Το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα συνεχίζει να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο καθώς αγγίζει το 70% μεταξύ των νέων πτυχιούχων

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA), όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν από το σώμα να παράσχει περισσότερες ευκαιρίες εργασίας στη Γάζα και να τερματιστεί ο αποκλεισμός που επέβαλε στον θύλακα το Ισραήλ.

Δεκάδες πτυχιούχοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, υψώνοντας πλακάτ που καταγγέλλουν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και την έλλειψη ευκαιριών εργασίας εν μέσω της απότομης αύξησης του ποσοστού ανεργίας στη Γάζα, το οποίο, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, είναι υψηλότερο από 45%. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι το 81% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Οι στατιστικές για την ανεργία των νέων, που καλύπτουν άτομα ηλικίας 19 έως 29 ετών, είναι ιδιαίτερα έντονες σε σύγκριση με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη – 32% στη Δυτική Όχθη είναι άνεργοι, έναντι 70% στη Γάζα.

Χωρίς δουλειά, χωρίς ελπίδα

Ο Salah Abdel Ati, νομικός και οικονομικός ερευνητής με έδρα τη Γάζα, είπε στο Al Jazeera ότι οι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα πρέπει να είναι σε θέση να έχουν ευκαιρίες εργασίας, αλλά ότι ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ από το 2007 είχε βλάψει σοβαρά την οικονομία του θύλακα.

Ο Abdel Ati είπε ότι 180.000 φοιτητές αποφοιτούν ετησίως από πανεπιστήμια στη Γάζα, εισερχόμενοι σε μια αγορά εργασίας όπου οι ευκαιρίες είναι λίγες.

«Δεδομένου ότι οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν το 70% του πληθυσμού [στη Γάζα], η UNRWA καλείται να τους παρέχει ευκαιρίες εργασίας και επιχειρησιακά προγράμματα, ειδικά υπό το φως των δύσκολων οικονομικών συνθηκών», είπε.

Σύμφωνα με τον Abdel Ati, τοπικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι περίπου 200.000 πτυχιούχοι στη Γάζα είναι άνεργοι και τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται.

Απευθύνοντας το μήνυμά του στον γενικό επίτροπο της UNRWA, ο Abdel Ati ζήτησε τη δημιουργία ενός προγράμματος έκτακτης ανάγκης για αποφοίτους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι νέοι χρειάζονται αναπτυξιακά έργα και να τους παρέχονται δάνεια με ευνοϊκούς όρους που τους βοηθούν να χτίσουν το μέλλον τους», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του οργανισμού στη Γάζα, Αντνάν Αμπού Χάσνα, δήλωσε ότι η UNRWA χρειαζόταν 190 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους για να ξεπεράσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Αυτό περιλαμβάνει χρηματοδότηση για την κάλυψη των μισθών του προσωπικού, καθώς και «75 εκατομμύρια δολάρια για κουπόνια τροφίμων στη Γάζα επειδή είναι σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους», είπε ο Αμπού Χάσνα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. «Σχεδόν κάθε δύο οικονομικά ενεργούς ανθρώπους στη Γάζα ο ένας είναι εκτός δουλειάς… Τα δύο τρίτα  είναι άνεργοι και λίγοι μπορούν να βρουν δουλειά», ανέφερε ο οργανισμός σε έκθεση που κυκλοφόρησε φέτος.

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Γάζα, η οποία έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες επιθέσεις από το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία το 2007, αποδεικνύεται επίσης από το ότι περισσότεροι από τους μισούς Παλαιστίνιους στη Γάζα βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και σχεδόν το ένα τρίτο των νοικοκυριών  βιώνει «καταστροφικά» ή «ακραία» επίπεδα ανάγκης.

Οι συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας, κλειστή από τον έξω κόσμο σε μια έκταση 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχουν αναγκάσει πολλούς Παλαιστίνιους της Γάζας να σκεφτούν κάτι που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο για αυτούς – την αποχώρηση.

Ο Musbah Mukhaimer, 29 ετών, σπούδασε διοίκηση υγείας και έχει εργαστεί ως εθελοντής σε διάφορες κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά δεν κατάφερε να βρει μια σταθερή ευκαιρία εργασίας.

«Ένας νεαρός στην ηλικία μου έχει απόλυτη ανάγκη από δουλειά για να χτίσει το μέλλον του, να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, αλλά η ζωή στη Γάζα δεν εγγυάται ούτε τα βασικά», είπε ο Μουχάιμερ.

Ο Μουχάιμερ κάλεσε την UNRWA να ενεργοποιήσει προγράμματα για την επαναπρόσληψη αποφοίτων, τονίζοντας ότι «η παλαιστινιακή νεολαία έχει το δικαίωμα να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή όπως ο υπόλοιπος κόσμος».

«Χρειαζόμαστε προγράμματα και κατάρτιση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που να υποστηρίζουν τους αποφοίτους στην απόκτηση ευκαιριών εργασίας και στην παροχή μιας αξιοπρεπούς ζωής σε αυτούς και τις οικογένειές τους».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το