Οι βαθμολογικοί «κόφτες» – η Eλάχιστη Bάση Eισαγωγής (EBE) που επιτρέπουν την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου ανά Επιστημονικό Πεδίο- διαμορφώνονται ως εξής (δεν λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα με ειδικά μαθήματα):

Ανθρωπιστικών, νομικών, κοινωνικών σπουδών: ΕΒΕ 8,94 

Θετικών και τεχνολογικών επιστημών: ΕΒΕ 9,58 

Επιστημών υγείας και ζωής: ΕΒΕ 9,70 

Επιστημών οικονομίας και πληροφορικής: ΕΒΕ 8,27

Στα πλαίσια αυτά πάνω 130 τμήματα από τα 430 –σχεδόν το 30% – θα έχουν φέτος ελάχιστη βάση εισαγωγής πάνω από την περυσινή τους βάση. Τεχνητά, λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι πιο «ευνοϊκές» εκτιμήσεις προβλέπουν πως λόγω του εξεταστικού συστήματος Κεραμέως θα αποκλειστούν περίπου 15.000 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι ενώ πάνω από 15.000 θέσεις εισακτέων θα μείνουν κενές και θα φανεί καθαρά ότι η «προσφορά» 77.000 θέσεων εισακτέων ήταν μια  «προσφορά» σε ανεπιθύμητους καλεσμένους καθώς για το σύστημα Μητσοτάκη – Κεραμέως ο κάθε ένας πρέπει να κάνει τις σπουδές που αναλογούν στην κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειάς του.

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί μαθητών που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο με «λευκή κόλλα» κατέρρευσαν από τους ίδιους τους αριθμούς, αφού υποψήφιοι με πολύ υψηλές βαθμολογίες, που είχαν την «ατυχία» να επιλέξουν σχολές με ειδικά μαθήματα αποκλείονται από σχολές και τμήματα της προτίμησής τους.

Το επιτελείο του ΥΠΑΙΘ προσπάθησε μέσω του χειρισμού των θεμάτων να αποδείξει ότι φέτος, χρονιά της τηλεκπαίδευσης ελέω Κεραμέως, αυξάνονται οι αριστούχοι και ανεβαίνουν οι επιδόσεις. Πέτυχε χιλιάδες να δημιουργήσει χιλιάδες αποκλεισμένους από τα Πανεπιστήμια αλλά και χιλιάδες υψηλόβαθμους υποψήφιους αποκλεισμένους από τις σχολές της προτίμησής τους

Το συμπέρασμα; Με 9.000 μόρια κόβεσαι από τα δημόσια Πανεπιστήμια αλλά με 9.000 ευρώ εισάγεσαι στα ιδιωτικά. Τι δεν καταλαβαίνεις;

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το