Νέα όξυνση της ένοπλης σύγκρουσης στο Σουδάν, με αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς, και οδομαχίες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις της χώρας, καταγράφεται μετά την απόφαση του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, αρχηγού του στρατού, να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, που πραγματοποιούνταν στην Τζέντα με τη «διαμεσολάβηση» των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Εκπρόσωπος του σουδανικού στρατού δήλωσε ότι η κίνηση ήταν «διαμαρτυρία για τις επανειλημμένες παραβιάσεις» των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός. Πρόσθεσε πως η απόφαση ελήφθη «επειδή οι αντάρτες ουδέποτε έθεσαν σε εφαρμογή ένα από τα σημεία της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας, που προβλέπει την αποχώρησή τους από νοσοκομεία και κατοικίες, και δεν σταματούν να παραβιάζουν την εκεχειρία».

Οι συνομιλίες με τις RSF ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου και στη διάρκειά τους εκπονήθηκαν μια διακήρυξη δεσμεύσεων για την προστασία των αμάχων, καθώς και δύο συμφωνίες βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός, που παραβιάστηκαν επανειλημμένα. Το τελευταίο διάστημα έχουν ανακοινωθεί μια σειρά συμφωνίες εκεχειρίας, οι οποίες ωστόσο παραβιάζονται συστηματικά.

Επίθεση στα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SCP) στο Χαρτούμ πραγματοποίησαν ένοπλοι του Ντάγκαλο, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές, βανδαλισμούς και λεηλασίες, αλλά και κλοπή υλικού κάθε λογής, προχωρώντας στη συνέχεια και μέχρι σήμερα στην κατάληψη του κτιρίου.

Η ένοπλη σύγκρουση στο Σουδάν μεταξύ των δυνάμεων των δύο ηγετών της στρατιωτικής δικτατορίας ξεκίνησε στις 15 Απρίλη, ως αποτέλεσμα των έντονων εσωτερικών αντιθέσεων στη χώρα, που συνδέονται άρρηκτα με τους ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική.

Σε ένα τέτοιο φόντο, οι ΗΠΑ, που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη θέση τους συνολικά στην περιοχή, επιχειρούν να αναλάβουν ρόλο «διαμεσολαβητή», αλλά και «επιτηρητή» στη σύγκρουση. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Σάλιβαν, ανήγγειλε την επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος ατόμων στο Σουδάν που «υποδαυλίζουν τη βία».

Ο Μπουρχάν απαίτησε να αντικατασταθεί ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, Φόλκερ Πέρτες, στον οποίο επέρριψε ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου. Τον κατηγόρησε ότι «απέκρυψε» την εκρηκτική κατάσταση στο Χαρτούμ και υποστήριξε πως χωρίς «τα ψέματά του», ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο «δεν θα είχε εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις». Ο γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» για τις κατηγορίες, διαβεβαιώνοντας ότι περιβάλλει με «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» τον επιτετραμμένο του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης την «αποφασιστική υποστήριξή της» στον Πέρτες.

Σε μια χώρα με τεράστια ποσοστά φτώχειας και υποσιτισμού ήδη πριν τον πόλεμο, νεότερα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι πάνω από 13,6 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, εκ των οποίων 620.000 βρίσκονται σε κατάσταση οξέος υποσιτισμού και τα μισά απ’ αυτά μπορεί να πεθάνουν, αν δεν βοηθηθούν εγκαίρως. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πλέον τα 25 από τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο οι συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας δεν επιτρέπουν την ομαλή διανομή της.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το