Αθήνα 23.05.2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας στα Σωματεία του κλάδου νομού Φωκίδας

Η ΟΜΕ αλληλέγγυα και σε συνεννόηση με τα επιχειρησιακά και τα κλαδικά Σωματεία του νομού Φωκίδας αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας την ΠΕΜΠΤΗ 25.05.2023 που θα γίνει στην έναρξη κάθε βάρδιας.

Καλούμε τους μεταλλωρύχους και τους λατόμους του Νομού Φωκίδας σε μαζική συμμετοχή προκειμένου να αρθεί η αυταρχική απόλυση συναδέλφου μας από την ΙΜΕΡΥΣ. Απόλυση που έγινε με ασήμαντη προσχηματική αφορμή και με σκοπό την εκφόβιση των υπόλοιπων εργαζομένων. Έτσι δείχνει η εργοδοσία πως αξιοποιεί στο έπακρο τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, προκειμένου να καθυποτάξει τους εργαζόμενους και να τους αποτρέπει με εκφοβιστικές πρακτικές να διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Τα εργατικά σωματεία της ΙΜΕΡΥΣ και η ΟΜΕ αναδεικνύουμε συνεχώς τον αυταρχισμό της εργοδοσίας με σύμμαχο τον νόμο Χατζηδάκη. Αυταρχισμό εσκεμμένο ώστε να γίνονται εκπτώσεις στα εργασιακά τους δικαιώματα και στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας. Καταγγέλλουμε την εργοδοσία για τις πρακτικές εκφοβισμού με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών των μεταλλειοκτητών σε βάρος της υγείας και σε πολλές περιπτώσεις της ζωής των εργαζομένων. Έχει τεράστιες ευθύνες για τα επανειλημμένα ατυχήματα, τα παραλίγο ατυχήματα αλλά και το δυστύχημα τον Οκτώβρη του 2022.

Απολύουν συνάδελφο με προσχηματική αφορμή ώστε να αποσείσουν τις ευθύνες τους στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων μέσα στις στοές. Προσπαθούν με εξιλαστήριο θύμα το συνάδελφο να του φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ!

ΑΜΕΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΏΝ

ΠΛΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΕΙΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΤΟΕΣ

Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

*******

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του Σωματείου ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ» <Ε Ρ Γ Ο Τ Α Ξ Ι Α Κ Ο>

Άμφισσα 22/05/2023

ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ»

<Ε Ρ Γ Ο Τ Α Ξ Ι Α Κ Ο>

Συνάδελφοι,

Στις 18/05/2023 κοινοποιήθηκε απόλυση στο συνάδελφό μας Ανδρέα Ρόγκο με την αστεία επιχειρηματολογία, από την διεύθυνση της ΙΜΕΡΥΣ διαπνεόμενη από τη λογική της πρόληψης ατυχημάτων, ότι ο συνάδελφος κάπνιζε δίπλα από εργασίες οξυγονοκόλλησης!

Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου μας, με την παρουσία και του συναδέλφου και μετά από διαλογική συζήτηση, εξετάζοντας τα επιχειρήματα που πρόβαλε η εταιρεία αλλά και τις αιτιάσεις του συναδέλφου καθώς και το συνολικό ιστορικό τον τελευταίο καιρό σε σχέση πάντα με τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, καταλήξαμε να καταγγείλουμε την ΙΜΕΡΥΣ ότι πίσω από τη συγκεκριμένη απόλυση κρύβουν (σαν σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί) τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα επανειλημμένα ατυχήματα, τα παραλίγο ατυχήματα αλλά και το δυστύχημα, ξεσπώντας σε εργαζόμενο προκειμένου να παρουσιάσουν έργο πρόληψης απέναντι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όταν οι χώροι δουλειάς παραμένουν με τα γνωστά και προβλήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα στις στοές.

Στην υπόγεια εκμετάλλευση έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στην ασφάλεια και λόγω τις παλαιότητας των μηχανημάτων (ξεσκαρωτές, υλώσεως) που συχνά παθαίνουν βλάβες. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείτε και πίεση σε πολλές θέσεις εργασίας. Αντίθετα με όλα αυτά βρίσκουν εξιλαστήριο θύμα το συνάδελφο για να τον φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες άλλων συναδέλφων, που ήτανε παρόντες στο συμβάν, οι εργασίες γινότανε σε εξωτερικό χώρο και ο συνάδελφος ήταν πάνω από 6 μέτρα μακριά από τα οξυγόνα. Αλλά ακόμη και κοντύτερα να βρισκότανε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αιτία ατυχήματος επειδή κάπνιζε!

Αυτό κι αν είναι ο παραλογισμός σε όλη του την μεγαλοπρέπεια!

Ζητάμε να παρθεί πίσω – ΑΜΕΣΑ – η απόλυση του συναδέλφου.

Επίσης το παρόν παραμένει στις στοές και όχι στον 51χλμ όπως το είχαμε εδώ και δεκαετίες.

Το Σωματείο μας για τους παραπάνω λόγους την Πέμπτη 25/05/2023 θα πραγματοποιήσει 2ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΒΑΡΔΙΩΝ.

Α ΒΑΡΔΙΑ 7:00 -9:00

Β ΒΑΡΔΙΑ 15:00 – 17:00

Γ ΒΑΡΔΙΑ 23:00 – 01:00

και στο εργοτάξιο στην ΙΤΕΑ 06:00 – 08:00 – 14: 00 – 16:00

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.

Την ανακοίνωσή μας υπό τύπου εγγράφου, θα την κοινοποιήσουμε προς κάθε υπεύθυνο, στα συνδικαλιστικά μας όργανα (ΕΚΦ και ΟΜΕ) καθώς και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΕΠΕ Φωκίδας και ΕΜΝΕ).

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το