεται το πολιτικό γαϊτανάκι των δύο πρωθυπουργών στη Λιβύη, με τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, που είχε οριστεί «μεταβατικός» πρωθυπουργός πριν από έναν χρόνο, να υπόσχεται εκλογές έως τον Ιούνη, μετά τη μη πραγματοποίηση των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τον περασμένο Δεκέμβρη και να καταγγέλλει ως «φάρσα» και αφορμή για «πρόκληση πολέμου και χάους» την απόφαση του λιβυκού Κοινοβουλίου να εκλέξει στη θέση του τον Φάτχι Μπασάγα. Σε διάγγελμά του, με αφορμή την 11η επέτειο της λεγόμενης «επανάστασης» ανατροπής του Καντάφι, με τη στρατιωτική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και συμμάχων τους, ο Ντμπεϊμπά καταφέρθηκε εναντίον της «ηγεμονικής πολιτικής τάξης» και κυρίως κατά του Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας έναν δικό του «οδικό πολιτικό χάρτη», σύμφωνα με τον οποίο είναι εφικτή η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «το αργότερο έως τις 24 Ιούνη», ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται η πολιτική διαδικασία του ΟΗΕ.

11 χρόνια μετά την αμερικανονατοϊκή επίθεση στη Λιβύη, την ανατροπή και εξόντωση του Καντάφι, με πρόσχημα την «αποκατάσταση της δημοκρατίας», η χώρα έχει καταστραφεί, κατακερματιστεί σε ζώνες επιρροής περιφερειακών και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και με δυναμική παρουσία η Ρωσία η οποία έχει παγιώσει σοβαρό προγεφύρωμα στην Ανατολική Λιβύη ελέγχοντας τον στρατηγό Χαφτάρ και έχοντας εγκαταστήσει ρώσους μισθοφόρους. Οι αμερικανονατοϊκοί στη Λιβύη, όπως και σε πολλά πλέον μέτωπα, βρίσκονται αντιμέτωποι με την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας.

Ρωσία-Βραζιλία: συνομιλίες Πούτιν – Μπολσονάρο στη Μόσχα για ενίσχυση της συνεργασίας

Τους τελευταίους μήνες που κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση Δύσης – Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Πούτιν πέρα από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο Πρόεδρο στο Πεκίνο επέλεξε να συναντηθεί με ηγέτες ισχυρών και ανερχόμενων περιφερειακών δυνάμεων, όπως με τον Ινδό πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο του Ιράν και τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Μπολσονάρο. Χαρακτηριστικό των σχέσεων που έχουν οικοδομηθεί είναι το γεγονός οτι και οι τρεις χώρες δεν καταδίκασαν την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ρωσίας και Βραζιλίας, Πούτιν και Μπολσονάρο κατέληξαν σε κοινή δήλωση που καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, με τον Πούτιν να κάνει λόγο για «στρατηγική εταιρική σχέση των χωρών μας σε διάφορους τομείς». Παράλληλα, είχαν επαφές για πρώτη φορά σε σχήμα «2+2» οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.
Σε φάση όξυνσης του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, οι ηγέτες Ρωσίας και Βραζιλίας υπογράμμισαν την «αυξανόμενη αστάθεια σε διάφορα μέρη του κόσμου» και συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στα θέματα της ατζέντας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα ο Μπολσονάρο ευχαρίστησε τον Πούτιν για τη στήριξη της Ρωσίας στη διεκδίκηση της Βραζιλίας να γίνει μόνιμο μέλος του ΣΑ, καθώς και στην εκλογή της ως μη μόνιμου μέλους του ΣΑ το 2022 – 2023.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις ώστε ο Μπολσονάρο να ακυρώσει την επίσκεψη στο Κρεμλίνο, εν μέσω των εξελίξεων γύρω από την Ουκρανία, ώστε να επιδειχθεί «απομόνωση του Πούτιν».

