Παρουσιάζουμε παρακάτω, για μια πληρέστερη γνώση των αναγνωστών μας σε όσα συμβαίνουν στο διεθνές πεδίο, μια σημαντική συνέντευξη του Wang Yi, ΥΠΕΞ της καπιταλιστικής Κίνας, που αφορά στα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo, στη συνεργασία Κίνας-Η.Π.Α., στη δυνατότητα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, στο αναγκαστικό κλείσιμο του Κινεζικού Προξενείου στο Χιούστον, στην εκστρατεία των Η.Π.Α. κατά της Huawei και την αμερικανική παρέμβαση στη Νότια Κίνα.

Πηγή: CGTN μέσω guernicaeu.wordpress.com

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Xinhua: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo υποστήριξε στην ομιλία του στην Προεδρική Βιβλιοθήκη του Richard Nixon ότι η πολιτική δεσμων με την Κίνα που ακολουθήθηκε από διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις, από την εποχή του Προέδρου Nixon, δεν πέτυχε το στόχο της και απέτυχε. Πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τον ισχυρισμό του, αναφέροντας ότι ήταν περισσότερο “ιδεολογικός παραλογισμός” χωρίς σαφή ή εφικτή πορεία προόδου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Wang Yi: Ο ισχυρισμός ότι η πολιτική των ΗΠΑ για σχέσεις με την Κίνα απέτυχε είναι απλά μια αποκατάσταση της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου. Κάνει τα στραβά μάτια σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες, δείχνει άγνοια της ιστορικής διαδικασίας και έλλειψη σεβασμού για τον κινεζικό και τον αμερικανικό λαό. Πρόκειται για έναν πολιτικό ιό ο οποίος εύλογα αμφισβητείται και επιπλήττεται από ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη διεθνή κοινότητα.

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες πριν, ηγέτες της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν χειραψία στον απέραντο Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό που κατέστη δυνατό ήταν ότι και οι δύο χώρες τήρησαν την αρχή του αμοιβαίου σεβασμού και επιδίωξαν κοινό έδαφος, αφήνοντας παράλληλα έξω τις ιδεολογικές διαφορές.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Νίξον στην Κίνα το 1972, ο Κινέζος Πρωθυπουργός Zhou Enlai είπε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τις διαφορές μας και να βρουν κοινό έδαφος, ώστε να φτάσουν σε ένα νέο σημείο εκκίνησης στις διμερείς σχέσεις. Ο Πρόεδρος Νίξον απάντησε ότι οι δύο χώρες μας έχουν μεγάλες διαφορές, και αυτό που μας ενώνει είναι ότι έχουμε κοινά συμφέροντα που υπερβαίνουν αυτές τις διαφορές. Η Επιτροπή της Σαγκάης, που ιδρύθηκε από τις δύο χώρες, περιέγραψε τη συναίνεσή τους να σέβονται η μία την άλλη και να αναζητούν κοινό έδαφος, αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορές.

Αυτό που συνέβη έκτοτε αποδεικνύει ότι αυτή η μνημειώδης επιλογή που έκαναν οι δύο πλευρές είναι η σωστή. Τα τελευταία 40 χρόνια και περισσότερο από τότε που οι δύο χώρες προσχώρησαν σε διπλωματικούς δεσμούς, αρκετές γενιές Κινέζων και Αμερικανών συνεργάστηκαν για να προωθήσουν τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, οι διμερείς σχέσεις έχουν καταστεί μία από τις πιο βαθιά συνυφασμένες σχέσεις στον κόσμο με ευρύτερους τομείς συνεργασίας και πιο εκτεταμένα κοινά συμφέροντα.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και πάνω από το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει αυξηθεί πάνω από 250 φορές από τις πρώτες ημέρες των διπλωματικών δεσμών και καταλαμβάνει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου συνόλου. Οι αμφίδρομες επενδύσεις έχουν αυξηθεί από σχεδόν μηδέν σε σχεδόν 240 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και οι ετήσιες αμφίδρομες επισκέψεις των δύο λαών έχουν φτάσει τα πέντε εκατομμύρια. Οι δύο χώρες επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για σχεδόν όλα τα παγκόσμια ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτά τα γεγονότα.

Σαράντα χρόνια μετά, ενώ η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι αρκετά διαφορετικές στα κοινωνικά συστήματα και σε πολλές άλλες πτυχές, τέτοιες διαφορές δεν έχουν επηρεάσει την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, και δεν πρέπει να επηρεάσουν τους διμερείς δεσμούς τους στο μέλλον. Δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε δυνατό να αλλάξουν οι δύο πλευρές. Αντιθέτως, θα πρέπει να σεβαστούμε την επιλογή που έγινε ανεξάρτητα από τον λαό της άλλης πλευράς.

Τα μεγάλα επιτεύγματα της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες δείχνουν ότι ο δρόμος του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά ταιριάζει στην Κίνα και απολαμβάνει την πιο εκτεταμένη και σταθερή υποστήριξη του κινεζικού λαού. Έχει ωφελήσει επίσης τον κόσμο και τους ανθρώπους άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού.

