ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Απόφαση γενικής συνέλευσης φοιτητικού συλλόγου Καλών Τεχνών Ιωαννίνων

Στις 17-12-2022 δημοσιεύτηκε το ΠΔ 85/2022, σύμφωνα με το οποίο υποβαθμίζονται τα πτυχία των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών, καθιστώντας τους αποφοίτους ανειδίκευτους εργάτες. Από τις 22 Δεκεμβρίου η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είναι υπό κατάληψη, ακολουθώντας η Δραματική Σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, η Δραματική Σχολή Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, η κατάληψη του κτηρίου Τσίλλερ, η Κρατική Σκηνή Βασιλικού Θεάτρου, η Κατάληψη ΡΕΞ, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, η Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΑΠΕΛ (Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Τμήμα Θεατρικών), η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.. Παράλληλα, οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος δήλωσαν την παραίτησή τους.

Εμείς, ως φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων βλέπουμε το ΠΔ85/2022 ως μια συνέχεια της συστηματικής υποβάθμισης των δημόσιων σπουδών και της επακόλουθης προώθησης ιδιωτικών ιδρυμάτων. Αυτό ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση, καθώς έτσι αποκλείονται άτομα τα οποία δεν έχουν είτε την οικονομική δυνατότητα για φροντιστήρια (για να εισαχθούν στη Τρτοβάθμια) είτε αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολών.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ και παραθέτουμε τα αιτήματα των δραματικών σχολών, όπως διατυπώθηκαν από το Συντονισμό Σπουδαστών Δραματικών Σχολών:

ΑΠΑΙΤΟΎΜΕ την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

-Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022 μέχρι 08/02/2023, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα Τ.Ε. (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003). Συμπερίληψη όλων των αποφοίτων από το 2003 και μετά. 

-Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Φοιτητικών Επιδομάτων στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

-Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας.

-Την ΆΜΕΣΗ ίδρυση ΔΗΜΟΣΙΑΣ Σχολής Παραστατικών Τεχνών ΑΝΩΤΑΤΗΣ Εκπαίδευσης με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. 

-Δυνατότητα Π.Ε. σε αποφοίτους ανωτέρων καλλιτεχνικών σχολών, είτε μέσα από διαδικασίες εξομοίωσης με εξετάσεις σε μια σειρά μαθημάτων για τους αποφοίτους (μέχρι και την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης) είτε με κατατακτήριες και μερική φοίτηση μετά την ίδρυση της Δημόσιας Σχολής Παραστατικών Τεχνών Ανώτατης Εκπαίδευσης (Διαβούλευση με όλα τα συλλογικά όργανα για τη ρύθμιση των διαδικασιών αυτών.).

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/02 ΣΤΙΣ 11.00 Π.Μ. ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ 

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ!

Φ.Σ. ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το