Πηγή: Peoples Dispatch

Εν μέσω ενός ολοένα και πιο τεταμένου προεκλογικού κλίματος στη Βολιβία, ο Αργεντίνος εθνικός βουλευτής Federico Fagioli τέθηκε υπό κράτηση κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, La Paz. Ο Fagioli ταξίδεψε στη Βολιβία ως μέρος μιας αντιπροσωπείας 3 βουλευτών της Αργεντινής για να συμμετέχει στην διεθνή εποπτεία στις εκλογές που θα θα διεξαχθούν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Ο Fagioli, εθνικός εκπροσωπος του συνασπισμού Frente de Todos, μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές, προσκλήθηκαν από την πρόεδρο της Πολυεθνικής Νομοθετικής Συνέλευσης, Eva Copa, για να επιβλέψει την εκλογική διαδικασία και εγκρίθηκαν από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο.

Οι βουλευτές της Αργεντινής ταξίδεψαν από το Μπουένος Άιρες στην Κοτσαμπάμπα, όπου διέσχισαν το Βολιβιανό σημείο ελέγχου μετανάστευσης χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με αναφορές, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ελ Άλτο, δίπλα στη Λα Παζ, οι αξιωματούχοι της μετανάστευσης συνέλαβαν τον Fagioli στο αεροδρόμιο και πήραν τα έγγραφά του χωρίς καμία εξήγηση. Η ομάδα συνοδευόταν από ένα μέλος του διπλωματικού προσωπικού της πρεσβείας της Αργεντινής στη Βολιβία, το οποίο επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αρχές.

Μετά από μια παρατεταμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων εντός του αεροδρομίου, αξιωματούχοι της μετανάστευσης ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν την είσοδο του Fagioli. Σε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο twitter από την εθνική βουλευτή Paula Penacca, οι αξιωματούχοι μετανάστευσης δικαιολόγησαν την απαγόρευση εισόδου, λέγοντας το εν λόγω άτομο (Fagioli) είχε καταδικαστεί για τουλάχιστον ένα από τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα εγκλήματα πολέμου, το ξέπλυμα χρήματος, την εμπορία ανθρώπων και άλλα σοβαρά εγκλήματα.

Το περιστατικό έχει καταγγελθεί ευρέως από οργανώσεις εντός της Αργεντινής, της Βολιβίας και του κόσμου ως σοβαρή παραβίαση των διεθνών νόμων και κανόνων, καθώς και ως σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατική διαδικασία στη Βολιβία.

Ο Αργεντίνος πρόεδρος Alberto Fernández τουΐταρε: “Οι Αργεντινοί νομοθέτες υπέστησαν κακομεταχείριση όταν έφθασαν στη Λα Παζ για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους για την επίβλεψη των εκλογών αυτή την Κυριακή. Αποτελεί άμεση ευθύνη της de facto κυβέρνησης της Jeanine Áñez να διατηρήσει την ακεραιότητα της αντιπροσωπείας της Αργεντινής”.

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Evo Morales, ο οποίος απομακρύνθηκε βίαια με πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2019, κατήγγειλε επίσης το περιστατικό δηλώνοντας: “Καταδικάζουμε τις επαίσχυντες ενέργειες της de facto κυβέρνησης κατά του βουλευτής Federico Fagioli, μέλους της Αποστολής Παρατήρησης του Συνεδρίου της Αργεντινής για τις εκλογές της Κυριακής στη Βολιβία. Κρατήθηκε παράνομα και του πήραν τα έγγραφα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο του Ελ Άλτο”.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το