Σε πείσμα των καιρών η εργατική τάξη στις ΗΠΑ είναι παρούσα και συνεχίζει να παλεύει για τον σεβασμό των δικαιωμάτων της και ένα καλύτερο αύριο.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τα καζίνα του Λας Βέγκας και του Ρίνο στην Πολιτεία της Νεβάδας -Λατινοαμερικανοί και γυναίκες στην πλειονότητά τους- μάχονται πάνω από μία δεκαετία προκειμένου να διασφαλίσουν το αυτονόητο: δικαίωμα να εκπροσωπούνται από ένα σωματείο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, εργοδοτικές εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη.

Ο αγώνας τους μακρύς και επίπονος, αφού τα αφεντικά τους -φίλοι και χρηματοδότες του Ντόναλντ Τραμπ οι περισσότεροι- απαντούν με εκφοβισμό, αντίποινα και απολύσεις για όσους συμμετέχουν στη δημιουργία των συνδικάτων, εκστρατείες αναστολής της αναγνώρισης αυτών, καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας και βέβαια με εργασιακό περιβάλλον γαλέρας.

Από το 2011, όταν τα δύο πολιτειακά συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους των καζίνων και των ξενοδοχείων ξεκίνησαν κινητοποιήσεις για την οργάνωση σωματείων στις επιχειρήσεις του τζόγου και διασκέδασης, οι εργαζόμενοι υπερψήφιζαν πάντα τη δημιουργία συνδικάτων στις σχετικές ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων (NLRB).

Παρότι τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι κέρδισαν έξι τέτοιες ψηφοφορίες για τη δημιουργία σωματείων σε καζίνα και θέρετρα της Station Casinos στη Νεβάδα, η εταιρεία αρνείται πεισματικά την αναγνώρισή τους και προσφεύγει δικαστικά προκειμένου να τις μπλοκάρει.

Αν και καμία εκ των προσφυγών της δεν έχει γίνει δεκτή, η πρακτική αυτή επί της ουσίας έχει αποτέλεσμα την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβάσεων.

Την ίδια στιγμή οι εκβιασμοί και ο εκφοβισμός αποτελούν μόνιμη πρακτική και δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων ελέγχονται από το NLRB.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν μεταξύ άλλων απολύσεις χωρίς προφανή αιτία, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Μπάμπης Μιχάλης

πηγή: efsyn

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το