Την Παγκόσμια Ημέρα των Αυτόχθονων Λαών, ο λαός της Γουατεμάλα βγήκε στους δρόμους ενάντια στο καθεστώς Giammattei

Ιθαγενείς της Γουατεμάλας και περισσότερες από 20 κοινωνικές οργανώσεις έκλεισαν δρόμους την Τρίτη και θα συνεχίσουν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου Alejandro Giammattei, του γενικού εισαγγελέα Consuelo Porras και του ειδικού εισαγγελέα κατά της ατιμωρησίας Rafael Curruchiche.

Την Τρίτη, τουλάχιστον 11 εθνικοί αυτοκινητόδρομοι αποκλείστηκαν από το πρωί ως έντονη διαμαρτυρία για τη σύλληψη του διάσημου δημοσιογράφου Χοσέ Ζαμόρα, και ενάντια στη διαφθορά και τον πληθωρισμό.

Το υπουργείο Επικοινωνιών επιβεβαίωσε ότι δέκα αυτοκινητόδρομοι αποκλείστηκαν, μεταξύ των οποίων είναι και εκείνοι οι διεθνείς που οδηγούν στο Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου έκλεισαν επίσης την κυκλοφορία στη δυτική περιοχή της πόλης της Γουατεμάλας.

Στα νότια σύνορα της χώρας, επίσης, πλήθος κόσμου απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί από την πρωτεύουσα στο τμήμα Escuintla.

«Στις 9 Αυγούστου, την Παγκόσμια Ημέρα των Ιθαγενών Λαών, ο λαός βγήκε στους δρόμους και απεργεί ενάντια στη διαφθορά και το αυταρχικό καθεστώς του Giammattei», ανέφερε η τοπική εφημερίδα Prensa Comunitaria.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στις 4 Αυγούστου, όταν οι κοινωνικές οργανώσεις ζήτησαν από κοινού την απελευθέρωση του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ζαμόρα, ο οποίος φυλακίστηκε λόγω των κατηγοριών του εισαγγελέα Πόρρα.

Την τελευταία δεκαετία, οι δημοσιεύσεις του απέδειξαν εκατοντάδες πράξεις διαφθοράς στις κυβερνήσεις του Otto Perez Molina (2012-2015), του Jimmy Morales (2016-2020) και του Giammattei.

πηγή: telesurenglish.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το