Τυχόν επιβολή φόρου σε αμερικανικούς κολοσσούς όπως το Facebook, η Amazon και το Google από τη Βρετανία απομάκρυνει τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, στην περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διμηνύουν οι ΗΠΑ σε όλους τους τόνους.

Την πρόθεσή της να επιβάλλει 2% φόρο αρχής γενομένης από τον Απρίλη του 2020 σε εταιρείες κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και το Facebook αποκάλυψε τον Ιούλιο η βρετανική κυβέρνηση. 

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση Τραμπ απείλησε με ακύρωση της όποιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος φέρεται να απαιτεί από τη βρετανική κυβέρνηση να ξεχάσει τον αποκαλούμενο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, απειλώντας το Λονδίνο πως δε θα προχωρήσει σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

«Η απειλή επικοινωνήθηκε στη βρετανική κυβέρνηση σε πολλαπλό επίπεδο», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Πέρα από τις διακριτικές προειδοποιήσεις, γερουσιαστές «κλειδιά» προειδοποίησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τη διάθεσή τους να μπλοκάρουν τις όποιες διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο.

Συγκεκριμένα, ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην επιτροπή οικονομικών της Γερουσίας, Ρον Γουάιντεν, είχε με σχετικές δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg προειδοποιήσει τους Βρετανούς πως η επιβολή του παραπάνω φόρου, ουσιαστικά, σημαίνει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

«Συναντήθηκα με επισήμους της Βρετανίας νωρίτερα και τους είπα: “περιμένετε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ; Δεν θα γίνει με το φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, τελεία και παύλα», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Γουάιντεν.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως συζήτησε την εμπορική συμφωνία ήδη στο πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Μπόρις Τζόνσον.

«Ήδη εργαζόμαστε σε μια εμπορική συμφωνία. Και νομίζω ότι θα είναι μια πολύ ουσιαστική εμπορική συμφωνία, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, και τρεις και τέσσερις φορές και στην πραγματικότητα η σχέση τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση μας εμπόδιζε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε πως η Βρετανία πρέπει να πιέσει για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δείχνοντας προς πιθανές εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent. Την ίδια ώρα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλη, υιοθέτησε την ιδέα για την επιβολή φόρου 2% σε αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook, η Google κ.α.

«Θεωρώ πως είναι βαθιά άδικο ότι οι εγχώριες επιχειρήσεις είναι χωμένες στους φόρους μέχρι τ’ αυτιά, ενώ οι Διαδικτυακοί γίγαντες, τα FAANGS- Facebook, Amazon, Netflix και Google, δεν πληρώνουν, ουσιαστικά, τίποτα. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να φορολογήσουμε τους ιντερνετικούς κολοσσούς, γιατί προς στιγμή, απλά, είναι άδικο», είχε δηλώσει ο Μπόρις Τζόνσον.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το