Την ικανοποίησή τους έκφρασαν Αθήνα και Λευκωσία για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία. Λίγο πολύ οι αποφάσεις της ΕΕ παρουσιάζονται σαν επιτυχία που σημειώθηκε «μετά από μακρές και έντονες διαβουλεύσεις, αλλά και προσωπικές παρεμβάσεις» των Μηστοτάκη και Αναστασιάδη. Ο ισχυρισμός ότι στο κείμενο αποτυπώνεται η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο αντιστρέφει την πραγματικότητα. Διακαής στόχος των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ (στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη συμμετείχε και ο Μπάιντεν) είναι να «τα βρουν» με την Τουρκία και όχι να την εξωθήσουν σε συνεργασίες με τους Ρώσους και τους Κινέζους.
Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση αφορούσε τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι φυσικά τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Ούτε το casus belli για τα 12 μίλια, ούτε οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις, ούτε οι ΑΟΖ και οι γεωτρήσεις, ούτε η Αμμόχωστος βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και φυσικά ούτε λόγος για κυρώσεις, που μετατέθηκαν να επανεξεταστούν δήθεν τον Ιούνη. Αντίθετα, οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις απασχολήθηκαν με το Μεταναστευτικό περικόπτοντας τα σχετικά κονδύλια και αυστηροποιώντας τον αποκλεισμό των προσφύγων, την Τελωνειακή Ένωση, διευκολύνοντας μέσω μιας διχοτομικής λύσης της Κύπρου την τουρκική τελωνειακή ένταξη.
Αυτές τις συνθήκες αξιοποιεί ο Ερντογάν. Δυο μέρες πριν τη Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Τούρκος πρό­εδρος συγχαίροντας τον Ντράγκι, για την ανάληψη της νέας συγκρότησης Ιταλικής κυβέρνησης, επανέλαβε τη δέσμευση της Τουρκίας στον στόχο της αύξησης του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και επικρότησε τη διατήρηση της τρέχουσας δυναμικής σχέσης των δυο χωρών, στον αμυντικό κλάδο. Στο ίδιο μοτίβο και η συνομιλία του με τη Μέρκελ, που στο όνομα της αγαστής Γερμανοτουρκικής συνεργασίας, ζήτησε τη συμβολή της ώστε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ να περιλαμβάνει αντικειμενικές και εποικοδομητικές προτάσεις, προσανατολισμένες στο μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, τα ζητήματα για την επικαιροποίηση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, την απελευθέρωση της βίζας, την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ, πρέπει να πραγματοποιηθούν όλα μαζί και ζήτησε την ενθάρρυνση της Ελλάδας …για τη συνέχιση του διαλόγου! Δηλαδή ζήτησε τη «μεσολάβηση» του Βερολίνου για τη νομιμοποίηση των Τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της Κύπρου και Ελλάδας. Αλληλεγγύη που απαιτεί «ευελιξία» από την Ελλάδα και Κύπρο δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων κατά του Ερντογάν στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ εντείνονται οι προετοιμασίες για την πενταμερή της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου, με την Άγκυρα να ζητά επίμονα πια διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη βάση δυο ανεξάρτητων κρατών με την απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων, προκαλώντας ακόμα και τις διαμαρτυρίες στο εσωτερικό των κατεχόμενων.
Πέρα από τις αντιδράσεις της «αντιπολίτευσης» του Τατάρ, κόμματα, οργανώσεις και συντεχνίες, οργάνωσαν πρόσφατα διαδήλωση στα κατεχόμενα, με κεντρικό σύνθημα «Δεν φοβόμαστε. Δεν θα σιωπήσουμε». Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο με βασικά συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους», «Μαζί ενάντια στον φασισμό και την κατοχή» και με πρόθεση να πραγματοποιήσουν πορεία προς την τουρκική «πρεσβεία», αλλά παρεμποδίστηκαν από την «αστυνομία». Μια βδομάδα νωρίτερα η αστυνομία του ψευδοκράτους προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις υπόπτων, που ανήκουν στον χώρο της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, για τον «βανδαλισμό» γιγαντοαφισών προβολής του Ερντογάν. Η είδηση της σύλληψης των τεσσάρων, δημιούργησε νέες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Αμμόχωστου, της Λευκωσίας και της Κερύνειας.
Την ίδια περίοδο στα κατεχόμενα έγιναν συλλήψεις δυο Τούρκων στρατιωτικών με την κατηγορία της ένταξής τους στο δίκτυο Γκιουλέν. Οι συλλήψεις εντάσσονται στα πλαίσια επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε 53 επαρχίες και αφορούσε εισαγγελική διαταγή για τη σύλληψη συνολικά 184 υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους δεκάδες αξιωματικοί. Έρχονται σαν συνέχεια των εκατοντάδων συλλήψεων και των κατασταλτικών μέτρων ενάντια στους φοιτητές της Κωνσταντινούπολης που ξεσηκώθηκαν με αφορμή τον αυταρχικό διορισμό από τον Τούρκο πρόεδρο του πρώτου εξωακαδημαϊκού πρύτανη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Ταυτόχρονα, έχει προαναγγελθεί η απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, που συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους, το 11,7% του συνόλου και 58 έδρες, καθώς πρόσφατα αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα από τον 14ο κατά σειρά βουλευτή του HDP, ενώ έγινε εισαγγελική προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του HDP και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 600 στελεχών του.
Τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του τουρκικού λαού, με την πανδημία να καλπάζει, τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 20% και την τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται ύστερα από την απόφαση του Ερντογάν να «καρατομήσει» αρχικά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και προ ημερών τον υποδιοικητή, παρεμβαίνοντας για πολλοστή φορά στη νομισματική πολιτική της χώρας και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Η εκροή ξένων κεφαλαίων έχει ήδη προσλάβει μορφή «αιμορραγίας», καθώς νόμισμα, μετοχές και ομόλογα καταγράφουν εκρηκτικές απώλειες.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το