Αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των τεχνικών έργων που φέρνει ο νέος “αναπτυξιακός” νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, οι μηχανικοί του Δημοσίου προχωρούν σε Απεργία – Αποχή που ξεκίνησε τη Δευτέρα 17/02. Αφορά Διαγωνισμούς που έχουν ημερομηνία Δημοπράτησης (ή επόμενα στάδια προηγούμενων διαγωνισμών που θα γίνουν), από αυτή την ημερομηνία και μετά.

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) συμμετείχε στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει και η ΠΟΕ ΟΤΑ ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου “Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις”, καλώντας σε Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Πέμπτη 5/3/2020 και σε Συγκέντρωση στις 10:30 πμ έξω από το Υπ. Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας με το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο εσπευσμένα πήγε στη Βουλή “…εισάγεται εκ νέου και αναβαθμίζεται ο θεσμός των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ανώνυμες Εταιρείες και πρακτικά θα αντικαταστήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων. Θα αναλάβουν την σύναψη, εποπτεία και επίβλεψη δημοσίων μελετών και έργων των ΟΤΑ, καθώς και την τεχνική και διοικητική υποστήριξη θεμάτων που άπτονται αρμοδιοτήτων τεχνικών έργων και υπηρεσιών δόμησης. Η στελέχωση των ανωτέρω Α.Ε. θα γίνεται αφ’ ενός με την μετάταξη ή απόσπαση ολίγων αρεστών Δημοσίων Υπαλλήλων, διαλύοντας τις ήδη υποστελεχωμένες Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων και αφ’ ετέρου με προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς τον έλεγχο του Δημοσίου, εδραιώνοντας με αυτό τον τρόπο το πελατειακό κράτος και την απόλυτη κυριαρχία των τοπικών αιρετών αρχόντων και των τοπικών παραγόντων. Επίσης, θα ανατίθεται σε ιδιώτες με προγραμματική σύμβαση (ΕΕΤΑΑ) η Διοικητική και Τεχνική υποστήριξη θεμάτων που αφορούν τις τεχνικές υπηρεσίες και τις ΥΔΟΜ των ΟΤΑ. Η ανάθεση αυτή διαδικασιών και αρμοδιοτήτων στις υπό ίδρυση Αναπτυξιακές Α.Ε., λόγω του ότι λειτουργούν με πιο ελαστικά κριτήρια σε σχέση με εκείνα του Δημοσίου, αποτελούν εκ των πραγμάτων μια μορφή έμμεσης ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών των ΟΤΑ. Οι νέες Αναπτυξιακές ΑΕ θα αποτελέσουν και αυτές παραδείγματα χρεωκοπίας, όπως εκείνες του πρόσφατου παρελθόντος, που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης, φορτώνοντας με χρέη Δήμους και Περιφέρειες και κατ’ επέκταση τους πολίτες…”.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το