ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΤΑ είναι οι δολοφονημένοι στη ΄μεταπολίτευση’ από χέρι κρατικοδίαιτων , αφιονισμένων ένστολων, που δολοφόνησαν εν ψυχρώ και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.Οι νεκροί μετά, οι νεκροί της μεταπολίτευσης δεν έγιναν ήρωες, δεν περίσσεψε γι αυτούς καμιά υπόμνηση. Είναι άταφοι νεκροί, από μια φονική καρικατούρα δημοκρατίας

– ΣΙΔΕΡΗΣ ΙΣΙΔΗΡΌΠΟΥΛΟΣ, 16 χρονών παιδί, κολλούσε αφίσες για την Πρωτομαγιά, 30/4/1976, κυνηγήθηκε απ΄την αστυνομία και πατήθηκε από αυτοκίνητο. Η μάνα του έθαψε ένα θύμα τροχαίου.

– ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΒΙΚΑ, 25/5/1976, η 67χρονη μικροπωλήτρια, πατήθηκε από αύρα της αστυνομίας, στη διάρκεια του μεγάλου, πανεργατικού συλλαλητηρίου και θάφτηκε ως θύμα τροχαίου

– ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ, ο γιατρός που έβγαζε κάθε βράδυ απ’ το μπαλκόνι του, ένα ‘ανακοινωθέν ενάντια στο κράτος του μαύρου φασισμού’. Στις 11/07/1978, Μονάδα Εθνικής Ασφάλειας εισεβαλε στο σπίτι του και ο Τσιρώνης έπεσε νεκρός.

– ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Στις 28/07/1980, μοίραζε στο εργοστάσιο ΕΤΜΑ προκηρύξεις. Λεωφορείο του εργοστασίου της πολτοποίησε το κεφάλι, οι εργάτες κατέβηκαν σε απεργία και χτυπήθηκαν άγρια απ’ τα ΜΑΤ.

– ΤΑΣΟΣ ΜΑΓΛΑΡΙΔΗΣ, 76χρονος παλαίμαχος ΕΑΜίτης, στις 28/10/1980 συμμετείχε σε συγκέντρωση αντιστασιακών στη Θεσσαλονίκη. Χτυπήθηκε απ’ την αστυνομία και υπέκυψε στα τραύματά του στο ΑΧΕΠΑ.

– ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΟΥΜΗΣ & ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, 16/11/1980, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, χτυπήθηκαν στην πορεία, με άγρια και ωμή σωματική βία και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο πεζοδρόμιο.

– ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΤΕΖΑΣ, 17/11/1985, στην επέτειο του Πολυτεχνείου ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς δολοφονείται από τον αστυνομικό, Αθανάσιο Μελίστα, οποίος στο Εφετείο απαλλάχτηκε, ως «εν βρασμώ ψυχής».

– ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, 03/09/1986. Ο 60χρονος εργάτης της ΕΔΟΚ-ΕΤΕΡ, έκανε με 650 συναδέλφους του καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Βιομηχανίας. Χτυπήθηκε άγρια απ’ την αστυνομία και εξέπνευσε στο ΚΑΤ.

– ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΙΆΚΑΣ. Στις 10/01/1994, ο 28χρονος κιθαρίστας πυροβολήθηκε πισώπλατα με 4 σφαίρες από τον αρχιφύλακα Ευάγγελο Λαγογιάννη, γιατί αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του.

– ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, στις 23/06/1996, ο 29χρονος αναρχικός, «συνήθης ύποπτος» βρέθηκε νεκρός, ενώ φρουρούνταν απ την αστυνομία, στο πλοίο «Πήγασος».

– ΤΑΣΟΣ ΜΟΥΡΑΤΗΣ, ο 32χρονος τσιγγάνος, 22/11/1996, πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ ήταν ξαπλώμενος στο έδαφος και μπροστά στα μάτια του ενός από τα τρία παιδιά του.

Από το σημείο αυτό, μέχρι τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ και μέχρι σήμερα μεσολαβεί μια τεράστια λίστα δολοφονημένων, από ‘υπηρεσιακά όπλα’

Χτες, η αντιδήμαρχος Αθήνας, Αλεξία Έβερτ, κόρη του Μιλτιάδη Έβερτ κι εγγονή του επί Κατοχής αστυνομικού διευθυντή της Αθήνας, Άγγελου Έβερτ, αποκάλεσε τους διαδηλωτές «κατσαρίδες και τρωκτικά».

Κάποιες προσεγγίσεις υποβοηθούν ηθικά και υπηρεσιακά, στον πολλαπλασιασμό φονικών επελάσεων με υπηρεσιακά κουμπούρια.

(Η φωτογραφία είναι πιο παλιά και καλύπτει διαχρονικά)

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το