Οι κάτοικοι της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού διαπίστωσαν ένα ιδιαίτερο φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, καθώς, ενώ διεκπεραίωναν τις καθημερινές τους εργασίες, οι σκιές τους εξαφανίστηκαν κάτω από τα πόδια τους.

Γνωστό ως το ηλιακό ζενίθ, όταν ο Ήλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του πάνω από τη Γη, με αποτέλεσμα την σχεδόν ολική εξαφάνιση των πλευρικών σκιών, οι συνέπειες του φαινομένου ήταν ορατές μεταξύ της 23ης και της 25ης Μαΐου.

​Ορισμένες περιοχές, όπως η Πόλη του Μεξικού, βίωσαν το φαινόμενο ακόμα νωρίτερα τον Μάιο.

​Τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας επίσης αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του περιστατικού, αλλά όχι αρκετά για να προκαλέσουν σημαντική ζημιά, εκτός από περιστασιακά ηλιακά εγκαύματα για όσους κινούνταν χωρίς αντηλιακό ή εκτός σκιάς.

​«Αυτές τις μέρες, ο ήλιος θα είναι ακριβώς πάνω από τα κεφάλια μας, πράγμα που σημαίνει ότι για λίγη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας οι άνθρωποι δεν θα έχουν σκιά», εξήγησε ο αστρονόμος Έντι Σάλαζαρ Γκαμπόα, σύμφωνα με τοRT.

Το φαινόμενο συμβαίνει δύο φορές το χρόνο, όταν ο ήλιος είναι πάνω από την Γη κατά την άνοιξη και μετά την επιστροφή του κατά το θερινό ηλιοστάσιο, σε περιοχές μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω. Το επόμενο τέτοιο γεγονός θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Στον τοπικό πολιτισμό των Μάγια, το φαινόμενο υποδεικνύει πότε πρέπει να καλλιεργούνται φυτά.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το