γράφει ο Γιώργος Δρούκας

Πριν από ακριβώς δύο χιλιάδες χρόνια, ο Απόστολος Ιωάννης έγραφε στο Ευαγγέλιό του πως, όταν ένας εκ γενετής τυφλός άνθρωπος είχε ζητήσει βοήθεια από τον Ιησού Χριστό, εκείνος τον είχε οδηγήσει στην Κολυμβήθρα της Σιλωάμ (μία μεγάλη γούρνα με τρεχούμενο νερό, η οποία παρέμεινε εκεί για αιώνες) και του είχε πει να πλυθεί στα νερά της κι ο τυφλός το έπραξε και βρήκε το φως του.

Σήμερα, στο ίδιο ακριβώς σημείο, στη Σιλωάμ ή Σιλουάν όπως λέγεται στα αραβικά, συμβαίνει το αντίθετο: ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα, για κάποιον λόγο, έχει τυφλωθεί.

Η γειτονιά της Σιλουάν από μακριά. Στο βάθος, ακριβώς στο κέντρο της φωτογραφίας, πάνω από τις μπροστινές πολυκατοικίες, είναι ο κεντρικός δρόμος της γειτονιάς που θα δείτε στις υπόλοιπες φωτογραφίες. Προσεχώς… λούνα παρκ!
AP PHOTO

Διότι δεν εξηγείται αλλιώς να μη βλέπει και να μη μιλάει κανείς για το έγκλημα των Ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων κατοίκων της Σιλουάν που συντελείται από το 1980 και κορυφώνεται αυτές τις μέρες και ώρες που γράφονται αυτές οι αράδες…

Τι δουλειά έχουν άραγε οι στρατιώτες σε μια γειτονιά όπου ζουν επί αιώνες οι Παλαιστίνιοι; Καμία. AP PHOTO

Η Σιλουάν είναι μια περιοχή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου μένουν περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι και 500 Ισραηλινοί έποικοι. Τα τελευταία 40 χρόνια, οι Ισραηλινοί επικαλούνται κάποια δήθεν ιερά τους έγγραφα που ορίζουν τα συγκεκριμένα εδάφη ως εβραϊκή γη, όπως συνηθίζουν να πράττουν από το 1947 και μετά σε όλα τα εδάφη των Παλαιστινίων. Έτσι, πρόσφατα, απέστειλαν τελεσίγραφο σε 183 οικογένειες Παλαιστινίων πως οφείλουν να εγκαταλείψουν άμεσα και να γκρεμίσουν τα σπίτια τους, ειδάλλως θα έρθουν οι ίδιοι με μπουλντόζες να τα γκρεμίσουν και μάλιστα τα έξοδα θα χρεωθούν στους ίδιους τους Παλαιστινίους που υφίστανται έξωση!

Το τελεσίγραφο έληξε και έτσι αυτές οι στιγμές είναι άκρως δραματικές για περίπου 1.000 ανθρώπους που καλούνται να διαλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

Ήδη, από τις ώρες της εκπνοής της προθεσμίας, στη γειτονιά έχουν στηθεί οδοφράγματα και μαίνονται συνεχείς μάχες των άοπλων κατοίκων με τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Έφοδοι σε σπίτια όπου θεωρείται ότι μένουν… θύλακες αντίστασης AP PHOTO

Εδώ και μέρες, εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινοί περικυκλώνουν την περιοχή και διαλύουν, κατά την άλλη προσφιλή τους συνήθεια, τις καλλιέργειες των Παλαιστινίων. Ελαιόδεντρα που φυτεύτηκαν από τους προπαππούδες και τις προγιαγιάδες, μεγάλωσαν από τους παππούδες και συντηρούνταν ως σήμερα από τα παιδιά, ξεριζώθηκαν χωρίς αιδώ από τους εκσκαφείς των εποίκων… Ανάμεσά τους και μία ιστορική ελιά 600 ετών.

Η γειτονιά ετοιμάζεται να δεχτεί έφοδο από μια «στρατιά» από μπουλντόζες AP PHOTO

Το «καλύτερο» σας το κρατώ για το τέλος: γιατί λέτε να θέλουν τόσο πολύ οι Ισραηλινοί αυτή τη συγκεκριμένη γη;

Μα, για να φτιάξουν ένα θεματικό λούνα παρκ!

Το ξύλο δεν βγήκε απ’ τον Παράδεισο! AP PHOTO

Μπορεί, λοιπόν, να σταμάτησε η πρόσφατη ανελέητη επίθεση των 11 ημερών με την κατάπαυση του πυρός, μπορεί να έφυγε ο Νετανιάχου από την εξουσία, μπορεί να ήρθε ο κόσμος ανάποδα και να είδαμε έναν (ξεδιάντροπο) Άραβα να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση με Εβραίους, αλλά για τους Παλαιστινίους δεν άλλαξε το παραμικρό. Ας βρούμε το φως μας και ας σταθούμε δίπλα τους!

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το