Ο Fawzi Makhalfeh, 18 ετών, δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, «εκτέλεση» καταγγέλλει το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε διεθνή έρευνα για την ισραηλινή δολοφονία ενός Παλαιστίνιου εφήβου στην κατεχόμενη πόλη Sebastiya της Δυτικής Όχθης.

Ο Fawzi Hani Makhalfeh, 18 ετών (φωτογραφία), οδηγούσε με τον φίλο του Mohammed Mukheimar όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους περίπου τα μεσάνυχτα.

Ο Μουκχάιμαρ τραυματίστηκε και συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Αχμέντ Τζιμπρίλ, διευθυντής ασθενοφόρων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην Ερυθρά Ημισέληνο, είπε ότι ο Μαχαλφέ χτυπήθηκε από δεκάδες σφαίρες που εκτόξευσαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες και μία από αυτές τον βρήκε απευθείας στο κεφάλι.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι δύο Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να οδηγήσουν ένα αυτοκίνητο πάνω σε στρατιώτες, αλλά η οικογένεια του Makhalfeh είπε ότι οι δύο δεν είχαν στόχο στρατιώτες, αλλά δέχτηκαν ενέδρα καθώς οδηγούσαν στο σπίτι τους και ότι το αυτοκίνητό τους ήταν γεμάτο σφαίρες.

Ο δήμαρχος της Σεμπαστίας, Μοχάμαντ Αζέμ, είπε ότι ήταν από τους πρώτους που έφτασε στο σημείο. Περιέγραψε μια σκηνή αιματηρής σφαγής, με περισσότερες από 50 τρύπες από σφαίρες στο σασί.

«Ήταν φοιτητής πανεπιστημίου», είπε ο Azem. «Ήταν τόσο βάναυσο».

Σε δήλωση που εκδόθηκε το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τη δολοφονία του Makhalfeh ως «εκτέλεση» και ζήτησε «να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες και όσοι βρίσκονται πίσω τους».

«Το ότι ένα χαλάζι από σφαίρες εκτοξεύθηκε στο όχημα με το οποίο ταξίδευαν αντανακλά το μέγεθος του μίσους, της επιθετικότητας, του ρατσισμού και της προμελετημένης δολοφονίας, που καθιστά κάθε παλαιστινιακό όχημα ύποπτο για τους στρατιώτες κατοχής, στόχο που μπορεί να πυροβοληθεί και να σκοτωθεί όποιος βρίσκεται μέσα του», ανέφερε το υπουργείο.

Θεώρησε την ισραηλινή κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη για αυτό που περιέγραψε ως «το αποτρόπαιο έγκλημα της εκτέλεσης» που διέπραξαν οι στρατιώτες της στη Σεμπάστια, ζητώντας μια διεθνή έρευνα.

Εκατοντάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία στη Σεβάστια το Σάββατο. Ο πατέρας του Makhalfeh βοήθησε να μεταφερθεί το σώμα του γιου του, το οποίο ήταν καλυμμένο με την παλαιστινιακή σημαία, ενώ το κεφάλι του ήταν τυλιγμένο σε μια keffiyeh. Είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος του ήλπιζε να παντρευτεί σύντομα.

Ο Makhalfeh μόλις είχε περάσει τις εξετάσεις του και ήταν σε καλή διάθεση πριν από τον πυροβολισμό, σύμφωνα με τοπικές αναφορές.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν ώρες αφότου ένας 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε άλλο σημείο της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο έφηβος, ο οποίος αναγνωρίστηκε από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ως ο 17χρονος Muhammad Fouad Atta al-Bayed, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο χωριό Umm Safa, το οποίο γειτνιάζει με τη Ramallah.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι ο έφηβος από τον προσφυγικό καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα, μεταφέρθηκε στο Αραβικό Νοσοκομείο Istishari πριν πεθάνει από τα τραύματά του.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εκτοξεύσει πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τους κατοίκους.

Οι δολοφονίες αποτελούν μέρος ενός έτους βίας, που χαρακτηρίζεται από επανειλημμένες ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης.

Η Laura Khan από το Al Jazeera είπε ότι 202 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα κατεχόμενα μόνο φέτος, 165 από αυτούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Οι αριθμοί δίνουν μια αίσθηση της ζοφερής πραγματικότητας στο έδαφος εδώ», είπε, μιλώντας από τη Ραμάλα.

Η Σεμπάστια, βορειοδυτικά της Ναμπλούς, φιλοξενεί έναν αρχαιολογικό χώρο, τον οποίο ο ισραηλινός στρατός επιδιώκει να αρπάξει από τους Παλαιστίνιους και να αναλάβει τον πλήρη έλεγχό του.

Πηγή: aljazeera

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το