Χρήστος Κάτσικας

Πριν λίγα χρόνια ο γνωστός νεοφιλελεύθερος Θάνος Τζήμερος με ένα προκλητικό σχόλιο στο Tweeter «Οι άτυχοι της Λάρισας ήταν θύματα και του φόρου και της Παιδείας: κανένας δεν τους δίδαξε τις ιδιότητες του μονοξειδίου του άνθρακα» …. Έδωσε τη δική του ερμηνεία για τους φοιτητές που πέθαναν στη Λάρισα από αναθυμιάσεις, καθώς δεν είχαν λεφτά να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ξεχωριστά περιστατικά, σε Ορχομενό, Κομοτηνή, Νίκαια – Ρέντη, Μεταξουργείο, Κέρκυρα, Αμαλιάδα, Πλαταιές και Καλύβια και δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους είτε από κρυοπαγήματα, καθώς δεν βρήκαν τρόπο να ζεσταθούν επαρκώς, είτε από ατύχημα με θερμαντικό μέσο κατά την προσπάθειά τους να ζεσταθούν τη νύχτα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου ένας 50χρονος άνδρας ρουμανικής υπηκοότητας στον Ορχομενό, ανασύρθηκε νεκρός από την πρόχειρη κατοικία του, από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο 50χρονος ζούσε σε ένα αυτοσχέδιο παράπηγμα, χωρίς παροχή νερού και ρεύματος, χρησιμοποιώντας κεριά για να φωτίζει το χώρο και να βλέπει, και ξυλόσομπα για να καταπολεμά το κρύο. Τα ακριβή αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του δεν έχουν διακριβωθεί ακόμα, είναι όμως πολύ πιθανό η πυρκαγιά να ξεκίνησε από τα πρόχειρα μέσα που είχε για να βλέπει και να θερμαίνεται.

Εξαίρεση στον κανόνα της ¨κανονικότητας”; Κάθε άλλο…

Πριν λίγες μέρες, στα κρύα του Γενάρη, στην Κομοτηνή, ένα κοριτσάκι μόλις 7 ετών, απανθρακώθηκε από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μέσα σε παράπηγμα καταυλισμού Ρομά, στο οποίο διέμενε με την οικογένεια του.

Οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς και του θανάτου του κοριτσιού, ενώ πιθανότατα η αιτία της πυρκαγιάς οφείλεται σε ατύχημα με θερμαντικό σώμα.

Την ίδια περίοδο ένας άστεγος άνδρας, περίπου 70 ετών, βρήκε το θάνατο μέσα σε φλεγόμενο κτίριο στο δήμο Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Από τη φωτιά κατέρρευσε η λαμαρινοσκεπή που βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο κι όταν το κλιμάκιο της πυροσβεστικής μπήκε στο ισόγειο κτίριο βρήκε τον άτυχο άνδρα καταπλακωμένο από την σκεπή και μερικώς απανθρακωμένο.

Μέσα στο Γενάρη πάλι τρία ανήλικα παιδιά βρήκαν νεκρούς τους γονείς τους σε ένα παλιό σπίτι στο Μεταξουργείο από αναθυμιάσεις θερμαντικού σώματος από θερμαντικό σώμα, το οποίο είχε ανάψει το ζευγάρι για να ζεσταθεί οικογένεια.

Και πάλι μέσα στο Γενάρη 300 χιλιόμετρα νοτιότερα, στον Άγιο Ιωάννη Αμαλιάδας του Νομού Ηλείας, στην ίδια αιτία πιθανότατα οφείλεται και ο θάνατος 78χρονου, ενώ τραγικό θάνατο από το κρύο βρήκε και μια 63χρονη γυναίκα από την Κέρκυρα καθώς σύμφωνα με τον ιατροδικαστή «ο θάνατος της άτυχης γυναίκας επήλθε από κρυοπληξία».

Να σημειωθεί ότι μέσα στο Δεκέμβρη βρέθηκαν ένας γέροντας νεκρός και ένας 66χρονος σε κρίσιμη κατάσταση μέσα στο σπίτι τους στις Πλαταιές Βοιωτίας, από αναθυμιάσεις σόμπας γκαζιού – πετρελαίου την οποία άναψαν για να ζεσταθούν από το κρύο, αφού είχε διακοπεί το ρεύμα. Τους δύο άνδρες βρήκε αναίσθητους ο γιος του ενός και αμέσως ειδοποίησε την Πυροσβεστική.

Τον ίδιο μήνα (Δεκέμβριο), τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε κτηνοτροφική μονάδα στα Καλύβια Αττικής. Οι τέσσερις εργαζόμενοι μετανάστες, πακιστανικής καταγωγής, βρέθηκαν νεκροί στο δώμα της μονάδας. Στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες είχαν φτιάξει αυτοσχέδια θερμάστρα, από την οποία φαίνεται ότι υπήρχε διαρροή υγραερίου. Ο θάνατός τους φέρεται να προκλήθηκε από αναθυμιάσεις.

 Φέτος, αυτές τις μέρες η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία θυμήθηκε πόσο επικίνδυνοι είναι οι ρύποι από την καύση των ξύλων και ζητάει να απαγορευτούν τα τζάκια τουλάχιστον στις πόλεις!

