Οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο εξαιτίας των αδιάκοπων και προκλητικών αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων -οι πρώτες μετά από 5 χρόνια- γεγονός που προκαλεί αντίστοιχα τις αντιδράσεις της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας. Το Γενικό Επιτελείο του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (ΛΣΚ) μεταξύ 2 και 5 Νοέμβρη, απαντώντας στις προκλήσεις, προχώρησε σε εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, εκτοξεύσεις δεκάδων πυραύλων εδάφους-αέρος, με κινητοποίηση 500 μαχητικών αεροπλάνων διαφόρων τύπων. Στην Έκθεση του Γενικού Επιτελείου του ΛΣΚ, σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κοινής αεροπορικής άσκησης ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας «Vigilant Storm» (Καταιγίδα Επαγρύπνησης), αναφέρεται ότι με αυτές τις επιχειρήσεις «οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔΚ αντιμετώπισαν διεξοδικά την κοινή αεροπορική άσκηση του εχθρού, αύξησαν το αίσθημα εμπιστοσύνης ικανό να εξουδετερώσει τη “θεωρία περί ανωτερότηταςτης πολεμικής αεροπορίας του εχθρού, επαλήθευσαν τέλεια την αξιόπιστη στρατιωτική ετοιμότητα και ικανότητα του στρατού μας και χαλύβδωσαν την απόλυτη βούλησή του για αντεπίθεση». Καταλήγοντας η έκθεση ξεκαθαρίζει ότι το Γενικό Επιτελείο του ΛΣΚ «θα αντιμετωπίσει κάθε είδους πολεμικές ασκήσεις του εχθρού κατά της ΛΔΚ με σταθερά, αποφασιστικά και συντριπτικά πρακτικά στρατιωτικά μέτρα».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας χρησιμοποίησαν κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος-εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες στην ανοιχτή θάλασσα της Βόρειας Κορέας, ισχυριζόμενες ότι βορειοκορεατικός πύραυλος έπεσε κοντά στα «χωρικά ύδατα» της Νότιας Κορέας. Ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για «την πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου» (από τον πόλεμο το 1950-1953), που πέφτει τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της χώρας βορειοκορεατικός πύραυλος. Ο Πρόεδρος, Γιουν Σοκ-γελ, είπε ότι «η σημερινή βορειοκορεατική πρόκληση αποτελούσε, στην πράξη, εισβολή στην επικράτεια» και από το γραφείο του ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει «ταχεία και αποφασιστική απάντηση». Ακολούθησε εκτόξευση τριών νοτιοκορεατικών πυραύλων αέρος – εδάφους και η απογείωση δεκάδων πολεμικών αεροσκαφών, ενώ συγκλήθηκε στη Σεούλ έκτακτο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Κίρμπι, χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας «απερίσκεπτες» και είπε ότι οι ΗΠΑ θα φροντίσουν να διαθέτουν τις στρατιωτικές δυνατότητες για να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους, Νότια Κορέα και Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση (31/10) του Υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔΚ, «Η μεγάλης κλίμακας κινητή άσκηση πεδίου, Hoguk, διοργανώθηκε σε ολόκληρη τη Νότια Κορέα από τις 17 έως τις 28 Οκτωβρίου και λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε η μεγαλύτερη κοινή αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, Vigilant Storm.

Η άσκηση αυτή, που περιλαμβάνει εκατοντάδες μαχητικά διαφορετικών αποστολών όπως τα F-35B με έδρα την Ιαπωνία είναι μια επιθετική πολεμική άσκηση που στοχεύει κυρίως στο πλήγμα των στρατηγικών στόχων της ΛΔΚ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην κορεατική χερσόνησο.

Λόγω των πολεμικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ και οι υποτελείς δυνάμεις της, σχεδόν κάθε μέρα φέτος η κορεατική χερσόνησος παραμένει το κέντρο με τις πιο σοβαρές στρατιωτικές εντάσεις στον κόσμο και οι συνθήκες ασφαλείας στην περιοχή έχουν γίνει πιο ζοφερές… Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Νοτίου Κορέας, που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλη σε πλήρη κλίμακα μέσω των «συνδυασμένων ασκήσεων διοίκησης», μετατράπηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας κινητή άσκηση πεδίου, “Ulji Freedom Shield”, τον Αύγουστο και στη συνέχεια σε μεγάλης κλίμακας κοινές ναυτικές ασκήσεις και τη μεγαλύτερη κοινή αεροπορική άσκηση που έγινε ποτέ με τη συμμετοχή πυρηνικού αεροπλανοφόρου τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Όλα τα γεγονότα δείχνουν ξεκάθαρα ότι το αμερικάνικο σενάριο πυρηνικού πολέμου κατά της ΛΔΚ έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο».

Στις συνθήκες αυτές η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αντιστρέφει την πραγματικότητα. Η Ουάσιγκτον αγνόησε τις εκκλήσεις της ΛΔΚ και γειτονικών χωρών (ειδικά Κίνας και Ρωσίας, που αποτελούν και τον στρατηγικό της στόχο) ακόμα και την αυτονόητη αρχή της διατήρησης ενός ειρηνικού σταθερού περιβάλλοντος στην περιοχή. Αντίθετα, οργάνωσε γιγαντιαίες επιθετικές αεροπορικές ασκήσεις με το πρόσχημα της «αποτροπής και αντιμετώπισης οποιασδήποτε πρόκλησης», αποφασίζοντας να παρατείνει την περίοδο των ασκήσεων που είχαν αρχικά προγραμματιστεί μέχρι τις 4 Νοέμβρη. Ακόμα και η κωδική ονομασία της άσκησης παραπέμπει στην επιχείρηση Desert Storm (Καταιγίδα της Ερήμου), η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την εισβολή στο Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι εναλλασσόμενες γιγαντιαίες αμερικανικές ασκήσεις με τους συμμάχους τους στην περιοχή, ξεγυμνώνουν τη δήθεν φιλειρηνική στάση τους για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» και «διπλωματική διευθέτηση ζητημάτων».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χαρακτηρίζουν τη στρατιωτική αντίδραση αυτοάμυνας της ΛΔΚ σαν πράξη κλιμάκωσης της έντασης, προσπαθώντας έτσι να μεταθέσουν την ευθύνη στη ΛΔΚ. Έφτασαν στο σημείο της σύγκλησης συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ, ζητώντας (ο θύτης) την καταδίκη του θύματος των πολεμικών απειλών και την ενίσχυση των ασφυκτικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το