ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Δύο ακόμη εργαζόμενοι σε νεκροί. Δύο αναλώσιμες ζωές θυσία για τα κέρδη της εργοδοσίας. Δυο παλικάρια δεν θα πάνε σπίτι τους. Ένας εκ των οποίων μεταλλεργάτης εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στην Α΄ ΒΙΠΕ Βόλου. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το χώμα από τον συνάδελφο που έχασε τη ζωή του πριν 40 ημέρες ξανά στο κάτεργο της Χαλυβουργίας και ένας ακόμα συνάδελφος έπεσε νεκρός αφού τον καταπλάκωσε το ράουλο από τα έλαστρα. Στην περίπτωση του συναδέλφου στο καρνάγιο στο Τρίκερι, οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν θυμίζουν μεσαίωνα..

Τα νέα αυτά εργοδοτικά-κρατικά εγκλήματα έγιναν με τις ευλογίες του Κράτους, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας. Οι χώροι δουλειάς μετατρέπονται σε σύγχρονα κάτεργα χωρίς να παίρνεται κανένα μέτρο ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, με απουσία επίβλεψης των εργασιών που εκτελούνται στις βάρδιες, χωρίς καμιά οδηγία εργασίας προς τους εργαζομένους, με απουσία τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας, χωρίς να παίρνονται μέτρα συλλογικής προστασίας των εργαζομένων με ευθύνη της εργοδοσίας και με ανύπαρκτους σχεδόν ελέγχους από το ΣΕΠΕ.

Αντί για μέτρα προστασίας των εργαζομένων η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή, ένα αντεργατικό έκτρωμα για είναι ακόμα πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα οι εργαζόμενοι. Δουλειά έως 13 ώρες για όλους, ευέλικτη εργασία, κατάργηση του 5μερου, δουλειά τις Κυριακές με παράλληλη ποινικοποίηση των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο.

«Τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα εις βάρος της ζωής μας έχουν ενόχους, και είναι οι κυβερνήσεις, η εργοδοσία και το κράτος τους που μετράνε ως κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό των κερδών των λίγων, των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτή είναι η αιτία που καιγόμαστε, που πνιγόμαστε, αυτή είναι η αιτία για τα δεινά που πλήττουν την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα με τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που συντρίβει τις ζωές μας.»

Τα κέρδη τους – Οι ζωές μας!

  • Να αποδοθούν οι ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Να υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας στην εργασία
  • Να στελεχωθεί το ΣΕΠΕ με το απαραίτητο προσωπικό και με τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνει τον ρόλο του.
  • Να πάψει η εντατικοποίηση που θεωρεί τον εργαζόμενο αναλώσιμο γρανάζι στην μηχανή του κέρδους τους
  • Να αποσυρθεί το αντεργατικό τερατούργημα.

ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΟΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το