Η παροχή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου για αμερικανικά άρματα μάχης αποτελεί μέρος του νέου πακέτου βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Κίεβο

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία αντιαρματικές οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου ως μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας έως και 175 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Τα 175 εκατομμύρια δολάρια αποτελούν μέρος μιας συνολικής βοήθειας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψής του.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ στέλνουν πυρομαχικά τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, αν και η Βρετανία το έχει ήδη κάνει. Οι αμερικανικές οβίδες θα οπλίσουν τα άρματα μάχης Abrams που οι ΗΠΑ πρόκειται επίσης να προμηθεύσουν τους επόμενους μήνες.

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε την απόφαση ως «δείκτη απανθρωπιάς», προσθέτοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αυταπατώνται αρνούμενες να αποδεχθούν την αποτυχία της αποκαλούμενης αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού». «Σαφώς, με την ιδέα της να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα», η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να πολεμήσει όχι μόνο μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, αλλά και να καταργήσει ολόκληρες γενιές», ανέφερε η πρεσβεία. «Έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών: οι εκρήξεις τέτοιων πυρομαχικών καταλήγουν στο σχηματισμό ενός κινούμενου ραδιενεργού νέφους. Μικρά σωματίδια ουρανίου εγκαθίστανται στην αναπνευστική οδό, στους πνεύμονες, στον οισοφάγο, συσσωρεύονται στα νεφρά και το ήπαρ, προκαλούν καρκίνο και οδηγούν στην αναστολή των λειτουργιών ολόκληρου του οργανισμού».

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Telegram, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε επίσης την απόφαση των ΗΠΑ, γράφοντας: «Τι είναι αυτό: ψέμα ή βλακεία;» Υποστήριξε ότι παρατηρήθηκε αύξηση του καρκίνου σε μέρη όπου χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο.

πηγή: theguardian.com, aljazeera.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το