Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Οι εκλογές στις ΗΠΑ επιδεινώνουν την πολιτική κρίση και αστάθεια

Μπροστά στις προεδρικές εκλογές, οι ΗΠΑ βρέθηκαν διχασμένες όσο ποτέ -τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση της κοινωνίας- και μετά τις εκλογές όχι μόνο δε φαίνεται να ξεπερνιέται αυτός ο διχασμός, αλλά αντίθετα δυναμώνει και οξύνει ακόμη περισσότερο τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αν και το αποτέλεσμα δείχνει να διαμορφώνεται προς μια πύρρειο νίκη για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Το οριακό του αποτελέσματος δίνει περιθώριο στον Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως είχε ήδη προαναγγείλει και να κάνει λόγο για εκλογική νοθεία εκ μέρους των Δημοκρατικών με βάση τις επιστολικές ψήφους.

Ήδη έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες αμφισβήτησης και ανατροπής των αποτελεσμάτων σε μια σειρά κρίσιμων πολιτειών, όπως στις Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και άλλες, κάνοντας λόγο για εκλογική απάτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εκλογικός μηχανισμός στις πολιτείες αυτές βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών. Ήδη οπαδοί του Τραμπ, οπλισμένοι σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορες πολιτείες έξω από εκλογικά τμήματα απαιτώντας το σταμάτημα της καταμέτρησης.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός διαχρονικά παρουσιάζει τη χώρα του ως το απόγειο της δημοκρατίας, επεμβαίνοντας εναντίον άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων, αμφισβητώντας τις εκλογικές διαδικασίες από τις οποίες προέκυψαν. Τώρα, ο εν ενεργεία πρόεδρος καταγγέλλει την εκλογική διαδικασία στις ίδιες τις ΗΠΑ, συντρίβοντας την εικόνα που έχει καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες. Σίγουρα είναι και αυτό ένα σύμπτωμα της βαθειάς πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της μονοπωλιακής αστικής τάξης στις ΗΠΑ.

Αυτή η κρίση, που οξύνεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα, επί του εδάφους της σταθερής αποδυνάμωσης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της ενίσχυσης των βασικών του ανταγωνιστών, όπως η Κίνα και η Ρωσία, δε φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί με τις εκλογές, όπως ίσως θεωρούσαν κάποιοι. Προς το παρόν φαίνεται το αντίθετο, ότι οι εκλογές θα αποδειχθούν αφορμή για περαιτέρω ένταση της αντιπαράθεσης εντός των κυρίαρχων κύκλων στις ΗΠΑ. Μιας αντιπαράθεσης που οδήγησε ήδη σε καταστάσεις πολιτικής ανωμαλίας, για τα αμερικάνικα δεδομένα, κατά τη θητεία του Τραμπ.

Αυτή η αντιπαράθεση έχει και την αντανάκλασή της στον αμερικάνικο λαό, εντός του οποίου επίσης υπάρχει έντονη διαίρεση, στη βάση των μεγάλων διογκούμενων οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Αυτό ανέδειξε το ξέσπασμα των πολύμηνων κινητοποιήσεων και βίαιων καταστάσεων μετά τη δολοφονία του Φλόυντ. Αυτό μαρτυρά και η ιστορικά υψηλή προσέλευση στις κάλπες, η υψηλότερη από το 1900. Οι ψηφοφόροι αντιμετώπισαν τις εκλογές σαν μάχη δίχως αύριο. Η επόμενη μέρα όμως υπάρχει και η στάση του Τραμπ -που στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια της στάσης της Χίλαρι Κλίντον και των Δημοκρατικών το 2016, όταν έκαναν λόγο για ρώσικη ανάμιξη και νοθεία- δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο το τοξικό κλίμα και σπρώχνει τα πράγματα σε κατάσταση που κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να γεννηθεί…

6-11-2020

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το