Η Κίνα θα συνεχίσει να επιδιώκει την ανάπτυξη και την πρόοδο για να ανταποκριθεί στην επιθυμία του λαού της και να συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην ανθρωπότητα. Όποιος επιχειρήσει να εκτροχιάσει αυτή τη διαδικασία, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να αποτύχει.

Xinhua: Κάποιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η σχέση Κίνας-Η.Π.Α. ήταν εδώ και καιρό άδικη και όχι αμοιβαία, και ότι οι Η.Π.Α. έχουν ανοικοδομήσει την Κίνα, αλλά εκείνη το εκμεταλλεύτηκε. Νομίζεις ότι έτσι είναι;

Wang Yi: Η συνεργασία Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών δεν υπήρξε ποτέ περίπτωση που το ένα μέρος έδινε χάρη στο άλλο ή το ένα μέρος εκμεταλλευόταν το άλλο. Και οι δύο χώρες έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη συνεργασία, και κανείς δεν εκμεταλλεύεται ή εξαπατάται.

Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία με την πάροδο των ετών έχει μετατρέψει την Κίνα και τις ΗΠΑ σε μια κοινότητα με κοινά συμφέροντα. Η Κίνα έχει επιτύχει ταχεία ανάπτυξη εν μέρει χάρη στο άνοιγμα και τη συνεργασία της με τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Κίνας έχει επίσης δημιουργήσει σταθερή ζήτηση και μια τεράστια αγορά για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι επιχειρηματικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ υποστηρίζουν 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Αμερική. Το εμπόριο με την Κίνα βοηθά κάθε αμερικανική οικογένεια να εξοικονομεί 850 δολάρια Η.Π.Α. κάθε χρόνο. Πάνω από 70.000 αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην Κίνα με συνολικό όγκο πωλήσεων 700 δις δολαρίων ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, το 97% είναι κερδοφόρες. Ακόμη και με την εμπορική τριβή και το COVID-19, η συντριπτική πλειονότητα των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν και διπλασιάζουν τις επενδύσεις στην Κίνα.

Αν η συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ ήταν άδικη και όχι αμοιβαία, πώς θα μπορούσε να είχε συνεχιστεί για αρκετές δεκαετίες; Πώς θα μπορούσαν οι δεσμοί Κίνας-Η.Π.Α. να έχουν προχωρήσει τόσο μακριά;

Η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο παρείχαν αναπτυξιακά οφέλη, αλλά δημιούργησαν επίσης εντάσεις για τις χώρες και επηρέασαν τις οικονομικές δομές και την κατανομή των συμφερόντων τους. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω εσωτερικής μεταρρύθμισης. Το να συμπεριφερόμαστε σαν ένα άρρωστο άτομο που αναγκάζει τους άλλους να πάρουν φάρμακα για την ασθένειά του ή ακόμα και να καταφύγουμε στην αποσύνδεση δεν θα λειτουργήσει. Οι αμερικανικές εταιρείες και οι άνθρωποι θα πληγούν σοβαρά.

Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο σήμερα, τα συμφέροντα των χωρών είναι στενά συνδεδεμένα. Η ανάπτυξη της Κίνας και των ΗΠΑ δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, και δεν πρέπει να απορρίπτουμε ο ένας τον άλλο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε τα δυνατά σημεία του καθενός για να επιτύχουμε κοινή ανάπτυξη.

Καθώς το COVID-19 έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει να εργαστούν για αμοιβαία οφέλη σε ισότιμη βάση, να σταματήσουν τις προσπάθειες αποσύνδεσης, να προωθήσουν τις χέσεις τους μέσω της συνεργασίας και να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους για τον κόσμο.

Xinhua: Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν πρόσφατα μια σειρά κινήσεων που υπονομεύουν τις διαπροσωπικές και πολιτιστικές ανταλλαγές με την Κίνα. Έχουν παρενοχλήσει Κινέζους φοιτητές στις ΗΠΑ, εμπόδισαν την ομαλή ακαδημαϊκή ανταλλαγή και επέβαλαν περιορισμούς στα κινεζικά ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι πρόκειται για αναβίωση του Μακαρθισμού. Πιστεύετε ότι οι δύο χώρες θα πέσουν σε νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Wang Yi: Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη πρόκληση από την καθιέρωση διπλωματικών δεσμών και οι ανταλλαγές και η συνεργασία τους σε πολλούς τομείς διαταράσσονται σοβαρά. Η βασική αιτία είναι ότι ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί που είναι προκατειλημμένοι και εχθρικοί προς την Κίνα χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για να δυσφημήσουν την Κίνα με κατασκευές κατηγορίες και εμποδίζουν τους φυσιολογικούς δεσμούς με την Κίνα με διάφορα προσχήματα. Αυτό που θέλουν είναι να αναβιώσουν τον Μακαρθισμό σε μια προσπάθεια υπονόμευσης των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, να προκαλέσουν εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. Εν τέλει, θέλουν να οδηγήσουν την Κίνα και τις ΗΠΑ σε νέες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις και να βυθίσουν τον κόσμο στο χάος και τη διαίρεση ξανά.

