Στη Θέση 3 του 6ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ για τη Διεθνή κατάσταση, διαβάζουμε: 

«Μία τομή που αποτυπώθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον Δεκέμβρη του 2017 στη “Νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας” που διακήρυξε ο Τραμπ.

Παραληρώντας για το μεγαλείο της “μεγάλης Αμερικής”, αφού ενταφίασε τα “αγαθά της παγκοσμιοποίησης”, επαναφέροντας σε πρώτο πλάνο τα συμφέροντα του κάθε ξεχωριστού ιμπεριαλιστικού κράτους, ο Τραμπ, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε: “Αποδεχόμαστε ότι ένας σθεναρός στρατιωτικός, οικονομικός και πολιτικός ανταγωνισμός, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στον κόσμο”. Αυτό τον ανταγωνισμό προσδιορίζει ως εξής η νέα στρατηγική των ΗΠΑ: “Η Κίνα και η Ρωσία θέλουν να διαμορφώσουν έναν κόσμο που είναι αντίθετος στις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η Κίνα θέλει να εκτοπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ινδο-Ειρηνική περιοχή, να επεκτείνει το οικονομικό της μοντέλο που έχει κινητήρια δύναμη το κράτος και να αναδιοργανώσει την περιοχή προς όφελός της. Η Ρωσία επιδιώκει να ανακτήσει καθεστώς μεγάλης δύναμης και να κατοχυρώσει σφαίρες επιρροής κοντά στα σύνορά της” (…)

• Η προτεραιότητα που δίνεται στην περιοχή του “Ινδο-Ειρηνικού” και η μεταφορά με επιταχυνόμενο ρυθμό του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών της δυνάμεων στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού…».

                                                             ***

Η πολιτική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Αφγανιστάν σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μπάιντεν ότι: «Η Κίνα και Ρωσία θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκουν πόρους στο Αφγανιστάν (…) Είμαι ξεκάθαρος, δεν θα κάνω το λάθος που έγινε στο παρελθόν να μπούμε σε ένα πόλεμο για πάντα…», δίνει ασφαλώς το στίγμα της νέας «Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας» και της στροφής της αμερικάνικης πολιτικής προς τη ζώνη του Ειρηνικού, θέτοντας στην καρδιά του νέου στρατιωτικού δόγματος την αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, ένα δόγμα που τα προηγούμενα δεκαπέντε χρόνια ήταν επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση «της τρομοκρατίας».

Μετά την αποχώρηση και των τελευταίων ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ προχωρούν πολύ γρήγορα στην εξασφάλιση συμμάχων με στόχο την περικύκλωση της Κίνας, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, τόσο από τις Κίνα και Ρωσία, όσο και από τους Δυτικούς συμμάχους τους. Το πρόσφατο Σύμφωνο ασφαλείας με την ονομασία AUKUS, που συνυπέγραψαν οι  ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, αφορά τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής τεχνολογίας υποβρυχίων, τη διακίνηση μεταξύ τους πληροφοριών σε τομείς τεχνητής νοημοσύνης, κυβερνοχώρου και υποβρυχίων αμυντικών τεχνολογιών, με προφανή στόχο να ελέγξουν την επιρροή της Κίνας στον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς ωστόσο να την κατονομάζουν. Και η μεν Κίνα τη χαρακτήρισε «ψυχροπολεμική με ιδεολογική προκατάληψη», η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (Ican) θεώρησε πως «κινείται σε λάθος κατεύθυνση», ενώ η Γαλλία θεώρησε «πισώπλατη μαχαιριά» την μη ένταξή της στη Συμφωνία, αλλά και την ακύρωση της συμφωνίας με την Αυστραλία για την αγορά γαλλικών μη πυρηνικών υποβρυχίων συνολικού ύψους 90 δις δολαρίων. Η αντικατάσταση θα γίνει με αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, η δε Αυστραλία γίνεται η έβδομη χώρα που θα αποκτήσει στόλο υποβρυχίων που θα κινούνται με πυρηνική ενέργεια. 

Επιχειρώντας να αμβλύνει τις συνέπειες, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, έκανε επείγουσα πρόσκληση στον προς τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για συνομιλίες.

