Να μην προχωρήσουν οι απολύσεις των 58 συναδέλφων τους στην καθαριότητα και να μην αντικατασταθούν από εργολαβικό συνεργείο ζητούν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» με κινητοποίηση την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 στις 12 το μεσημέρι, στο προαύλιο του νοσοκομείου. Μεταξύ άλλων τονίζουν πως οι συνάδελφοί τους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να μονιμοποιηθούν.

Ο σύλλογος των εργαζομένων καταγγέλλει πως: «Την Τρίτη 18/01/24, την ώρα που ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποιούσε Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τις απολύσεις, η Διοίκηση του νοσοκομείου ανάρτησε στην Διαύγεια την δέσμευση του ποσού από τον Προϋπολογισμό για τον εργολάβο με εναρκτήρια ημερομηνία την 9η Φεβρουαρίου. Χωρίς να υπάρχει ξανά καμία επίσημη ενημέρωση προς τους συναδέλφους, που απολύονται αλλά κανείς δεν υπολογίζει την αγωνία τους, η Διοίκηση του νοσοκομείου διαρρέει πως “ο εργολάβος αναλαμβάνει τον Άγιο Σάββα από 9/2”.

Τόσο υπολογίζουν τις ζωές και την εργασία των συναδέλφων που για πάρα πολλά χρόνια (κάποιοι 15 και 20 χρόνια) εργάζονται στο νοσοκομείο, το κράτησαν όρθιο στα δύσκολα χρόνια της Πανδημίας και πετάνε την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει για τις ιδιαιτερότητες στην καθαριότητα του μεγαλύτερου Ογκολογικού Νοσοκομείου.
Είναι μια ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά των συναδέλφων, στο δικαίωμα στην δουλειά, την αξιοπρέπεια.

Ήδη η εμπειρία μας από την συνύπαρξη με ολιγομελές συνεργείο του εργολάβου επιβεβαιώνει και τις προηγούμενες εμπειρίες μας: εργαζόμενοι χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε χώρους νοσοκομείων, χωρίς εκπαίδευση και ενημέρωση για τους κινδύνους των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, προσωπικό που αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα πριν μάθει τους χώρους, χωρίς να καλύπτονται άμεσα οι βάρδιες, με τρομοκρατία, απολύσεις και με περικοπές σε μεροκάματα χωρίς αφορμή και με «φτηνές δικαιολογίες». Εργασιακός μεσαίωνας σε όλο του το μεγαλείο».

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους στον «Άγιο Σάββα», εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν.Ε. Θριάσιο. Το σωματείο τους ζητά να μην απολυθούν οι 58 καθαριστές/καθαρίστριες στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας και να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες στα νοσοκομεία. Ζητά επίσης, με νομοθετική ρύθμιση, να μετατραπούν οι συμβάσεις χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας (επικουρικών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, “τριμηνιτών”, ειδικευόμενων νοσηλευτών) σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το