Η Κίνα δεν θα επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός αποκαλούμενου “νέου Ψυχρού Πολέμου”, διότι αντιβαίνει στα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού και του αμερικανικού λαού και στην παγκόσμια τάση προς την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ο Ψυχρός Πόλεμος, που προκάλεσε μεγάλα βάσανα στον κόσμο, δεν πρέπει να επαναληφθεί. Η ειρήνη και η ανάπτυξη είναι αυτό που επιδιώκουν όλες οι χώρες. Όποιος επιχειρήσει να ξεκινήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο τον 21ο αιώνα θα βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και θα θυμόμαστε μόνο αυτόν που έχει ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία.

Η σημερινή Κίνα δεν είναι η πρώην Σοβιετική Ένωση. Επίσης, δεν έχουμε καμία πρόθεση να γίνουμε άλλες Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα δεν εξάγει ιδεολογία και δεν παρεμβαίνει ποτέ στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ειρηνική ανάπτυξη και στην επιδίωξη μιας στρατηγικής ανοίγματος αμοιβαίου οφέλους. Η Κίνα θα συνεχίσει να προωθεί την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη και να διατηρεί τη διεθνή τάξη.

Xinhua: Έχουμε παρατηρήσει ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφεύγει τον διάλογο με την Κίνα και συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι ο διάλογος είναι μάταιος. Ο Pompeo μάλιστα πρόσφατα ζήτησε την υιοθέτηση μιας προσέγγισης “δυσπιστίας και επαλήθευσης” προς την Κίνα. Ποια είναι η άποψή σας για τέτοιες κινήσεις;

Wang Yi: Στις διεθνείς σχέσεις σήμερα, ο διάλογος είναι ο σωστός τρόπος διευθέτησης των ζητημάτων και οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η προώθηση του διαλόγου έναντι της αντιπαράθεσης δεν είναι μόνο η θέση της Κίνας, αλλά και η συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο μεγάλες χώρες με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα, ιστορίες και πολιτισμούς, και η καθεμία έχει τα δικά της συμφέροντα και ανησυχίες. Αυτό είναι φυσικό. Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι ότι κανείς δεν πρέπει να κλείνει μονομερώς την πόρτα για διάλογο οποιαδήποτε στιγμή. Οι διαφορές, οι εσφαλμένες κρίσεις ή οι αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να επιτρέπεται να κυριαρχούν στις διμερείς τους σχέσεις.

Η Κίνα είναι μια μεγάλη και υπεύθυνη χώρα. Είμαστε ανοιχτοί και έτοιμοι να ξεκινήσουμε ειλικρινείς, αποτελεσματικές διαβουλεύσεις με την πλευρά των ΗΠΑ και να αντιδράσουμε ψυχρά και λογικά στις παρορμητικές κινήσεις και την αγωνία της αμερικανικής πλευράς. Είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε τους μηχανισμούς διαλόγου με την πλευρά των ΗΠΑ σε οποιοδήποτε επίπεδο, σε οποιονδήποτε τομέα και ανά πάσα στιγμή. Όλα τα θέματα μπορούν να τεθούν προς συζήτηση. Προτείναμε να καταρτίσουν οι δύο χώρες τρεις καταλόγους για τη συνεργασία, τον διάλογο και τα θέματα που χρειάζονται σωστή διαχείριση, και να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για μελλοντικές αλληλεπιδράσεις. Το μήνυμά μας είναι αρκετά σαφές: Προτρέπουμε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να ενεργούν με αλαζονεία και προκαταλήψεις, αλλά να ξεκινήσουν εποικοδομητικό διάλογο μαζί μας επί ίσοις όροις. Ελπίζουμε ότι θα συνεργαστεί μαζί μας για να αμβλύνει τις τρέχουσες εντάσεις και να επαναφέρει τις σχέσεις στο σωστό δρόμο χωρίς συγκρούσεις, χωρίς αντιπαράθεση, αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία που θα είναι επωφελής για όλους. Αυτό εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δύο λαών και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας.

Xinhua: Πρόσφατα, το Χονγκ Κονγκ έχει γίνει εξέχον θέμα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ. Οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι θεσπίζοντας την εθνική νομοθεσία ασφάλειας για το HKSAR, η Κίνα εγκατέλειψε το “Μία χώρα, δύο συστήματα”. Επέβαλαν ορισμένες κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Περιμένεις οι Η.Π.Α. να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα στο θέμα του Χονγκ Κονγκ;

Wang Yi: Το Χονγκ Κονγκ είναι μέρος της επικράτειας της Κίνας και οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ εμπίπτουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών αποτελεί βασικό κανόνα που διέπει τις διεθνείς σχέσεις, και καμία χώρα δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να σαμποτάρουν κατάφωρα την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητά της. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πάνω από 70 χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τη δίκαιη στάση της Κίνας και καταδίκασαν τις προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ για να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Το γεγονός αυτό εκφράζει πολλά για την κοινή και δίκαιη θέση της διεθνούς κοινότητας.