Από την πλευρά της η Γαλλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ζ.Λεντριάν, και της υπουργού Άμυνας, Φ.Παρλί, δήλωσαν οργισμένοι: «Η επιλογή των ΗΠΑ να αφήσουν στο περιθώριο ένα Ευρωπαίο σύμμαχο σαν τη Γαλλία από μια συμφωνία με την Αυστραλία σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις στην περιοχή του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, δείχνει έλλειψη συνοχής την οποία η Γαλλία αναγνωρίζει για λυπάται πολύ». Απέναντι στην οργισμένη αντίδραση της Γαλλίας, ο Μπάιντεν δήλωσε καθησυχαστικά ότι: «οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν στενά με τη Γαλλία» σε αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας στρατηγική ζώνη. Το Παρίσι «είναι ένας βασικός εταίρος των ΗΠΑ…». Σε ό,τι αφορά στη Βρετανία, θεωρείται σπουδαία νίκη η υπογραφή αυτής της Συμφωνίας και μία διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.

Οι εσπευσμένες κινήσεις του Μπάιντεν συνεχίστηκαν με την πρόσκληση σε συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα ((24/09) στην Ουάσινγκτον των πρωθυπουργών τους πρωθυπουργούς της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας με στόχο την αναβίωση της λεγόμενης QUAD, δηλ. την άτυπη τετραμερή συμμαχία των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, η οποία θεωρείται πως έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού.

Θυμίζουμε, πως η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με ΑΕΠ της τάξης των 15,4 τρις δολαρίων (2020) και η μόνη που πέτυχε να ανακάμψει δυναμικά, έχοντας θέσει υπό έλεγχο την πανδημία της Covid-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Η πρόσφατη οικονομική άνθιση της Κίνας οφείλεται στην εξαγωγή των πλεοναζόντων κεφαλαίων κάτω από το μεγαλειώδες οικονομικό-πολιτικό σχέδιο «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» που έρχεται να υπηρετήσει την ιμπεριαλιστική πολιτική της Κίνας. Κατά τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνκ πρόκειται για «έργο του αιώνα», κόστους 5 τρις δολαρίων, το οποίο εμπλέκει έμμεσα ή άμεσα πάνω από το 50% του πληθυσμού της Γης! Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων κεφαλαίων στον τομέα των υποδομών, του εμπορίου, της τεχνολογίας, της ενέργειας, κ.α..

Σε απάντηση των ενισχύσεων του αμερικανικού ιμπεριλισμού στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνκ, βρέθηκε στη Νότια Κορέα ολοκληρώνοντας πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή, ξεκινώντας από το Βιετνάμ και συνεχίζοντας σε Καμπότζη και Σιγκαπούρη, λίγες βδομάδες μετά την αντίστοιχη περιοδεία που πραγματοποίησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Στο επίκεντρο των επαφών με τη Ν.Κορέα, ήταν η προσπάθεια ενίσχυσης συνεργασιών σε αντιπαράθεση με τα αντίστοιχα σχέδια των ΗΠΑ, όπως η Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP-Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Οικονομική Εταιρική Σχέση), στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέλη της ASEAN (Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Κινέζος υπουργός δήλωσε ότι: «…η Κίνα δεν είναι μόνο μια ισχυρή μηχανή οικονομικής ανάπτυξης σε Ασία – Ειρηνικό, αλλά και μια δύναμη υπεράσπισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιφέρεια. Η ανάπτυξη της Κίνας δημιουργεί δύναμη για την παγκόσμια ειρήνη και πλεονέκτημα για την ευημερία της περιφέρειας. Οι χώρες τις οποίες απασχολεί η κατάσταση αυτή πρέπει να απορρίψουν την ξεπερασμένη νοοτροπία που δεν γεννά κανένα όφελος και τη στενόμυαλη γεωπολιτική προσέγγιση, και να αντιμετωπίσουν την ανάπτυξη της Κίνας με σωστό τρόπο, να σεβαστούν τη φιλοδοξία των λαών της περιοχής και να εργαστούν περισσότερο με στόχο την αλληλεγγύη και τη συνεργασία των χωρών της περιφέρειας».

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το