Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) έχει επιχειρήσει το τελευταίο έτος (πρακτικώς, από τον Μάιο του 2017 και την πρώτη του Γενική Συνέλευση με τη νέα σύνθεση του Διοικητικού του Συμβουλίου) να επανεκκινήσει και να κλιμακώσει την πίεσή του προς τον Σύνδεσμο Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) με στόχο την υπογραφή νέας ΣΣΕ για τους συμβασιούχους αρχαιολόγους.

Ας σημειωθεί ότι η τελευταία υπογραφή ΣΣΕ ανάμεσα στα δύο εν λόγω συμβαλλόμενα μέρη, έγινε το 2010.

Ο ΣΑΤΕ, από τον Δεκέμβριο του 2017, οπότε και του εστάλη η πρώτη πρόσκληση (στα τελευταία χρόνια) για έναρξη συζητήσεων με τον ΣΕΚΑ, έχει προφασισθεί διάφορους λόγους για να ακυρώσει, σίγουρα να καθυστερήσει, τις διαδικασίες.

Κομμάτι της προσπάθειας του ΣΕΚΑ αναφορικά με την πίεση που μπορεί να ασκηθεί στον ΣΑΤΕ για να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, ήταν η απεύθυνση των συμβασιούχων αρχαιολόγων σε “συγγενικά” σωματεία, στα δύο μεγαλύτερα εργατικά κέντρα, σε δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, καθώς και στη ΓΣΕΕ.

Καρπός της προσπάθειας αυτής ήταν οι ανοικτές επιστολές προς τον ΣΑΤΕ με κοινοποίηση στον ΣΕΚΑ, που συντάχθηκαν από το ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ (Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού), από την Ένωση Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού Μακεδονίας – Θράκης και Θεσσαλίας, και από την ΠΟΕΙΔΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο), με τις οποίες καλούν τον Σύνδεσμο Τεχνικών Εταιρειών πρακτικώς να σταματήσει να κρύβεται.

Δελτία Τύπου εξέδωσε η ίδια η ΓΣΕΕ καθώς και το ΕΚΘ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης), ενώ παρόμοιες ενέργειες αναμένονται από το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) και την ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας).

Η διεκδίκηση της ΣΣΕ είναι μια μάχη, το οποίο σημαίνει ότι πάνω στο τελικό επίδικο της υπογραφής ΣΣΕ, και βαδίζοντας προς αυτό, διάφορες διελκυστίνδες και πιέσεις ασκούνται από και προς πολλές κατευθύνσεις.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα επιχειρήσει να γίνει (μόλις) ο 10ος σύλλογος/σωματείο που θα έχει υπογράψει μέσα στο 2018 ομοιοεπαγγελματική σύμβαση εργασίας.

Ανεξάρτητα από την ακριβή τελική έκβαση της προσπάθειας αυτής, είναι σημαντικό ότι ο Σύλλογος σήκωσε το κεφάλι του, αφήνοντας πίσω αντικειμενικές και -κυρίως- υποκειμενικές αδυναμίες του, και βγήκε θαρρετά μπροστά σε συλλογικό αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του.

Αυτή τη στιγμή, αρκετά μάτια είναι στραμμένα στην προσπάθεια του ΣΕΚΑ. Τυχόν θετική έκβαση της συνολικής προσπάθειας και των διαπραγματεύσεων με υπογραφή ΣΣΕ, θα έχει την ιδιαίτερη σημασία της, και όχι μόνο για τους έκτακτους αρχαιολόγους.

Κουφοβασίλης Δ.

Πρόεδρος ΣΕΚΑ

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το