Η εθνική νομοθεσία ασφάλειας στηρίζει την ίδια την επιβίωση κάθε χώρας και αποτελεί κοινή νομική πρακτική όλων των χωρών. Η νομοθεσία για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ έχει καλύψει τα μακροχρόνια νομικά κενά στο Χονγκ Κονγκ. Θα διασφαλίσει τόσο τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή της πολιτικής της “Μίας Χώρας, δύο Συστημάτων” βάσει του κράτους δικαίου όσο και τη διαρκή ασφάλεια και σταθερότητα του Χονγκ Κονγκ. Αρκετά εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ υπέγραψαν μια αίτηση για την υποστήριξη της νομοθεσίας, η οποία καταδεικνύει τη λαχτάρα τους για ειρήνη και σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ και την ισχυρή υποστήριξή τους για την εθνική νομοθεσία ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στην πολιτική “Μία χώρα, δύο συστήματα”. Με την ισχυρή υποστήριξη από την ηπειρωτική χώρα, ένα βελτιωμένο νομικό περιβάλλον, και τις ενωμένες προσπάθειες των συμπατριωτών μας από το Χονγκ Κονγκ, μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε και να εφαρμόσουμε καλύτερα την πολιτική της “Μίας Χώρας, δύο Συστημάτων.” Η σοβαρή ανάμειξη στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, είτε με λόγια είτε με πράξεις, δεν μπορεί παρά να υπονομεύσει την ορθή εφαρμογή της πολιτικής του “Μία χώρα, δύο συστήματα.” Θα συναντήσει τη σθεναρή απόρριψη από όλους τους Κινέζους, συμπεριλαμβανομένου του λαού του Χονγκ Κονγκ.

Xinhua: Οι Η.Π.Α. έκλεισαν πρόσφατα το Γενικό Προξενείο της Κίνας στο Χιούστον, υποστηρίζοντας ότι ήταν ένας κόμβος κατασκοπείας και κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα αντέδρασε κλείνοντας το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Τσενγκντού. Ανησυχείτε ότι αυτό θα οδηγήσει σε κλιμάκωση σε μια Κίνα-Η.Π.Α. σε “διπλωματικό πόλεμο”;

Wang Yi: Το Γενικό Προξενείο της Κίνας στο Χιούστον ήταν το πρώτο γενικό προξενείο που άνοιξε η Κίνα στις ΗΠΑ μετά τη δημιουργία των διπλωματικών δεσμών, και ήταν πάντα ένα σημαντικό σύμβολο της φιλίας Κίνας-ΗΠΑ. Τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, το Γενικό Προξενείο της Κίνας στο Χιούστον διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ του κινεζικού και του αμερικανικού λαού. Παρά τις δυσκολίες που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιδημίας COVID-19, χρησίμευσε ως κρίσιμη γέφυρα για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά του κορονοϊού μεταξύ των νότιων κρατών των ΗΠΑ και της Κίνας. Το κλείσιμο ενός τέτοιου γενικού προξενείου που έχει τόσο ιστορική όσο και τρέχουσα σημασία κλείνει ένα παράθυρο για ανταλλαγή και αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των Κινέζων και των Αμερικανών. Αυτή η κίνηση έχει υπονομεύσει την κανονική ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ηνωμένων Πολιτειών και τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Όλες οι δικαιολογίες για το κλείσιμο που επικαλείται η πλευρά των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά κατασκευές που έχουν σχεδιαστεί για να συκοφαντήσουν την Κίνα. Κανένα από αυτά δεν υποστηρίζεται από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, και κανένα από αυτά δεν μπορεί να αντέξει στον έλεγχο.

Φυσικά, η Κίνα δεν θα καταπιεί αυτή την αυθαίρετη και αδίστακτη κίνηση των ΗΠΑ. Το αντίμετρο είναι δικαιολογημένο και νόμιμο και είναι απολύτως σύμφωνο με τους διπλωματικούς κανόνες. Η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να πολεμήσει σε έναν “διπλωματικό πόλεμο” με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το μόνο που θα καταφέρει είναι να πλήξει τα συμφέροντα των δύο λαών ακόμα περισσότερο. Η έναρξη ενός “διπλωματικού πολέμου” δεν αποδεικνύει τη δύναμη των Η.Π.Α. Το αντίθετο, εκθέτει μόνο την αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης στις Η.Π.Α. Αν οι Η.Π.Α. είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν λάθος δρόμο, η Κίνα είναι έτοιμη να δώσει τη δέουσα απάντηση.

Xinhua: Οι Η.Π.Α. κυνηγούν την Huawei με κάθε δυνατό τρόπο, και έχουν δηλώσει ότι θα δημιουργήσουν συνασπισμό “καθαρών χωρών” για να αντιμετωπίσουν την Κίνα. Πολλοί το θεωρούν αυτό ως αντανάκλαση του άγχους και του φόβου των ΗΠΑ. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό;

Wang Yi: Χωρίς κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια παγκόσμια εκστρατεία εναντίον μιας κινεζικής εταιρείας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα σχολικού βιβλίου εκφοβισμού. Όλοι μπορούν να δουν εύκολα και καθαρά ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι να διατηρήσουν το μονοπώλιό τους στην επιστήμη και την τεχνολογία, αλλά να αρνηθούν σε άλλες χώρες το νόμιμο δικαίωμα στην ανάπτυξη. Δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψει τον εκφοβισμό τους. Αυτό όχι μόνο παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες του δίκαιου εμπορίου, αλλά πλήττει και το ελεύθερο περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς.

Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι ο Huawei και πολλές άλλες κινεζικές εταιρείες, που έχουν υποστεί κυρώσεις μονομερώς από τις ΗΠΑ, είναι αθώες. Οι τεχνολογίες και τα προϊόντα τους είναι ασφαλή στη χρήση τους και δεν έχουν κάνει ποτέ κακό σε καμία χώρα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από σκάνδαλα όπως το PRISM και το ECHELON. Διεξάγουν παρακολούθηση συρμάτων και μαζικές παρακολουθήσεις σε όλο τον κόσμο, και αυτές οι παράνομες πράξεις είναι ήδη ένα ανοιχτό μυστικό. Οι Η.Π.Α. δεν έχουν τα προσόντα να δημιουργήσουν συνασπισμό “καθαρών χωρών”, καθώς οι ίδιες είναι βρώμικες από παντού.

Η νέα επανάσταση της επιστήμης και της τεχνολογίας, που καθοδηγείται από την τεχνολογία των πληροφοριών, επιταχύνεται. Η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλες τις χώρες για τη διατήρηση ενός δίκαιου, ανοιχτού και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προώθηση των διεθνών ανταλλαγών και της συνεργασίας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, και τη διασφάλιση ότι η ασφαλής, αξιόπιστη και ποιοτική τεχνολογία πληροφοριών θα ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα βοηθήσει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν την εμμονή τους με το στενό συμφέρον τους και θα επιστρέψουν στον σωστό δρόμο της διαφάνειας και της συνεργασίας.

Xinhua: Κάποιοι Αμερικανοί πολιτικοί επιτίθενται σκληρά στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, προσπαθώντας να το θέσουν σε βάρος του κινεζικού λαού. 41 χρόνια μετά τη δημιουργία διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ποιο νομίζετε ότι είναι το κίνητρο των ΗΠΑ για να το κάνουν αυτό;

Wang Yi: Πάντα υπήρχαν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που επιχειρούσαν να αποκρούσουν τον ηγετικό ρόλο του ΚΚ Κίνας και την πορεία της Κίνας προς τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά. Ο σκοπός τους είναι ιδιαίτερα προφανής, δηλαδή, να περιορίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την Κίνα.

Το επόμενο έτος θα σηματοδοτήσει την 100η επέτειο από την ίδρυση του ΚΚ Κίνας. Τον τελευταίο αιώνα, το ΚΚ Κίνας έχει οδηγήσει τον κινεζικό λαό να απορρίψει την αποικιακή κυριαρχία και εκμετάλλευση και να πραγματοποιήσει την εθνική απελευθέρωση και ανεξαρτησία. Το ΚΚ Κίνας είναι αυτό που οδήγησε τον κινεζικό λαό στην πορεία του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά, μετατρέποντας την κάποτε φτωχή χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Υπό την ηγεσία του ΚΚ Κίνας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε από λιγότερα από 200 αμερικάνικα δολάρια 40 χρόνια πριν σε περισσότερα από 10.000 δολάρια σήμερα, και περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει από τη φτώχεια. Η μεγάλη προσπάθεια του κινεζικού λαού υπό την ηγεσία του ΚΚ Κίνας έχει καταγραφεί στην ιστορία του εκσυγχρονισμού ως ένα εξαιρετικό κεφάλαιο που ασχολείται με τη διαμόρφωση της εποχής.

Η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας και ο λαός είναι ο κριτής της ιστορίας. Λειτουργεί το σύστημα της Κίνας για τη χώρα; Οι Κινέζοι ξέρουν καλύτερα από τους άλλους. Οι έρευνες του Harvard Kennedy School στην Κίνα, οι οποίες διήρκεσαν 13 χρόνια, δείχνουν ότι πάνω από το 93% των Κινέζων είναι ικανοποιημένοι με την κεντρική κυβέρνηση, στην οποία ηγείται το ΚΚ. Πολλές διεθνείς δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια δείχνουν επίσης ότι τουλάχιστον το 90% του κινεζικού λαού εμπιστεύεται την κυβέρνησή του. Η σχέση μεταξύ του ΚΚ και του κινεζικού λαού είναι τόσο στενή όσο μεταξύ “ψαριών και νερού” και μεταξύ “εδάφους και σπόρων”. Όσοι προσπαθούν να σπάσουν αυτόν τον ισχυρό δεσμό γίνονται εχθροί του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων.

Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην πορεία μας του σοσιαλισμού με τα κινεζικά χαρακτηριστικά. Εν τω μεταξύ, σεβόμαστε επίσης τους αναπτυξιακούς δρόμους που έχουν επιλέξει άλλα έθνη. Δεν μας ενδιαφέρει η αντιπαλότητα των συστημάτων ή η ιδεολογική αντιπαράθεση με οποιαδήποτε χώρα. Παρομοίως, ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα σεβαστούν το κοινωνικό σύστημα της Κίνας και την επιλογή του κινεζικού λαού, και θα εγκαταλείψουν τον αποτυχημένο παρεμβατισμό τους. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Xi Jinping, έχουμε την ισχυρή αποφασιστικότητα και την εθνική δύναμη να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις. Έχουμε το θάρρος, την ικανότητα και τη σοφία να επικρατήσουμε έναντι όλων των κινδύνων και των δοκιμών. Καμία χώρα ή άτομο δεν μπορεί να εμποδίσει την ιστορική πορεία προς τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους.

Xinhua: Ο Πομπέο καλεί για νέα συμμαχία δημοκρατιών εναντίον της Κίνας, και αναγκάζει άλλες χώρες να επιλέξουν μεταξύ αυτού που αποκάλεσε “ελευθερία” και “τυραννία”. Αλλά παρατηρήσαμε ότι πολύ λίγα έθνη απάντησαν στην έκκληση. Πιστεύεις ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν αυτό που θέλουν;

Wang Yi: Η παρακίνηση για αντιπαράθεση και διχασμό δεν ήταν σπάνια στην ιστορία, αλλά επικρίθηκε από τον λαό. Στον 21ο αιώνα, είναι αδιανόητο κάποιοι να σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα σιδηρούν παραπέτασμα, να δημιουργήσουν νέα διχοτόμηση, να υποστηρίξουν την πολιτική ταυτότητας και τον ανταγωνισμό των μπλοκ, και να καταφύγουν σε άλλα παλιά κόλπα. Πρόκειται για κατάφωρη περιφρόνηση της ανθρώπινης προόδου και σοφίας, καθώς και για οπισθοδρόμηση της ιστορίας. Αντιβαίνει στην τάση της εποχής μας και στη βούληση των περισσότερων εθνών. Φυσικά, δεν έχει την υποστήριξη του λαού και ελάχιστη υποστήριξη στον κόσμο.

Η Κίνα πέτυχε την ελευθερία από τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Η ελευθερία, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου κωδικοποιούνται στο Σύνταγμα της Κίνας. Αποτελούν επίσης μέρος των βασικών σοσιαλιστικών αξιών. Επιπλέον, γνωρίζουμε επίσης ότι η ελευθερία έχει όρια. Ο σεβασμός της επιστήμης, της λογικής, του νόμου και της τάξης, καθώς και οι διεθνείς κανόνες αποτελούν τη βάση της ελευθερίας. Στην καταπολέμηση του COVID-19, ο κινεζικός λαός ακολουθεί τις συμβουλές των ειδικών για να φορούν μάσκες. Ωστόσο, κάποιοι πολιτικοί των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε αυτό, χαρακτηρίζοντάς το παράδειγμα “τυραννίας” και “μη ελευθερίας” στην Κίνα. Σε τελική ανάλυση, τους χαστούκισε η πραγματικότητα.

Η Κίνα εκτιμά την ειρήνη και τη συνεργασία από αρχαίους καιρούς, πιστεύοντας ότι η διχοτόμηση οδηγεί σε αντιπαλότητα, που οδηγεί στο χάος, που οδηγεί στη φτώχεια. Η Κίνα αντιτίθεται πάντα σε επικίνδυνες πράξεις για τη διαίρεση του κόσμου σε ιδεολογικές γραμμές. Για τον σκοπό αυτό, υποστηρίζουμε ένα νέο είδος διεθνών σχέσεων που θα περιλαμβάνει συνεργασία που θα είναι επωφελής για όλους. Επιδιώκουμε τη φιλία και τη συνεργασία με όλες τις χώρες. Και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο συμπράξεων. Ο Πρόεδρος Xi Jinping ζητά την οικοδόμηση μιας κοινότητας με ένα κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ξεπεράσει τις διαφορές στο σύστημα, να εγκαταλείψει τη νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος και να βρει έναν κοινό στόχο για όλες τις χώρες, τις εθνικότητες και τους πολιτισμούς. Η Κίνα θα εργαστεί αδυσώπητα για αυτό το όμορφο όραμα για την ανθρωπότητα.

Xinhua: Ο Pompeo ισχυρίζεται ότι η Κίνα επιθυμεί παγκόσμια ηγεμονία. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που σκόπιμα αποσύρονται από τις διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς. Πολλοί ανησυχούν ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη μελλοντική διεθνή τάξη.

Wang Yi: Η πραγματική πρόκληση για τη σημερινή διεθνή τάξη και το σημερινό σύστημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο, θέτουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από όλα τα άλλα, και το θεωρούν αυτό ως κώδικα συμπεριφοράς. Έχει γίνει ακραία η επιδίωξη της μονομερούς προσέγγισης και εκφοβισμού, ακόμη και εις βάρος των διεθνών οργανισμών και των πολυμερών κανόνων. Στο αποκορύφωμα του COVID-19, έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν αβάσιμα και να αποσυρθούν από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποσυρθεί από περισσότερες διεθνείς συνθήκες, καθιστώντας τον τον εαυτό της την πιο επιζήμια δύναμη της τρέχουσας διεθνούς τάξης.

