3.253 “γιατί” ζητούν πειστικές απαντήσεις: Εκπαιδευτικοί άνω των 65 ετών επιστρέφουν στις τάξεις του συνωστισμού

Του Νίκου Μάστορα

Φανταστείτε ένα -όχι και τόσο απίθανο- σκηνικό: Η κυβέρνηση αποφασίζει να επιβάλει περιορισμούς κυκλοφορίας στους πολίτες άνω των 65 ετών, και επαναφέρει την έξοδο με sms.

Θα πρέπει να προσθέσει μια ακόμα κατηγορία εξόδου: Πάω…σχολείο.

Γιατί αυτό το μήνυμα θα πρέπει να στέλνουν πάνω από 3.000 εκπαιδευτικοί που είναι άνω των 65 αλλά εξακολουθούν να διδάσκουν, σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο για τις ευπαθείς ομάδες, γιατί παύουν να περιλαμβάνονται σε αυτές!

Με νέα εγκύκλιο του υπουγείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε προ ημερών, επανακαθορίζονται οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και αλλάζουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της ειδικής άδειας απουσίας στις ομάδες αυτές, σε μια προσπάθεια που είχε αρχικά ως στόχο τον περιορισμό των εργαζομένων που θα δικαιούνται την άδεια αυτή. Η νέα εγκύκλιος αλλάζει τα δεδομένα και για τους εκπαιδευτικούς.Οπως παρατηρεί η ΟΛΜΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι πρέπει να υπάγονται σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, ώστε να πάρουν την άδεια. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι τώρα όλοι οι εργαζόμενοι άνω των 65 ετών υπάγονταν στις ευπαθείς ομάδες, τώρα πια δεν ανήκουν σε αυτές! Θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουν κι άλλο νόσημα, π.χ. άσθμα, ΧΑΠ, Πάρκινσον κλπ.

Ας δούμε τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Σύμφωνα με στοιχεία του αιρετού Νεκτάριου Κορδή (Οκτ 2019) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σήμερα υπηρετούν 42.672 εκπαιδευτικοί, δηλαδή το 72,68% των μονίμων εκπαιδευτικών, άνω των 50 ετών. 

Εχουμε δηλαδή ένα από τα πιο γερασμένα σώματα εκπαιδευτικών. Μάλιστα σε σχέση με την ηλικιακή επιβάρυνση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT για το 2017 στην Ελλάδα το 47,3%  όλων των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 ετών. Εξ αυτών το 59,5% έχει ηλικίες από 50-54 ετών, το 30,5% από 55-59, το 8,5% από 60-64 ετών και το 0,95% πάνω από 65 ετών! 

Συνολικά, στη Δευτεροβάθμια μόνο εκπαίδευση, σήμερα υπηρετούν 3.253 καθηγητές  64 ετών και άνω.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι, στα πρόθυρα της σύνταξης όλοι, θα πρέπει να συνεχίσουν να μπαίνουν σε τάξεις των 25+ μαθητών, επειδή ο κ.Θεοδωρικάκος, η κ.Κεραμέως και η κυβέρνηση αποφάσισαν …ότι έτσι. Ξανατονίζω: Με την προηγούμενη απόφαση περί ευπαθών ομάδων, οι άνθρωποι αυτοί υπάγονταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και δικαιούνταν ειδική άδεια απουσίας. Τώρα όμως θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους, καθώς οι Διευθύνσεις καλούνται να επανεξετάσουν αν οι εργαζόμενοι αυτοί εξακολουθούν να δικαιούνται την άδεια, εκτός αν έχουν, ή επινοήσουν, ένα δεύτερο λόγο να προφυλαχτούν.

Και διερωτάται κανείς:

Τι είδους κράτος είναι αυτό που λέει ότι νοιάζεται πρώτα από όλα για την υγεία των πολιτών του, αλλά τους απόμαχους της εκπαίδευσης, τους ανθρώπους που ακριβώς έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προφύλαξης γιατί πλησιάζουν στα 67 αλλά ακόμα δε μπορούν να πάρουν σύνταξη, τους στερεί αυτή τη δυνατότητα;

Πηγή: alfavita.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το