Εκατομμύρια ευρώ έδωσαν οι εταιρείες της βιομηχανίας όπλων για να ασκήσουν πίεση οι λομπίστες τους στους Γερμανούς πολιτικούς πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει δραστικά τις στρατιωτικές δαπάνες, όπως αποκαλύπτει το OpenDemocracy.

Στις 27 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας, σε ποσοστό περισσότερο από 2% του ΑΕΠ και ότι 100 δισ. ευρώ θα επενδύονται σε ένα εφάπαξ ειδικό ταμείο για τις ένοπλες δυνάμεις της. Μια μακροχρόνια απαίτηση του ΝΑΤΟ που η χώρα δεν είχε προηγουμένως εκπληρώσει, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ.

Αν και αυτό πλαισιώθηκε ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, στην πραγματικότητα βρισκόταν στα σκαριά εδώ και μήνες, με το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας να πιέζει για ένα «ειδικό ταμείο» 102 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις ένοπλες δυνάμεις ήδη από τον Οκτώβριο του 2021. Τότε, όμως, αυτό είχε απορριφθεί από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, το αίτημα επανήλθε και παρουσιάστηκε ως απαραίτητο υπό το νέο πρίσμα της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ημέρα μάλιστα της ανακοίνωσης, χαιρετίστηκε από συντριπτική διακομματική υποστήριξη και χειροκροτήθηκε στη Βουλή, ενώ οι τιμές των μετοχών των εταιρειών όπλων εκτοξεύονταν στα ύψη.

Στο παρασκήνιο, οι εταιρείες όπλων προέτρεπαν εδώ και καιρό τη Γερμανία να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες. Σύμφωνα με το «Μητρώο διαφάνειας» για τα «λόμπι» του γερμανικού κοινοβουλίου, πολλές από τις εταιρείες που τώρα πρόκειται να επωφεληθούν άμεσα από τον αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας – συμπεριλαμβανομένων των Airbus, Hensoldt, Krauss-Maffei Wegmann (KMG), Leonardo, Lockheed Martin, Rheinmetall και ThyssenKrupp – έχουν συλλογικά ξοδέψει περισσότερα από 6,4 εκατομμύρια ευρώ για να ασκήσουν πίεση στους βουλευτές από το 2020.

Κληθείς να σχολιάσει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ενεργεί ανεξάρτητα και με τη δική της θέληση».

Άμεση πρόσβαση στην εξουσία

Τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ είναι όμως μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η βιομηχανία όπλων χρησιμοποιεί μια πληθώρα στρατηγικών λόμπι. Αυτά περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση σημαντικών πολιτικών και εκπροσώπων υψηλού επιπέδου της βιομηχανίας σε δομές γνωστές ως «κοινότητες», οι οποίες ουσιαστικά λειτουργούν ως ενώσεις λόμπι.

Οι τρεις κοινότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αμυντικό τομέα είναι η Förderkreis Deutsches Heer (FKH), η Deutsche Gesellschaft für Wehrtechnik (DWT) και η Gesellschaft für Sicherheitspolitik (GSP).

Από τα 38 άτομα στην επιτροπή άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου, τουλάχιστον επτά μέλη – συμπεριλαμβανομένου του σημερινού προέδρου και αντιπροέδρου, συν έναν πρώην πρόεδρο – είναι επίσης μέλη μιας ή περισσότερων από αυτές τις κοινότητες.

Με αυτόν τον τρόπο, η βιομηχανία όπλων έχει προνομιακή πρόσβαση στους διαδρόμους εξουσίας.

Η πρόεδρος της επιτροπής άμυνας, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, η οποία είναι επίσης η αναπληρωτής αρχηγός του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (FDP), συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του DWT. Στο διοικητικό συμβούλιο είναι επίσης ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Dennis Göge, ο οποίος εργαζόταν ως σύμβουλος στο υπουργείο Άμυνας.

Όπως σημειώνει το OpenDemocracy, Τους τελευταίους μήνες, ο Strack-Zimmermann πίεσε με επιτυχία για την αντικατάσταση των γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών Tornado με τα F-35 της Lockheed Martin. Αυτό προκάλεσε έκπληξη, καθώς πολλοί Γερμανοί και πολιτικοί της ΕΕ έχουν υποστηρίξει δημοσίως το Eurofighter ως τον μοναδικό αντικαταστάτη του Tornado.