Η Κίνα είναι πάντα ένας σταθερός υπερασπιστής της διεθνούς τάξης και του διεθνούς συστήματος. Τις τελευταίες επτά δεκαετίες και περισσότερο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η χώρα δεν ξεκίνησε ποτέ πόλεμο, ή κατέλαβε ένα εκατοστό γης άλλων. Έχουμε κατοχυρώσει στο Σύνταγμα τη δέσμευσή μας για την ειρηνική ανάπτυξη, και είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναλαμβάνει μια τέτοια επίσημη δέσμευση. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την οδό της ειρηνικής ανάπτυξης και δεν θα επιδιώξουμε ποτέ ηγεμονία ή επεκτατισμό. Θα είμαστε πάντα μια σταθερή δύναμη για την ειρήνη.

Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 75η επέτειο από τη νίκη του Παγκόσμιου Αντιφασιστικού Πολέμου και την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών. Έχοντας αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν, ο κόσμος εξασφάλισε τη μεγαλύτερη περίοδο σταθερότητας και ευημερίας στη σύγχρονη εποχή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αυθαίρετη υπονόμευση του διεθνούς συστήματος, ή την εκ νέου διαίρεση του κόσμου. Η Κίνα ήταν η πρώτη που υπέγραψε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κίνα έχει προσχωρήσει σε όλες σχεδόν τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες και εκπληρώνει πιστά τις δέουσες διεθνείς ευθύνες και υποχρεώσεις της. Σε μια εποχή που διακυβεύεται το μέλλον του κόσμου, η Κίνα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται και να επιδιώκει την πολυμερή προσέγγιση, να διαφυλάσσει το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ και να προωθεί την πολυπολικότητα και τη μεγαλύτερη δημοκρατία στις διεθνείς σχέσεις.

Xinhua: Οι ΗΠΑ έχουν εντείνει σημαντικά την παρέμβασή τους στη Νότια Κίνα. Στην πρόσφατη δήλωσή του, ο Pompeo απέρριψε τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας στη Νότια Κίνα. Οι Η.Π.Α. διεξήγαγαν εκεί “επιχειρήσεις διπλού αερομεταφορέα” και συνέχισαν να στέλνουν στρατιωτικά σκάφη και αεροσκάφη σε αποστολές αναγνώρισης με στόχο την Κίνα. Κάποιοι πιστεύουν ότι η πιθανότητα οι ΗΠΑ να προκαλέσουν τριβές και συγκρούσεις στη Νότια Θάλασσα της Κίνας αυξάνεται. Μπορεί να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Νότια Κίνα;

Wang Yi: Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πρόσφατα μια σειρά προκλητικών δράσεων στη Νότια Κίνα. Πρώτον, οι ΗΠΑ παραβίασαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους να μην πάρουν μέρος στις εδαφικές διαφορές και παρεμβαίνουν κατάφωρα στις εδαφικές διαφορές. Δεύτερον, οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να αναπτύσσουν και επιδεικνύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ΗΠΑ έστειλαν εκεί στρατιωτικά αεροσκάφη περισσότερες από 2.000 φορές. Τρίτον, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα χάσμα μεταξύ της Κίνας και των χωρών ASEAN και να διαταράξουν τη διαδικασία διαβούλευσης του Κώδικα Συμπεριφοράς. Σκοπός των Η.Π.Α. είναι να αποσταθεροποιήσουν τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, και να αρπάξουν τις περιφερειακές χώρες στο άρμα τους για να υπηρετήσουν την εσωτερική πολιτική των Η.Π.Α. και τη γεωπολιτική τους ατζέντα. Όλες οι περιφερειακές χώρες πρέπει να επαγρυπνούν και να αποτρέψουν την υπονόμευση της ειρήνης και της ανάπτυξης αυτής της περιοχής από τις ΗΠΑ, η οποία έχει κατακτηθεί σκληρά.

Η Νότια Κίνα είναι το κοινό σπίτι για τις χώρες της περιοχής. Δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο πάλης για τη διεθνή πολιτική. Χάρη στα χρόνια σκληρής δουλειάς, οι χώρες της περιοχής έχουν βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν σωστά τις διαφορές τους και έχουν επιτύχουν μια σαφή συναίνεση ότι η Κίνα και οι χώρες ASEAN πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Θάλασσα της Κίνας. Τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι η διευθέτηση των διαφορών μέσω του διαλόγου είναι ο σωστός τρόπος που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των περιφερειακών χωρών, και οι χώρες στην περιοχή έχουν κοινή ευθύνη να διατηρήσουν τη Νότια Κίνα Θάλασσα ειρηνική και σταθερή. Υπό την παρούσα κατάσταση, η Κίνα προτείνει την άρση όλων των ταραχών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανεκκίνηση της διαβούλευσης για τον Κώδικα Συμπεριφοράς, και τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν σχετικά με ένα σύνολο κανόνων για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, η Κίνα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη θαλάσσια συνεργασία με άλλες παράκτιες χώρες, να εμβαθύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη στον τομέα της ασφάλειας και να προωθήσει την κοινή ανάπτυξη, ούτως ώστε η Νότια Κίνα να καταστεί θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

