Φέτος, ένας αριθμός ανθρώπων ρεκόρ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε πολεμικές ζώνες – Είναι αυτό που η Ύπατη Αρμοστεία αποκαλεί «ζοφερό ορόσημο»

Η Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) δηλώνει σε μια πρόσφατη έκθεσή της την καταγραφή αριθμών εκτοπισμένων ανθρώπων παγκοσμίως, που προσπαθούν να ξεφύγουν από πολέμους και τοπικές συγκρούσεις. Μέχρι το τέλος του 2019, 79,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ξεριζωμένοι και εκτοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30 εκατομμυρίων προσφύγων – περισσότερο από το ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι οι αριθμοί για το 2020 ωθούν το νούμερο πολύ πέρα ​​από τα 80 εκατομμύρια.

«Τώρα ξεπερνάμε ένα άλλο ζοφερό ορόσημο που θα συνεχίσει να αυξάνεται εκτός και αν οι παγκόσμιοι ηγέτες σταματήσουν τους πολέμους», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι. «Με τον εξαναγκασμό εκτοπισμού να διπλασιάζεται την τελευταία δεκαετία, η διεθνής κοινότητα αποτυγχάνει να διαφυλάξει την ειρήνη», δήλωσε ο Γκράντι.

Τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε παγκόσμια κατάπαυση του πυρός ενώ ο κόσμος ξεκινούσε την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πανδημίας, η οποία έκτοτε έχει σκοτώσει περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια αιτούσα άσυλο του Κονγκό κρατά το παιδί της έξι μηνών στο Ζόμπο της Ουγκάντα, κοντά στα σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), τον Ιούλιο του 2020. © UNHCR / Rocco Nuri

Ωστόσο, ενώ η βία και οι συγκρούσεις σταμάτησαν σε ορισμένες περιοχές, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι προκαταρκτικά στοιχεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 έδειξαν ότι η Συρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Μοζαμβίκη, η Σομαλία και η Υεμένη συνέβαλαν σε νέους εκτοπισμούς.

Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε ότι, αντί να ηρεμήσει τις συγκρούσεις, η κρίση του ιού κορονοϊών «διέκοψε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και επιδείνωσε σοβαρά τις υπάρχουσες προκλήσεις για τους βίαια εκτοπισμένους και τους απάτριδες». Τα περισσότερα από τα μέτρα περιορισμού της κίνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 κατέστησαν πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να φτάσουν στην ασφάλεια, ανέφερε ο οργανισμός.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, 168 χώρες έκλεισαν πλήρως ή εν μέρει τα σύνορά τους, συμπεριλαμβανομένων 90, οι οποίες δεν εξαίρεσαν τους αιτούντες άσυλο. Από τότε, ωστόσο, 111 χώρες έχουν βρει «ρεαλιστικές λύσεις» για να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες ασύλου μπορούν να παραμείνουν λειτουργικές, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία.

Παρ ‘όλα αυτά, οι νέες αιτήσεις ασύλου μειώθηκαν κατά ένα τρίτο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ευάλωτων προσφύγων που εγκαταστάθηκαν σε τρίτες χώρες μειώθηκε στο μισό, σε μόλις 17.400 το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Φωτογραφία “εξωφύλλου”: Αιθίοπες πρόσφυγες από την περιοχή Tigray στο στρατόπεδο προσφύγων Um Rakuba, το ίδιο στρατόπεδο που φιλοξένησε αιθίοπες πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του λιμού στη δεκαετία του 1980, περίπου 80 χιλιόμετρα από τα σύνορα Αιθιοπίας-Σουδάν στο Σουδάν, 30 Νοεμβρίου 2020 | Φωτογραφία: EFE / EPA

πηγή: teleSUR

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το