Οι ρωγμές στην πολιτική ελίτ έγιναν εμφανείς για άλλη μια φορά. Οι γερουσιαστές ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Χένρι να αναστείλει την έκκλησή του για ανάπτυξη ξένης δύναμης στη χώρα.

Την Τρίτη, πολίτες στην πόλη Gonaives λεηλάτησαν κτίρια που ανήκουν στον υπουργό Άμυνας Enold Joseph. Προηγουμένως, τοπικοί δημοσιογράφοι ανέφεραν περιστατικά σε ακίνητα που ανήκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους όπως οι Andre Michel, Marjorie Michel, Edmonde a Beauzile και Rocardin St. Jean.

“Είναι ένα πραγματικό κυνήγι… Τα πράγματα πήραν άλλη διάσταση στο Gonaives. Αφού επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το Πρωτοδικείο και το Εφετείο, διαδηλωτές επιτέθηκαν στις εταιρείες του Υπουργού Άμυνας”, ανέφερε η Gazette Haiti.

Ένα από τα καμένα ακίνητά του είναι το “Independence 1”, ένα εμπορικό συγκρότημα που στεγάζει έναν ραδιοφωνικό σταθμό, ένα παντοπωλείο και ένα ξενοδοχείο. Στο σημείο μετέβη η Εθνική Αστυνομία για να εκτιμήσει τις ζημιές και να περιορίσει τη φωτιά.

Παρόμοια μοίρα είχε και το εμπορικό κέντρο «Independencia 2» γιατί «οι διαδηλωτές παίρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι πολύ τεταμένη», επισημαίνει η Gazette Αϊτή.

Το tweet αναφέρει: «Ένας ακτιβιστής στο Petit-Goâve λέει: «Προτιμούμε να καταστρέψουμε τη χώρα παρά να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από το ιμπεριαλιστικό αποικιακό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, του Καναδά, του BINUH και του Core Group».

Το πρωί της Δευτέρας φάνηκαν για άλλη μια φορά οι ρωγμές στην τοπική πολιτική ελίτ. Μέσω ανοιχτής επιστολής, ένας από τους παραλήπτες της οποίας είναι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, οι γερουσιαστές της Αϊτής ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Άριελ Χένρι να «αναστείλει αμέσως» ένα ψήφισμα μέσω του οποίου ζητά την ανάπτυξη ξένης ένοπλης δύναμης στη χώρα.

Πέραν του χαρακτηρισμού της απόφασης της εκτελεστικής εξουσίας ως «σοβαρής», οι δέκα εν ενεργεία γερουσιαστές θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει ούτε την εξουσία ούτε τις νομικές εξουσίες να ζητήσει από ξένες χώρες να αναπτύξουν μια εξειδικευμένη ένοπλη δύναμη.

«Ο Χένρι σφετερίζεται τα προνόμια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο αρχηγός του κράτους», δήλωσαν οι γερουσιαστές της Αϊτής, προειδοποιώντας ότι το αίτημα για είσοδο ξένων στρατευμάτων είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία ένας «ολοένα και πιο παράνομος, αντιδημοφιλής και αμφισβήτησε τη διοίκηση».

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το