Xinhua: Η σχέση Κίνας-Η.Π.Α. βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή από τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών. Είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος σχετικά με τη σχέση μεταξύ τώρα και των εκλογών των ΗΠΑ τον Νοέμβριο; Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για τις δύο χώρες επί του παρόντος;

Wang Yi: Η πολιτική της Κίνας για τις ΗΠΑ είναι πάντα συνεπής και σταθερή. Εν τω μεταξύ, είμαστε επίσης έτοιμοι για πιθανά χτυπήματα και καταιγίδες στο μέλλον. Η κίνηση των ΗΠΑ να μετατρέψουν την Κίνα σε αντίπαλο είναι ένας θεμελιώδης, στρατηγικός εσφαλμένος υπολογισμός. Σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διοχετεύουν τους στρατηγικούς πόρους τους σε λάθος τομέα. Είμαστε πάντα έτοιμοι να αναπτύξουμε μια σχέση Κίνας-ΗΠΑ που δεν θα παρουσιάζει καμία σύγκρουση, αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία που θα βασίζεται στον συντονισμό, τη συνεργασία και τη σταθερότητα. Εν τω μεταξύ, θα υπερασπιστούμε σθεναρά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά μας συμφέροντα, διότι πρόκειται για ένα νόμιμο δικαίωμα που είναι εγγενές στην Κίνα ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να τιμήσουν την αρχή της ισότητας κυριαρχίας που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να μάθουν πώς να επικοινωνούν καλά με διαφορετικά συστήματα και πολιτισμούς και να προσαρμοστούν στην ειρηνική συνύπαρξη, και να αποδεχτούν την πραγματικότητα ότι ο κόσμος κινείται προς την πολυ-πολικότητα.

Μπροστά στην πιο περίπλοκη κατάσταση από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων το 1979, πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή ένα σαφές πλαίσιο για τις σχέσεις:

Πρώτον, απομάκρυνση από τις κόκκινες γραμμές και αποφυγή της αντιπαράθεσης. Για να αναπτυχθούν υγιείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, το πιο κρίσιμο είναι ο αμοιβαίος σεβασμός. Η Κίνα ποτέ δεν σκοπεύει και δεν πρόκειται ποτέ να παρέμβει στις εκλογές των ΗΠΑ ή σε άλλες εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ. Παρομοίως, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τη φαντασίωσή τους για την αναδιαμόρφωση της Κίνας σύμφωνα με τις ανάγκες των ΗΠΑ. Πρέπει να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσει την παράλογη καταπάτηση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κίνας.

Δεύτερον, να διατηρούμε τα κανάλια ανοιχτά για ειλικρινή διάλογο. Ο διάλογος αποτελεί την προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χωρίς διάλογο, τα προβλήματα θα συσσωρευτούν και θα ξεφύγουν ακόμη και από τον έλεγχο. Η πόρτα του διαλόγου της Κίνας παραμένει ανοιχτή. Είμαστε πρόθυμοι, στο πνεύμα της ισότητας και της ανοιχτής νοοτροπίας, να συνομιλήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε με τις ΗΠΑ, και να επαλειτουργήσουμε τους μηχανισμούς διαλόγου σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς.

Τρίτον, απόρριψη της αποσύνδεσης και υποστήριξη της συνεργασίας. Τα συμφέροντα των δύο χωρών είναι βαθιά συνδεδεμένα. Η αναγκαστική αποσύνδεση θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των διεθνών βιομηχανικών αλυσίδων και συμφερόντων όλων των χωρών. Με τον COVID-19 να μαίνεται ακόμα σε όλο τον κόσμο, η Κίνα είναι έτοιμη να έχει αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της επιδημίας και την οικονομική ανάκαμψη, να μάθει ο ένας από τον άλλο και να μοιραστεί την εμπειρία για την συγκράτηση του COVID-19 και να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην παγκόσμια αντίδραση και την πολυμερή συνεργασία για την καταπολέμηση της COVID-19.

Τέταρτον, εγκατάλειψη της νοοτροπίας του μηδενικού αθροίσματος και αντικατάσταση με τις κοινές ευθύνες. Το COVID-19 καθιστά και πάλι σαφές ότι η ανθρωπότητα είναι μια κοινότητα με κοινό μέλλον. Ο κόσμος μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές παγκόσμιες προκλήσεις. Οι παραδοσιακές και μη παραδοσιακές προκλήσεις ασφάλειας είναι αλληλένδετες. Σχεδόν όλα τα περιφερειακά και διεθνή ανοιχτά θέματα απαιτούν συντονισμένη απάντηση από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει πάντα να λαμβάνουν υπόψη την ευημερία της ανθρωπότητας, να ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους ως δύο μεγάλων χωρών, να συντονίζουν και να συνεργάζονται όπως απαιτείται στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς, και να συνεργάζονται για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το