Πολύ σωστά ο Ραφαήλ Βασιλειάδης σημειώνει: «Αυτό που χρειάζεται το έτος 2020 είναι οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι να μην κάνουν την «πάπια». Να βροντοφωνάζουν σ’ όλους τους τόνους ότι ο κόσμος δεν μπορεί σ’ αυτήν την εποχή να ζει σαν ζώο, να βροντοφωνάζουν ότι είναι απάνθρωπος ο υπουργός που λέει ότι 200 ευρώ αρκούν για να επιβιώσει ένας άνθρωπος, να βροντοφωνάζουν ότι με τέτοια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δεν είναι δυνατόν να ζούνε άνθρωποι χωρίς ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση.

Αυτά πρέπει να φωνάζουν οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι, μεταξύ αυτών και οι επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αντί να ζητούν απαγορεύσεις, χωρίς να αναφέρονται στο πρόβλημα, λες και είναι οι χειρότεροι συνδικαλιστές της αστυνομίας που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα από τους σεβαστούς επιστήμονες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας θα περιμέναμε να πούνε πολλές κουβέντες και να βγάλουνε πολλές ανακοινώσεις για τον καρκίνο που τρώει τον κοσμάκη εξαιτίας του άγχους της φτώχειας, στην οποία τον έχουν ρίξει τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές. Αυτό θα περιμέναμε από τους επιστήμονες της Αντικαρκινικής Εταιρείας. Και αφού θα λύναμε τα στοιχειώδη για την αξιοπρεπή διαβίωση του κοσμάκη, θα ήμασταν όλο αυτιά για να ακούσουμε την άποψη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τα τζάκια».

Ποιος θυμάται τη 13χρονη Σάρα, το κοριτσάκι στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, το οποίο πέθανε από αναθυμιάσεις δίπλα στην πάμφτωχη μητέρα της, όταν μάνα και κόρη προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο με ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι το οποίο είχαν στο σπίτι τους. 

Ποιος θυμάται την τραγωδία στη Λάρισα, όταν δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους και τρεις έπεσαν σε κώμα από αναθυμιάσεις που εισέπνευσαν από αυτοσχέδιο μαγκάλι που είχαν βάλει μέσα στο σπίτι τους για να ζεσταθούν… καθώς δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν πετρέλαιο;

Μιλάμε για υποκρισία. Υπάρχει άνθρωπος που του αρέσει να ζει με ξυλόσομπα ή με τζάκι,  με την κάπνα, τη στάχτη και τη σκόνη τους; Υπάρχει άνθρωπος που να επιλέγει ξυλόσομπα από καλοριφέρ από γούστο και όχι από φτώχεια και αδυναμία; Αν εξαιρέσουμε κάποιες μέρες το χρόνο που κάποιοι ανάβουν το τζάκι για ντεκόρ τις υπόλοιπες παγωμένες μέρες όλοι θα προτιμούσαν να ζεσταίνονται με καλοριφέρ που είναι πιο εύκολο, πιο υγιεινό και πιο αποτελεσματικό καθώς απλά πατάμε ένα κουμπί. Εκτός αν οι υπεύθυνοι της Αντικαρκινικής εταιρείας πιστεύουν ότι όσοι ανάβουν μαγκάλια μέσα στα σπίτια τους για να ζεσταθούν και πεθαίνουν από αυτά, δεν γνωρίζουν την επικινδυνότητα αυτού που κάνουν και χρειάζεται απαγόρευση για να κάνουν το σωστό.

Τα περιστατικά αυτά επιβεβαιώνουν την ανέχεια μέσα στην οποία ζουν εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, πληρώνοντας ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή την ενεργειακή φτώχεια. Στην Ελλάδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης πεθαίνουν εργαζόμενοι στο σπίτι τους από αναθυμιάσεις αυτοσχέδιων τρόπων για να προστατευτούν από το κρύο.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο τον περασμένο Ιούλη, το 38,5% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετώπιζαν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που σχετίζονταν με τη θέρμανση του σπιτιού τους (κοινόχρηστα πετρελαίου, λογαριασμοί ΔΕΗ – φυσικού αερίου).

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, ή τουλάχιστον δεν τη λένε ολόκληρη, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να προσεγγίσουμε τις διαστάσεις ενός κοινωνικού και οικονομικού φαινομένου. Η εξέλιξη της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης είναι η πιο αντιπροσωπευτική στατιστική αποτύπωση της ενεργειακής φτωχοποίησης. Μεταξύ 2000 και 2009 η ετήσια κατανάλωση κυμάνθηκε από 3,3 εκατ. μέχρι 4,2 εκατ. μετρικούς τόνους. Από το 2010 και μετά αρχίζει μια ραγδαία μείωση που φτάνει στην κατάρρευση το 2013 και το 2014, με μόλις 960.000 μετρικούς τόνους.

Τείνει να γίνει συνήθειο ανά μέρα ή βδομάδα να μετράμε τους νεκρούς – θύματα της ενεργειακής φτώχειας. Τους φτωχούς δηλαδή και εξαθλιωμένους που είτε πεθαίνουν από αναθυμιάσεις είτε από πυρκαγιές εξαιτίας κακής λειτουργίας από σόμπες υγραερίου ή ακόμα και αυτοσχέδιων μέσων θέρμανσης, ενώ την ίδια στιγμή γύρω μας η κυβέρνηση μας κατακλύζει με διαπρύσιες δηλώσεις για το πώς η Ελλάδα θα καταστεί «ενεργειακός κόμβος»….

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το