Το έργο περιλαμβάνει δύο αγωγούς και πρόκειται να μεταφέρει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως – Το Nord Stream 2 θα αυξήσει τις δυνατότητες παράδοσης του Nord Stream 1 και θα διπλασιάσει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής, ενημέρωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom. Σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή, ο Αλεξέι Μίλερ, Πρόεδρος του ενεργειακού κολοσσού με έδρα την Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ότι «στις 8.45 το πρωί σήμερα με ώρα Μόσχας, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στον αγωγό Nord Stream 2». 

Το έργο περιλαμβάνει δύο αγωγούς και πρόκειται να μεταφέρει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Το Nord Stream 2 θα αυξήσει τις ικανότητες παράδοσης του Nord Stream 1 και θα διπλασιάσει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο χειριστής του αγωγού διευκρίνισε ότι τα δανικά και γερμανικά τμήματα του δεύτερου αγωγού Nord Stream 2 συνδέθηκαν την Παρασκευή, αν και η ολοκλήρωσή του παρεμποδίστηκε από την αντίθεση πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το έργο πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Nord Stream AG, που ιδρύθηκε από τη Gazprom και έχει επενδύσεις από τις εταιρείες ENGIE, OMV, Shell, Uniper και Wintershall Dea. Η κατασκευή του αγωγού ξεκίνησε το 2018.

Η αφετηρία του βρίσκεται στην πόλη Ust-Luga στην περιφέρεια Λένινγκραντ της Ρωσίας. Από εκεί, ο αγωγός διέρχεται κατά μήκος του βυθού της Βαλτικής Θάλασσας, μέσω των οικονομικών ζωνών και των χωρικών υδάτων της Δανίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας και καταλήγει στη γερμανική πόλη Greifswald.

Ο αγωγός φυσικού αερίου έχει συνολικό μήκος 1.234 χιλιόμετρα και προορίζεται να μεταφέρει περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Σε σύγκριση με άλλες διαδρομές για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το Nord Stream 2 είναι 2.000 χιλιόμετρα μικρότερο.

Φέτος, η Ρωσία σχεδιάζει να προμηθεύσει 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 2. Η Gazprom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον αγωγό πριν από το τέλος του έτους.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η έναρξη του εμπορικού εφοδιασμού ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαρτάται από τη «θέση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής». «Ελπίζουμε ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορέσουν σύντομα να λάβουν ρωσικό αέριο με μια συντομότερη, φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδρομή», είπε.

Στις αρχές Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο αγωγός επιτρέπει στους καταναλωτές στη Γερμανία να λαμβάνουν φθηνότερο αέριο από ό, τι μπορούν να περάσουν μέσω αγωγών που διέρχονται από άλλες χώρες.

Ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε τον Ιούλιο ότι μεταξύ των στόχων της κατασκευής του αγωγού είναι «η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου για τους τελικούς καταναλωτές λόγω της συντομότερης διαδρομής μεταφοράς». Και ότι το αέριο που θα περάσει από αυτόν τον αγωγό είναι καλύτερο από οικολογική άποψη, καθώς είναι το καθαρότερο στον κόσμο. Το κόστος και οι περιβαλλοντικές ζημιές μειώνονται χάρη στους νέους, σύγχρονους αγωγούς και λιγότερους σταθμούς συμπιεστών.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το