Στη Μόσχα και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποίησε και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, που έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Καν είναι ο πρώτος Πακιστανός πρωθυπουργός που βρέθηκε στη Μόσχα από το 1999.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η συνάντηση του Καν με τον Πούτιν διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και συζήτησαν για το Αφγανιστάν, τις διμερείς αλλά και τις περιφερειακές σχέσεις, μεταξύ άλλων «σημαντικών θεμάτων».

Από τη μεριά του, ο Καν σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία είπε ότι «οι διαφορές πρέπει να λύνονται μέσω διαλόγου και διπλωματίας», μιλώντας μετά για την «εμπιστοσύνη» και την «εγκαρδιότητα» που χαρακτηρίζει τις ρωσο-πακιστανικές σχέσεις και θα μεταφραστούν σε «περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της αμοιβαίας συνεργασίας σε διάφορα πεδία». Στάθηκε στη σημασία του αγωγού που κατασκευάζουν ρωσικές εταιρείες, για να συνδέει βόρειες επαρχίες του Πακιστάν με τον νότο, όπου στόχος είναι μεγαλουπόλεις όπως το Καράτσι να αναλάβουν ρόλο ευρύτερου διαμετακομιστικού κόμβου. Ειδικά για το Αφγανιστάν, ο Καν στάθηκε και στη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας μέσα από περιφερειακές ενώσεις όπως η «Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης».
Σημειωτέον ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ερωτώμενος για την επίσκεψη Καν στη Μόσχα και για τη χρονική συγκυρία, είπε ότι «εξηγήσαμε στο Πακιστάν τη θέση μας», προσθέτοντας ότι αποτελεί «ευθύνη» κάθε χώρας να εναντιωθεί στις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Φόρουμ χωρών εξαγωγής φυσικού αερίου στο Κατάρ (GECF) με παρουσία της Ρωσίας και του Ιράν

Πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα η 6η Σύνοδος Κορυφής του 13μελούς Φόρουμ Χωρών εξαγωγής Φυσικού Αερίου (GECF). Στα 13 μέλη του Φόρουμ περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Λιβύη, η Αλγερία, η Νιγηρία, το Ιράν και το Κατάρ, που στο έδαφός τους έχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου που αποτελούν το 70% των διεθνών κοιτασμάτων. Εχουν επίσης το 44% του ανεφοδιασμού των διεθνών αγορών Ενέργειας και το 51% της εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών που εξάγουν φυσικό αέριο (GECF) έγινε στο φόντο της όξυνσης των ενεργειακών ανταγωνισμών σε διεθνές επίπεδο, αλλά και μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τροφοδοσία χωρών της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον οικονομικό πόλεμο της Δύσης ενάντια στη Ρωσία.
Αξιοσημείωτη θεωρείται η αναβαθμισμένη παρουσία του «δίδυμου» Ρωσίας-Ιράν, που οικοδομούν πολυεπίπεδες σχέσεις με το Κατάρ. Η Ρωσία ιδιαίτερα έχει εγκαταστήσει τεράστια οικονομικά συμφέροντα σε χώρες του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν το μονοπώλια οι ΗΠΑ. Αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών θεωρείται και η μη καταδίκη της Ρωσίας για την επέμβαση στην Ουκρανία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο γεγονός ότι ο Ιρανός Πρόεδρος Ραϊσί, επέλεξε να πραγματοποιήσει στο Κατάρ την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την προεδρία τον περασμένο Αύγουστο. Ο Ραϊσί προχώρησε στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών σε οικονομία, ενέργεια, οδοποιία, μεταφορές, υποδομές, ναυτιλιακή και εμπορική συνεργασία, βελτίωση αερομεταφορών. Από τις πιο σημαντικές συμφωνίες θεωρείται εκείνη για τη δημιουργία υποθαλάσσιου τούνελ που θα ενώνει συγκοινωνιακά το Κατάρ με το Ιράν.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το