Ρεσιτάλ ξενοδουλείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Με την υφυπουργό των ΗΠΑ Νούλαντ συναντήθηκε στις 5 Απρίλη ο πρωθυπουργός καθώς και ο υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας. Το κυβερνητικό στέλεχος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ήρθε στη χώρα για να επιθεωρήσει τους ντόπιους λακέδες του και να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντά των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στη δήλωση που έκανε η Νούλαντ, η οποία αναφερόμενη ταυτόχρονα και στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «…ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως πάροχος ασφάλειας που βοηθάει την Ουκρανία ήταν εξαιρετικός».

Από την άλλη, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδωσε για άλλη μια φορά διαπιστευτήρια υποτέλειας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνάντησης με την υφυπουργό εξωτερικών. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μητσοτάκης «…υπήρξε ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων και επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ». Το περιβόητο εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό δεν είναι τίποτα περισσότερο από την παράδοση της χώρας στους αμερικανονατοϊκούς, τη μετατροπή της σε ένα απέραντο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών για να προωθούν τους κατακτητικούς τους σκοπούς, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όπως η ίδια η Νούλαντ δήλωσε, ιδιαίτερα τώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα του ιμπεριαλισμού.

Υποσχέσεις συνέχισης και έντασης της πολιτικής της υποτέλειας έδωσε και ο υπουργός εξωτερικών, ο οποίος μετά την συνάντηση με τη Νούλαντ δήλωσε: «Συναντήθηκα με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες της περαιτέρω προώθησης της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε όλους τους τομείς. Είχαμε μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Η περιβόητη «περαιτέρω προώθηση» της σχέσης με τις ΗΠΑ για την οποία κάνει λόγο ο Δένδιας δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού -και μάλιστα σε μια περίοδο που η φωτιά του πολέμου καίει στη γειτονιά μας- προοιωνίζεται ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό και τον τόπο, καθώς και για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση στους αμερικανονατοϊκούς, αυτό όχι μόνο δεν έχει το αποτέλεσμα που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει, ότι δήθεν δηλαδή ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται και ότι τα εθνικά συμφέροντα διασφαλίζονται, αλλά στην πραγματικότητα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Νούλαντ σε συνέντευξή της, το αντίθετο συμβαίνει. Για μια ακόμα φορά η Αμερικανίδα υφυπουργός εξωτερικών επαναβεβαίωσε ότι το πολυδιαφημιζόμενο από την κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο έργο του EastMed τελειώνει, αφού -όπως η ίδια δήλωσε- είναι χρονοβόρο, πολύ ακριβό και οικονομικά μη βιώσιμο. Από την άλλη, μάταια περιμένουν τα κυβερνητικά στελέχη από τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους μια δήλωση στήριξης απέναντι στην Τουρκία. Το αντίθετο συμβαίνει μάλιστα. Αυτό αποτυπώνεται στα λεγόμενα της Νούλαντ η οποία τόνισε ότι «Νομίζω ότι το γεγονός πως ο πρόεδρος Ερντογάν είχε μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και μια αποτελεσματική σχέση με τον πρόεδρο Ζελένσκι ήταν σημαντικό για να μπορέσει η Τουρκία να δημιουργήσει έναν ασφαλή χώρο για διπλωματία. Και αν αυτός ο πόλεμος πρόκειται να τελειώσει, χρειαζόμαστε μια διπλωματική λύση στο τέλος της ημέρας. Είναι λοιπόν καλό που μπορούν να συναντηθούν στην Αττάλεια και να συνεχίσουν να μιλάνε… Η Τουρκία είναι επίσης πάροχος ασφάλειας με ορισμένα πολύ υψηλής τεχνολογίας και σημαντικά όπλα που ήταν αποτελεσματικά. Τα όπλα σας ήταν αποτελεσματικά για την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης και βοήθησαν να γίνει η διαφορά, αλλά και της Τουρκίας το ίδιο… Επίσης ότι εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να βρισκόμαστε στο ίδιο μέρος στρατηγικά για να δούμε αν μπορούμε να οικοδομήσουμε σε αυτό για να εξομαλύνουμε τις σχέσεις». Οι παραπάνω δηλώσεις Νούλαντ, καταρρίπτουν τα κυβερνητικά αφηγήματα που επιχειρούν να παρουσιάσουν μια Τουρκία αδύναμη και απομονωμένη και ότι δήθεν έτσι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι διασφαλισμένα. Η Τουρκία αποτελεί βασικό μέλημα των ΗΠΑ και δεν είναι διατεθειμένες να την αφήσουν, αλλά -αντίθετα- το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να την επαναφέρουν για τα καλά στο ΝΑΤΟϊκό μαντρί.

Από την άποψη αυτή είναι αποκαλυπτική η δήλωση του υπουργού Άμυνας Παναγιωτόπουλου που δείχνει και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, ότι:«δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, γιατί θέλουν οι σύμμαχοι να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο ΝΑΤΟ».

Η ντροπιαστική για το λαό και τον τόπο πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτυπώνεται ακόμα πιο ανάγλυφα και στις δηλώσεις Πάιατ για τον πρωθυπουργό. Ο πρώην αμερικάνος πρέ­σβης δήλωσε ότι είναι… μεγάλος θαυμαστής του πρωθυπουργού και πως θα μπορούσε αυτός να δουλέψει για τους Αμερικάνους. Ο Πάιατ, εδώ, επιβεβαιώνει ακριβώς την ένταση της πολιτικής της εξάρτησης και πως το πολιτικό προσωπικό της χώρας, τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποτελούν στην πραγματικότητα υπηρέτες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.«Δεν είναι η καλύτερη περίοδος να μιλάς κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το