Μία από τις «υποσχέσεις» του Μπολσονάρο ήταν, το πλήρες άνοιγμα των άγριων δασικών περιοχών του Αμαζονίου προς εκμετάλλευση από υλοτομικές, κτηνοτροφικές και παντός είδους επιχειρήσεις. Αυτό στην πράξη σημαίνει πλήρη μη αναστρέψιμη καταστροφή παρθένων δασικών περιοχών και ουσιαστική εξόντωση των αυτόχθονων πληθυσμών που κατοικούν εντός αυτών. Πρόκειται για ένα διπλό ολοκαύτωμα, φυλετικό και περιβαλλοντικό.

Κινούμενη προς αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση Μπολσονάρο αφαίρεσε από το Εθνικό Ίδρυμα Αυτοχθόνων (FUNAI) τη δικαιοδοσία για οριοθέτηση των αυτόχθονων περιοχών, όπως ίσχυε επί της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταφέροντάς την στο Υπουργείο Γεωργίας με υπουργό τη μεγαλογεωκτήμονα Τερέζα Κριστίνα Κορέα.

Βλέποντας στην ουσία τι έρχεται, οι οργανώσεις των αυτοχθόνων, που έχουν γίνει και συχνά στόχος της ρατσιστικής ρητορικής του Μπολσονάρο, προχώρησαν σε κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτήν την απόφαση σε μια σειρά πόλεις και χωριά. Της προσπάθειας ηγούνται η Ένωση Αυτόχθονων Φυλών της Βραζιλίας (APIB) και το Εθνικό Κίνημα Αυτοχθόνων (MNI) και η καμπάνια ονομάζεται: «Αυτόχθονο αίμα: ούτε μια σταγόνα ακόμα». Το πρώτο κύμα κινητοποιήσεων εξαπλώθηκε σε 22 πολιτείες της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν καταγγελίες ότι σημειώνονται προπαρασκευαστικές επιθέσεις από μισθοφόρους ενάντια σε χωριά αυτοχθόνων. Ωστόσο οι οργανώσεις τους δηλώνουν ότι έχουν υποστεί γενοκτονία εδώ και 500 χρόνια, ότι δεν πρόκειται να φοβηθούν τον Μπολσονάρο και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους που πηγάζουν από το σύνταγμα.

Prologos.gr

 

 

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το