Οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Βραζιλίας κατηγορούν τον Μπολσονάρου και την αγροτική καθώς και την πετρελαϊκή βιομηχανία για γενοκτονία και οικοκτονία. Περισσότερα από 6.000 άτομα που εκπροσωπούν 173 αυτόχθονες πληθυσμούς, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας την Τρίτη (24/8) στα κεντρικά γραφεία του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου (STF) στη Βραζίλια, στο πλαίσιο της εθνικής κινητοποίησης “Fight for life” που συγκλήθηκε από το APIB (Εθνικό Δίκτυο Οργανώσεων των Αυτόχθονων της Βραζιλίας).

Οι αυτόχθονες Βραζιλιάνοι απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο οριοθέτησης των γαιών τους που περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία τους και προβλέπει το “άνοιγμα” των αυτόχθονων εδαφών στην παράνομη εξόρυξη. Σημειώνεται ότι το άρθρο 231 του Συντάγματος της Βραζιλίας αναγνωρίζει τα δικαιώματα των εθνοτικών ομάδων στη γη των προγόνων τους: “οι αυτόχθονες είναι υπεύθυνοι για την τα εδάφη που παραδοσιακά καταλαμβάνουν αλλά και για την αποκλειστική χρήση του πλούτου των εδαφών, των ποταμών και των λιμνών που υπάρχουν σε αυτά”.

Η διαδήλωση αποτελεί μέρος των επταήμερων κινητοποιήσεων που διοργανώθηκαν από το APIB στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Η Εκτελεστική Συντονίστρια του APIB, Sonia Guajajara, υποστήριξε ότι εκτός από την κακή διαχείριση του Covid-19, οι αυτόχθονες Βραζιλιάνοι υφίστανται βίαιες επιθέσεις, “δεν είναι μόνο η πανδημία που σκοτώνει τους ανθρώπους μας… Γι’ αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε διαμαρτυρίες συνεχίζοντας τον αγώνα για τη ζωή των αυτόχθονων λαών, για τη Μητέρα Γη και το μέλλον της ανθρωπότητας”, πρόσθεσε.

πηγή: artinews.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το