Έπειτα από προσπάθειες πολλών ετών, οι οποίες δεν κάμφθηκαν από την αρχική άρνηση των εργοδοτών να υπογράψουν, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) υπέγραψε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 μια αξιοπρεπέστατη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών (Σ.Α.Τ.Ε.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση τις επιχειρησιακές, στο έτος 2021 έχουν συνολικά υπογραφεί (μόνο) 25 συμβάσεις σε όλους τους κλάδους εργαζομένων (!), με τις περισσότερες από τις συμβάσεις αυτές να είναι τοπικού χαρακτήρα, και να αναφέρονται στον τουρισμό. Στο 2021 η ΣΣΕ του ΣΕΚΑ είναι μία από τις 25 αυτές συμβάσεις, και μία από τις 2 συνολικά ΣΣΕ στον Πολιτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό τους οι υπογεγραμμένες συλλογικές συμβάσεις του έτους 2021 ανανεώνουν υπογραφές του 2020, του 2019, του 2018 ή -στην χειρότερη περίπτωση- του 2017. Ο ΣΕΚΑ, με την υπογραφή του Σεπτεμβρίου, επαναφέρει σύμβαση που τελευταία φορά υπεγράφη το 2010 (!).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αρχαιολόγων ΔΕΝ γίνεται με βάση τα ένσημά τους, αλλά με υπολογισμό του χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από το έτος λήψης πτυχίου. Με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας, ο Σύλλογος στην πράξη διεκδικεί κάθε αρχαιολόγο που έχει μείνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός εργασίας ή εκτός αρχαιολογίας (γεγονός διόλου σπάνιο για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους), καλώντας τον να μην εγκαταλείψει την αρχαιολογία και αποκαθιστώντας τις απολαβές του στα κλιμάκια. Πρακτικώς, η σύμβαση του ΣΕΚΑ δίνει ένα πλήγμα στην ΠΥΣ 6 του 2012 (η οποία προέβλεπε πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων και μάλιστα για εργαζόμενους), και είναι η μοναδική που προβλέπει με τον τρόπο αυτό τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας του εργαζομένου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι, λίγα μόλις 24ωρα μετά την υπογραφή της ΣΣΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία ίσως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο δύσκολη είναι η κατάκτηση μιας υπογεγραμμένης ΣΣΕ τη σήμερον, εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο κωδικοποιημένα σημείωνε:

Αθήνα, 27/9/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

η υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Μεγάλη νίκη του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α) αποτελεί η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του Συλλόγου για τους όρους αμοιβής και εργασίας των Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Ο αγώνας του σωματείου, η πίστη και η επιμονή στη συλλογική δράση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είχαν αποτέλεσμα.

Τα συνδικάτα μπορούν και επιβεβαιώνουν το ρόλο τους, ενισχύουν τη δύναμή τους, δυναμώνουν την διαπραγματευτική τους ικανότητα για να δημιουργούν όρους προστασίας των εργαζομένων.

Η ΟΙΥΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την επιτυχία του σωματείου μέλους της, θα βρίσκεται στο πλάι όλων των σωματείων μελών της σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη που δίνουν καθημερινά.

Ναι η συλλογική δράση, το μοναδικό όπλο των εργαζομένων, έχει αποτελέσματα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το