γράφει ο Μπέντζαμιν Νόρτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια δολάρια για να περικυκλώσουν την Κίνα με πυραύλους. Ωστόσο, μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σύμμαχοί τους στον Ειρηνικό, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και η Αυστραλία είναι απίθανο να φιλοξενήσουν τα επιθετικά όπλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξοδέψουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να περικυκλώσουν την Κίνα με πυραύλους. Αλλά δυσκολεύονται να βρουν μια ασιατική χώρα πρόθυμη να φιλοξενήσει τα επιθετικά όπλα.

Ο αμερικανικός στρατός ανέθεσε μια μελέτη από την RAND Corporation , μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Πεντάγωνο, για να αξιολογήσει τη σκοπιμότητα ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στον Ειρηνικό.

Η μελέτη ανέλυσε στενά τις σχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τους πέντε συμμάχους της στην περιοχή: την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη.

Επικαλούμενη «την αδυναμία εύρεσης πρόθυμου εταίρου», η έκθεση RAND κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα αυτά τα έθνη να φιλοξενήσουν επίγειους πυραύλους μέσου βεληνεκούς των ΗΠΑ «είναι πολύ χαμηλή όσο ισχύουν οι τρέχουσες εσωτερικές πολιτικές συνθήκες και οι τάσεις περιφερειακής ασφάλειας».

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) το 2019. Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί πλέον να αναπτύξει πυραύλους εδάφους με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων, σημείωσε η RAND.

Η μελέτη αναφέρεται σε αυτά τα όπλα ως επίγειους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο GBIRMs.

«Το να βρεις έναν σύμμαχο πρόθυμο να φιλοξενήσει GBIRM είναι πιο δύσκολο από το να βρεις συμμάχους πρόθυμους να φιλοξενήσουν άλλους τύπους αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως αεροπορικές βάσεις», έγραψε η RAND.

Η RAND παραδέχτηκε ότι αυτή η αντίθεση είναι λογική: «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρνηθούν την πρόσβαση και τη χρήση των εδαφών τους, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ότι η φιλοξενία τέτοιων συστημάτων θα μπορούσε να εντείνει έναν περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών με την Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί η ανάπτυξη ως προκλητική, πυροδοτώντας σκληρές αντιδράσεις από το Πεκίνο. Υπάρχουν επίσης φόβοι εγκλωβισμού σε μια σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας που δεν εμπλέκει άμεσα τον σύμμαχο».

Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, η έκθεση RAND πρότεινε άλλες δυνατότητες για τις ΗΠΑ να περικυκλώσουν και να απειλήσουν στρατιωτικά την Κίνα, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη επίγειων πυραύλων μέσου βεληνεκούς στο Γκουάμ, το οποίο είναι μια αποικία των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Η RAND κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση θα ήταν η Ουάσιγκτον να ενισχύσει τον στρατό της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσει την Κίνα.

Ο αμερικανικός στρατός θα δαπανήσει 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να περικυκλώσει την Κίνα με πυραύλους

Το σημαντικό ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης Nikkei δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με αυτή τη μελέτη RAND. Σημείωσε ότι «Σε ένα εξαετές επενδυτικό σχέδιο που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι τα επίγεια όπλα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη διάρρηξη των αμυντικών συστημάτων της Κίνας».

Το 2021, η Nikkei απέκτησε κατ’ αποκλειστικότητα ένα αντίγραφο της «Πρωτοβουλίας αποτροπής του Ειρηνικού» που υπέβαλε στο Κογκρέσο η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Αποκαλύφθηκε ότι ο αμερικανικός στρατός σχεδιάζει να δαπανήσει 27,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έξι χρόνια για να εγκαταστήσει πυραύλους ακριβείας στην πρώτη νησιωτική αλυσίδα – την πρώτη αλυσίδα νησιών στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Ασίας, η οποία περιλαμβάνει την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.

Στο κείμενο της αμερικανικής στρατιωτικής πρότασης υπάρχει έντονη στενοχώρια για ότι το Πεκίνο αμφισβητεί την ηγεμονία της Ουάσιγκτον στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Χωρίς ένα έγκυρο και πειστικό συμβατικό αποτρεπτικό μέσο, ​​η Κίνα έχει το θάρρος να αναλάβει δράση στην περιοχή και παγκοσμίως για να υποκαταστήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Ο υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, Μαρκ Έσπερ, πρώην αντιπρόεδρος και λόμπι της εταιρείας όπλων Raytheon, δήλωσε το 2019 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αναπτύξουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην περιοχή του Ειρηνικού «νωρίτερα, παρά αργότερα».

Αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν συνέχισε τις επιθετικές πολιτικές του Τραμπ κατά της Κίνας, η έκθεση RAND τόνισε: «Η στρατηγική λογική που βασίζεται σε αυτή τη σκέψη δεν άλλαξε με την αλλαγή των κυβερνήσεων στην Ουάσιγκτον».

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έδωσε μια ιστορική ομιλία στις 26 Μαΐου, καθιστώντας σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί μια πολιτική περιορισμού και πολιορκίας κατά της Κίνας, παρόμοια με αυτή που ακολούθησε η Ουάσιγκτον κατά της Σοβιετικής Ένωσης στον πρώτο ψυχρό πόλεμο.

Για κάθε χώρα ξεχωριστά

Η έκθεση RAND, η οποία τιτλοφορείται « Επίγειοι Πύραυλοι Ενδιάμεσου βεληνεκούς στον Ινδο-Ειρηνικό που αξιολογούν τις θέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ », ανατέθηκε από την Πολεμική Αεροπορία του Ειρηνικού του στρατού των ΗΠΑ και συντάχθηκε από τον πολιτικό επιστήμονα Jeffrey W. Hornung.

Αναλύονται οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους πέντε συμμάχους της στην περιοχή του Ειρηνικού και δίνεται εξήγηση γιατί είναι απίθανο να φιλοξενήσουν αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς εδάφους.

Η RAND αναφέρει: «Είναι πολύ απίθανο η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες ή η Δημοκρατία της Κορέας (ROK) να συμφωνήσουν να φιλοξενήσουν GBIRM των ΗΠΑ και υπάρχει μικρή πιθανότητα να το κάνουν η Αυστραλία ή η Ιαπωνία, αν και η πιθανότητα να συναφθεί μια συμφωνία με το Τόκιο είναι μόνο ελαφρώς μεγαλύτερη».

Ταϊλάνδη

«Η Ταϊλάνδη θα ήταν πολύ απίθανο να δεχτεί», παραδέχθηκε η μελέτη RAND. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης «δείχνει την τάση να επιδιώκει στενότερους δεσμούς με την Κίνα».

Φιλιππίνες

«Οι Φιλιππίνες είναι εξαιρετικά απίθανο να δεχτούν την ανάπτυξη αμερικανικών GBIRM», αναφέρει η RAND, προσθέτοντας ότι «η συμμαχία των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες βρίσκεται σε κατάσταση ρευστότητας, αν και βελτιώνεται».

Και η RAND συνεχίζει: «Ενώ το κοινό των Φιλιππίνων και οι ελίτ υποστηρίζουν γενικά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία, ο Πρόεδρος Rodrigo Duterte έχει ακολουθήσει πολιτικές που επηρεάζουν αρνητικά τους δεσμούς. Συγκεκριμένα, ο Ντουτέρτε έχει υποστηρίξει στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο, ενώ επιδιώκει πολιτικές που αποδυναμώνουν τους βασικούς πυλώνες της συμμαχίας ΗΠΑ-Φιλιππίνων».

Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα, επίσημα γνωστή ως Δημοκρατία της Κορέας (ROK), «διατηρεί στενή σχέση με την Κίνα», προειδοποίησε η RAND.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «μια γενική επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας υποδηλώνει ότι είναι πολύ απίθανο να συναινέσει η Νότια Κορέα να φιλοξενήσει GBIRM των ΗΠΑ».

Αυστραλία

«Η συμμαχία των ΗΠΑ με την Αυστραλία είναι ισχυρή. Η Αυστραλία παραμένει επίσης οικονομικά κοντά στην Κίνα, αλλά οι διμερείς τους δεσμοί έχουν ξεφτίσει», έγραψε η RAND.

Ωστόσο, «η ιστορική απροθυμία της Αυστραλίας να φιλοξενήσει μόνιμες ξένες βάσεις, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική απόσταση της Αυστραλίας από την ηπειρωτική Ασία, καθιστά απίθανη αυτή την πιθανότητα».

Ιαπωνία

Η έκθεση RAND εκτιμά ότι «η Ιαπωνία είναι ο περιφερειακός σύμμαχος που φαίνεται πιο πιθανό να φιλοξενήσει GBIRM των ΗΠΑ».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι αυτή η πιθανότητα «παραμένει χαμηλή, σε μεγάλο βαθμό υπό αμφισβήτηση από την πρόκληση της αποδοχής οποιασδήποτε αύξησης της παρουσίας των ΗΠΑ και της ανάπτυξης όπλων που είναι ρητά επιθετικού χαρακτήρα».

Στη φωτογραφία: Βαλλιστικοί πύραυλοι του αμερικανικού στρατού

πηγή: multipolarista.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το