Οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται έξω από μια γαλλική στρατιωτική βάση, καλώντας τον πρεσβευτή και περίπου 1.500 στρατιώτες να αποχωρήσουν

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Νιαμέι, απαιτώντας από τη Γαλλία να αποσύρει τον πρεσβευτή και τα στρατεύματά της από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε μια βάση που στεγάζει Γάλλους στρατιώτες μετά από κάλεσμα πολλών οργανώσεων πολιτών που είναι εχθρικές προς τη γαλλική στρατιωτική παρουσία.

Η στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα, η οποία κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουλίου, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι χρησιμοποιεί διχαστική ρητορική στα σχόλιά του για το πραξικόπημα και επιδιώκει να επιβάλει μια νεοαποικιακή σχέση με την πρώην αποικία της Γαλλίας.

Ο Μακρόν υποστήριξε τον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους νέους ηγέτες. Ο Σιλβέν Ιτέ, ο πρεσβευτής της Γαλλίας, παρέμεινε στον Νίγηρα παρά την προθεσμία 48 ωρών για να φύγει από τη χώρα που δόθηκε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα, μια απόφαση που ο Μακρόν είπε ότι «επικροτεί».

Ο Ahmed Idris του Al Jazeera, που γράφει από το Niamey, είπε ότι οι διαδηλωτές που εξέφραζαν την απογοήτευσή τους που εξακολουθεί να υπάρχει γαλλική παρουσία στη χώρα άρχισαν να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σύμφωνα με το προσωπικό ασφαλείας, η διαμαρτυρία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει περίπου στις 15:00 (14:00 GMT), αλλά χιλιάδες διαδηλωτές είχαν ήδη συγκεντρωθεί στις 10:00 (09:00 GMT), αιφνιδιάζοντας την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Ίντρις είπε ότι οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν «σχετικά ήρεμες και οργανωμένες», αλλά το Σάββατο, οι διαδηλωτές εθεάθησαν «να σπάνε τα φράγματα που είχαν στήσει οι δυνάμεις ασφαλείας, η αστυνομία και ο στρατός» και να πλησιάζουν τη στρατιωτική βάση με κάποιους να προσπαθούν να μπουν με το ζόρι.

Έκτοτε, ο στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του γύρω από τη γαλλική βάση, στην οποία στεγάζονται περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες, και προειδοποίησε για τη βίαιη είσοδο και για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Μακρόν: Μιλώ κάθε μέρα στον Πρόεδρο Μπαζούμ

Οι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει το Παρίσι για «κατάφωρη παρέμβαση» με την υποστήριξη στον Μπαζούμ, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση από το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, καθώς ο Μακρόν είπε την Παρασκευή ότι μιλούσε καθημερινά με τον Μπαζούμ από τότε που απομακρύνθηκε από την εξουσία.

«Τον υποστηρίζουμε. Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς που έκαναν το πραξικόπημα. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε, όποιες κι αν είναι, θα βασιστούν στις ανταλλαγές με τον Μπαζούμ», είπε ο Μακρόν.

Η χώρα του Σαχέλ βρίσκεται επίσης σε αντιπαράθεση με την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Το περιφερειακό μπλοκ έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά εάν η διπλωματία αποτύχει να επιστρέψει το Μπαζούμ στην εξουσία.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν είπε: «Καλώ όλα τα κράτη της περιοχής να υιοθετήσουν μια υπεύθυνη πολιτική». Η Γαλλία, είπε, «υποστηρίζει τη διπλωματική δράση [της ECOWAS] και, όταν το αποφασίσει, τη στρατιωτική δράση [της]».

πηγή: aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το