Ντυμένοι στα μαύρα, επιδεικνύοντας τις επαγγελματικές τους ταυτότητες και κρατώντας χαρτιά με συνθήματα, οι ξεναγοί διαμαρτυρήθηκαν μαζικά την περασμένη Πέμπτη, δηλώνοντας εμφατικά ότι «Τουρισμός είναι και οι Ξεναγοί» και καταθέτοντας μια σειρά αιτημάτων στο Υπουργείο Εργασίας.

Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες να εισακουστούν από τα Υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών και Εργασίας, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ), που αποτελείται από όλα τα Σωματεία Ξεναγών της ελληνικής επικράτειας, αποφάσισε να οργανώσει στις 2.7 Πανελλήνια διαμαρτυρία στην Αθήνα, αλλά παράλληλα και σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα. Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για δήθεν επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου, οι ξεναγοί βλέπουν ξεκάθαρα ότι διανύουν μια χρονιά «ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΝΣΗΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ».

Οι βασικοί εργοδότες τους, δηλαδή τα τουριστικά γραφεία, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανενεργά, όπως και πολλές από τις παράπλευρες υπηρεσίες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, εταιρίες πούλμαν κτλ.).

Επιπρόσθετα, οι νέοι περιοριστικοί κανονισμοί για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού (έως 15 άτομα σε αρχαιολογικούς χώρους, έως 8 σε μουσεία) καθιστά σχεδόν αδύνατη την οργάνωση των τουρ. Οι ξεναγοί επισημαίνουν ότι «η καθολική ακύρωση των εκδρομών συνεπάγεται την ολοκληρωτική έλλειψη εργασίας για τους Ξεναγούς και επομένως την καθολική ανεργία του κλάδου». Επίσης, εξηγούν ότι «το άνοιγμα των ξενοδοχείων και η επαναφορά των πτήσεων από συγκεκριμένες χώρες είναι αδύνατον να αναστρέψει το κλίμα για τον απλούστατο λόγο ότι οι ομαδικές και περιηγητικές εκδρομές, στις οποίες απασχολούμαστε, απαιτούν έναν ικανό αριθμό συμμετοχών και προγραμματίζονται πολύ πριν τη διεξαγωγή τους».
Στην Αθήνα οι ξεναγοί συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας. Στην Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο και κατευθύνθηκαν στο δημαρχείο. Στη συνάντηση με τους αρμόδιους του Υπουργείου Εργασίας, οι ξεναγοί ζήτησαν τη στήριξη της Πολιτείας, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, και πιο συγκεκριμένα, δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για Μάιο και Ιούνιο (έχει ήδη ανακοινωθεί για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον τουρισμό), ασφαλιστική κάλυψη και ικανότητα για το 2021, επίδομα ΟΑΕΔ, οικονομικές διευκολύνσεις σε θέματα δανειακών υποχρεώσεων, ενοικίων κ.ά.
Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι θα προωθήσει τα αιτήματα των ξεναγών στο Υπουργείο Οικονομικών…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το