Οι ειδικευόμενοι γιατροί στην Αγγλία ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρώτο σκέλος των σημαντικότερων μέχρι στιγμής απεργιακών τους κινητοποιήσεων, με τα νοσοκομεία να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους του έτους.

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), που εκπροσωπεί περίπου 50.000 ειδικευόμενους γιατρούς, επεσήμανε ότι τα μέλη του ξεκινούν την Πέμπτη τριήμερη απεργία, ενώ θα απέχουν από τα καθήκοντά τους και από τις 3 ως τις 9 Ιανουαρίου με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις.

Η νέα απεργία, έπειτα από μια σειρά προηγούμενων κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες, κηρύσσεται την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες λίστες αναμονής, στις οποίες πρέπει να περιμένουν οι ασθενείς για να λάβουν θεραπεία.

«Έπειτα από πέντε εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ικανή να υποβάλει μια αξιόπιστη προσφορά για τους μισθούς», εξήγησε ο BMA στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προσέφερε στους ειδικευόμενους γιατρούς αύξηση 3% επιπλέον αυτής του 8,8% που τους δόθηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο ο BMA ζητεί αύξηση 35% η οποία, όπως αναφέρει, είναι απαραίτητη για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των γιατρών.

«Τεράστια προβλήματα»

Οι κινητοποιήσεις του προσωπικού του NHS έχουν προκαλέσει φέτος την ακύρωση 1,2 εκατ. εγχειρήσεων και ιατρικών επισκέψεων, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σούνακ να περιορίσει τις λίστες αναμονής.

Οι ειδικευμένοι γιατροί έλαβαν πρόσφατα αύξηση από 6% ως 19,6%, την οποία ακόμη δεν έχει επικυρώσει ο BMA.

Από τα μέσα του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί στη Βρετανία πολλές απεργίες σε διάφορους κλάδους λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Ο πληθωρισμός, που για καιρό παρέμενε πάνω από το 10%, έπεσε τον Οκτώβριο στο 4,6%.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το