Το 2019 η συζήτηση προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση, όταν αναφέρθηκε ευρέως ότι ο επικεφαλής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, Karl Müllner, είχε απομακρυνθεί από την τότε υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επειδή υποστήριζε πολύ ανοιχτά τα F-35.

Έτσι, το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την απόφασή της να προμηθευτεί το F-35 ίσως καταδεικνύει την επιρροή που έχει η αμερικανική εταιρεία στους Γερμανούς ιθύνοντες.

Το OpenDemocracy ζήτησε από τον Strack-Zimmermann και το υπουργείο Άμυνας να σχολιάσουν τις πληροφορίες αλλά δεν δόθηκε καμιά απάντηση.

Ενώ η φον ντερ Λάιεν προχώρησε και έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Καρλ Μούλνερ επέστρεψε πρόσφατα ως λομπίστας, εργαζόμενος για αμυντικές εταιρείες που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Εν τω μεταξύ, ο Dirk Niebel, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης από το 2009 έως το 2013, είναι τώρα ο επικεφαλής λομπίστας της γερμανικής εταιρείας όπλων Rheinmetall, ενός άλλου μεγάλου νικητή της αύξησης των δαπανών.

Η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης

Οι λομπίστες των βιομηχανιών όπλων όμως έχουν αυτιά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους διαδρόμους εξουσίας των Βρυξελλών. Το ποσό που δαπάνησε η βιομηχανία όπλων για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2017 και έκτοτε σημειώθηκε τεράστια αύξηση στις ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες.

Οι αμυντικοί προϋπολογισμοί αυξάνονται σαν μανιτάρια: ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ύψους 8 δισ.ευρώ, για παράδειγμα, θα διαθέσει για πρώτη φορά δημόσια χρήματα της ΕΕ για την έρευνα και την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, ενώ η Ευρωπαϊκή «Διευκόλυνση της Ειρήνης», μια πρωτοβουλία εκτός προϋπολογισμού, πέρα από τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χρηματοδοτεί την παροχή θανατηφόρων όπλων σε χώρες εκτός της ΕΕ.

Η απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν κυρίως στρατιωτική και έχουν σταλεί μεγάλες ποσότητες εξελιγμένου οπλισμού. Αυτό συνέβη με βάση τις πολιτικές που αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα των πιέσεων της βιομηχανίας όπλων και της τοποθέτησής τους ως εμπειρογνωμόνων, σημειώνει το OpenDemocracy.

Είναι πιθανό ότι αυτή η τάση θα εδραιωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τις εταιρείες όπλων να τον χρησιμοποιούν ως ευκαιρία όχι μόνο για να αυξήσουν τα κέρδη τους, αλλά και για να ενισχύσουν το ρόλο τους ως βασικοί και απαραίτητοι ειδικοί σύμβουλοι στη στρατηγική ασφάλειας της Ευρώπης.

100 δισεκατομμύρια καλύτερες ιδέες

Οι στρατιωτικές δαπάνες θα κάνουν πλουσιότερους τους ιδιοκτήτες των εταιρειών όπλων, αλλά δεν θα κάνουν πιο ασφαλείς τους πολίτες.

Καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο χρόνο της πανδημίας –και μετά από μεγάλη καθυστέρηση– η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τελικά τη δαπάνη 1 δισ. ευρώ για μπόνους στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Το ποσό φαίνεται τώρα γελοίο σε σύγκριση με αυτό που θα λάβει ο στρατός.

Για αυτούς τους λόγους, πριν δυο Σαββατοκύριακα, ακτιβιστές και πολίτες βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γερμανία για να διαμαρτυρηθούν για τις άνευ προηγουμένου στρατιωτικές δαπάνες παρουσιάζοντας «100 δισεκατομμύρια καλύτερες ιδέες» για το πώς πρέπει να δαπανηθούν τα χρήματα.

Οι προτάσεις περιελάμβαναν επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, στη δίκαιη κλιματική μετάβαση και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης για πρόσφυγες στη θάλασσα, μεταξύ άλλων.

Προς το συμφέρον ενός ειρηνικού και ασφαλούς μέλλοντος, υποστηρίζουν, πρέπει να απωθήσουμε τον μιλιταρισμό και να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτές τις ιδέες.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το